Kalveren worden van hun hoorns ontdaan om andere koeien - en boeren - te sparen. Maar de ingreep is omstreden, terwijl er een alternatief is: hoornloze koeien. Amerikaanse voedingsproducenten sturen er bij de melkveehouderij op aan in te zetten op hoornloze koeien.
Het is in de VS, maar ook bij ons, heel gebruikelijk om een kalf te onthoornen. Boeren doen het veelal zelf, om zichzelf maar ook de andere koeien te beschermen. Het verwijderen kan door de hoorns, voordat deze vergroeien met de schedel, weg te branden met hitte of chemicaliën of ze uit te snijden. Veeartsen raden aan dit onder verdoving te doen, maar in de praktijk krijgt slechts zo'n 10% de juiste medicatie, schrijft Phys.org.
Dominant gen
Er is ook een andere oplossing. Er zijn koeien met een dominant gen voor hoornloosheid, de zogenaamde polled cows. Onderzoek toonde aan dat het goedkoper is om hoornloze koeien te fokken dan de dieren te onthoornen. In de vleesveehouderij zijn de hoornloze koeien al aardig ingeburgerd. De melkveehouderij pakt het echter niet snel op, omdat daar de focus ligt op melkproductiviteit. In de VS zou dit wel eens snel kunnen gaan veranderen. Grote voedingsbedrijven zoals General Mills, Nestlé en Dunkin’ Brands vragen hun leveranciers om de hoornloze koeien te gebruiken, meldt Phys.org.
PETA: meer bekendheid bij het brede publiek
Dierenwelzijnorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) werkt al drie jaar samen met restaurants, voedingsproducenten en melkveehouders om het aantal hoornloze koeien te laten toenemen. Volgens PETA weten veel consumenten niets af van de wrede ingreep. Daarom is de organisatie blij dat grote bedrijven nu de publiciteit zoeken.
Volgens Chris Galen, woordvoerder van de National Milk Producers Federation, valt het wel mee met het verwijderen van de hoorns op jonge leeftijd. De ingreep zorgt volgens hem voor minimaal ongemak en is veilig. Galen is van mening dat het nog wel even gaat duren voor er een flink aantal hoornloze koeien is. “Het gen is nu nog redelijk zeldzaam bij het melkvee en het doorfokken duurt nog vele jaren.”
Publieke druk neemt toe
Behalve deze grote voedingsconcerns en restaurantketens scharen ook steeds meer supermarktleveranciers zich in het kamp van de 'polled cows'. Grote melkveehouders beginnen langzaam maar zeker toch ook overstag te gaan. Zo is de Fair Oaks Farm in Indiana, een supermegaboerderij met 36.000 koeien, bezig melkkoeien met hoorns uit te faseren. Inmiddels is een kwart van alle op de boerderij geboren kalfjes hoornloos. CEO Gary Corbett ging overstag toen er 'polled' stieren met betere genetische eigenschappen beschikbaar kwamen en bewezen was dat de melkgift niet onder de hoornloosheid te lijden had, aldus Phys.org.
Fotocredits: 'onthoornen', Veearts.nl
Dit artikel afdrukken
Dominant gen
Er is ook een andere oplossing. Er zijn koeien met een dominant gen voor hoornloosheid, de zogenaamde polled cows. Onderzoek toonde aan dat het goedkoper is om hoornloze koeien te fokken dan de dieren te onthoornen. In de vleesveehouderij zijn de hoornloze koeien al aardig ingeburgerd. De melkveehouderij pakt het echter niet snel op, omdat daar de focus ligt op melkproductiviteit. In de VS zou dit wel eens snel kunnen gaan veranderen. Grote voedingsbedrijven zoals General Mills, Nestlé en Dunkin’ Brands vragen hun leveranciers om de hoornloze koeien te gebruiken, meldt Phys.org.
PETA: meer bekendheid bij het brede publiek
Dierenwelzijnorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) werkt al drie jaar samen met restaurants, voedingsproducenten en melkveehouders om het aantal hoornloze koeien te laten toenemen. Volgens PETA weten veel consumenten niets af van de wrede ingreep. Daarom is de organisatie blij dat grote bedrijven nu de publiciteit zoeken.
Volgens Chris Galen, woordvoerder van de National Milk Producers Federation, valt het wel mee met het verwijderen van de hoorns op jonge leeftijd. De ingreep zorgt volgens hem voor minimaal ongemak en is veilig. Galen is van mening dat het nog wel even gaat duren voor er een flink aantal hoornloze koeien is. “Het gen is nu nog redelijk zeldzaam bij het melkvee en het doorfokken duurt nog vele jaren.”
Publieke druk neemt toe
Behalve deze grote voedingsconcerns en restaurantketens scharen ook steeds meer supermarktleveranciers zich in het kamp van de 'polled cows'. Grote melkveehouders beginnen langzaam maar zeker toch ook overstag te gaan. Zo is de Fair Oaks Farm in Indiana, een supermegaboerderij met 36.000 koeien, bezig melkkoeien met hoorns uit te faseren. Inmiddels is een kwart van alle op de boerderij geboren kalfjes hoornloos. CEO Gary Corbett ging overstag toen er 'polled' stieren met betere genetische eigenschappen beschikbaar kwamen en bewezen was dat de melkgift niet onder de hoornloosheid te lijden had, aldus Phys.org.
Fotocredits: 'onthoornen', Veearts.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Heeft iemand hier wel eens vergrootte foto's gezien van bloed, urine en melk van onthoornde en niet onthoornde koeien? Dan zul je zien dat het niet eens meer op elkaar lijkt. Hoewel, de melk van de onthoornde koeien lijkt meer op verouderde melk die van gehoornde koeien afkomstig is.
Duits onderzoek, waarnaar verwezen wordt hier door een Wageningen studente Marije Klaver. Nog niet besproken op Foodlog. Ook niet in september 2011 hier toen het ging over de betere kwaliteit van biodynamische melk.
De functie van een koeienhoorn? Deze speelt ondermeer een rol in de spijsvertering. Maar welja maak gewoon een koe zonder hoorns.
Theo Jonkhart zei in nov 2014 naar mijn idee ware woorden hier op Foodlog in #5 in een lijn over Coca Cola die premiummelk wil gaan maken..
" De enige melk die er toe doet is en blijft is rauwe melk met alle voedingsstoffen van niet onthoornd vee dat buiten graast."
Mario, hoe kan zo'n arme Aberdeen Angus overleven? Het dier heeft geen horens. Van nature.
"Hoornloze rassen hebben zich in de loop van de evolutie niet ontwikkeld. Alle hoornloze rassen (Engels: polled) zijn door de mens tot hoornloosheid gefokt. Hoornloosheid berust genetisch op één gen. Ondanks dat
hoornloosheid een dominant kenmerk is over gehoornd zijn, zijn de koeien gehoornd. Met name in Noord-Europa (Scandinavië, Schotland) komen enkele hoornloze rassen voor, zoals Aberdeen Angus, Polled Hereford,
Fjell-runderen, Galloway en Red Poll. Ook zijn er hoornloze Holstein Frisian koeien gefokt."
Stichting Demeter zegt:
"Met behulp van blind onderzoek kan exact worden aangegeven welke melk van koeien met horens komt.”
Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van kinesiologische tests, tests met beeldvormende methoden, als ook met kristallisatie-onderzoek. Melk van gehoornde koeien geeft een harmonischer, krachtiger, meer gecentreerd beeld."
"Aan de Wageningen Universiteit is er een leerstoel Zuivelkunde, deze is onderdeel van de leerstoelgroep Productontwerp en Kwaliteitskunde. Bij deze leerstoel, gefinancierd door de Nederlandse Zuivel Organisatie, wordt veel onderzoek gedaan naar melkkwaliteit. Dit wordt gedaan m.b.v. gangbare chemische en biochemische methoden zoals HPLC, NMR, IR en GC-MS. Hier is Wageningen sterk in. Er is echter geen ervaring met of kennis van de invloed van het onthoornen van koeien op de melk.
De hoogleraar van de leerstoelgroep, tevens Corporate Director Research & Quality
Management van Campina, zegt hier ook niets in te zien. (Hooijdonk, 2009)
In Duitsland is er meer interesse voor, daar vinden de meeste onderzoeken op dit gebied plaats. "
Er staat dus vast dat er verschillen aantoonbaar zijn in melk van al dan niet onthoornde koeien. Dat hoornloos gemaakte koeien overleven sluit dus niet uit dat er sprake is van functieverlies, integendeel hier zijn aanwijzingen voor.
Mij lijkt het alleen maar heel logisch dat de industrie, die het beste met ons voor heeft tenslotte, er het fijne van zou willen weten.
Kijk van een ministerie van gezondheid of van landbouw kun je dat niet verwachten, want die zijn ondergeschikt aan de financiële economie. Bovendien, dat zou wel heel communistisch zijn toch, Dick?
Maar begrijp jij nou waarom Campina niets in onderzoek daarnaar ziet? Het kan niet zo zijn dat men onwelkome uitkomsten wil vermijden, want dat zou weer complotdenken zijn. Moeilijk hoor.
Volkomen onafhankelijk van andere overwegingen hier verder genoemd: In de praktijk blijken zichtbare eigenschappen genetisch vaak met veel meer factoren dan het zichtbare gelinkt te kunnen worden. M.a.w. tot we zeker weten of het hoornloze gen niet ook invloed heeft op andere aspecten zoals vitaliteit, immuunsysteem, voortplanting om maar een paar factoren te noemen, lijkt het niet verstandig om enorme veestapels hoornloze koeien te gaan fokken. Alleen voor melkgift controleren lijkt me onvoldoende.
Ik kan me overigens herinneren uit mijn jeugd dat van een 'kwaaie' koe de hoorns bot gezaagd werden, ook zag je wel eens rubberen doppen (leek me altijd minder effectief, die kunnen immers los raken). Dan had je wel een stevige blauwe plek of kneuzing als ze je raakte maar groot gevaar ging er niet meer van de koe. Lijkt me wel zo diervriendelijk.
Het dier wordt aangepast aan zijn omgeving, i.p.v. andersom. Hoe ver kun je daar in gaan? De natuur naar onze hand zetten is niets nieuws. De grenzen worden steeds een beetje verder opgerekt.
Het punt is natuurlijk dat wij mensen steeds vaker de evolutie van een soort bepalen, in plaats van de vrije natuur. Wij mensen maken andere keuzes dan de vrije natuur. Die laatste richt zich toch primair op overleven van de soort. Uiteindelijk geldt dat voor onze keuzes ook, al is dat niet meer zo zuiver. Of wat wij als mens doen nou goed of slecht is, daar kom ik voorlopig niet uit. Misschien later.
Vaak blijkt een verbetering op het ene vlak een verslechtering op een ander vlak met zich mee te brengen. Een boom die meer vruchten geeft dan zijn takken kunnen dragen. Een kip die bezwijkt onder haar eigen gewicht. Een hoornloze koe die kwalitatief slechtere melk geeft. Elk voordeel heb z'n nadeel, zullen we maar zeggen. We blijven aan het compenseren, want ongetwijfeld zal voor de slechtere kwaliteit melk van de hoornloze koe ook weer een oplossing gevonden worden die ongetwijfeld weer een ander probleem met zich meebrengt. Perfectie is een illusie, toch?
Opvallend vind ik de rol van PETA. Ze zijn een dierenwelzijnsorganisatie, maar pleiten er niet voor om de omgeving van de dieren aan te passen, wat wellicht ook een oplossing kan zijn. Of een deugdelijke hoorndop te laten ontwikkelen, zoals Veronica bij #4 schetst. Dit geeft maar weer aan hoe lastig het is om grenzen te bepalen aan wat we wel en niet mogen doen met 'onze' natuur.