Terwijl witte vetcellen alleen maar dienen voor de opslag van vet, kunnen bruine vetcellen warmte genereren. Ze verbranden calorieën. Daarom wordt bruin vet ook wel 'gezond vet' genoemd.

Kennis over bruin vet neemt toe
Tot voor enkele jaren was de gedachte dat bruin vet alleen bij dieren en baby's voorkwam. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat ook volwassen bruin vet hebben, al is het minder actief. Ander onderzoek heeft het mechanisme aangetoond dat de aanmaak en activiteit van bruine vetcellen reguleert: koude.
In al deze gevallen stellen de onderzoekers dat ze blij zijn dat er meer inzicht is in het samenspel van witte en bruine vetcellen, omdat dat mogelijk tot een behandeling van obesitas kan leiden.

'Vetverbruiningspil'
Eerder deze maand presenteerde een onderzoeksgroep van het Houston Methodist Research Institute tijdens het Endocrine Society jaarcongres een mogelijke 'vetverbruiningspil' tegen obesitas. Obese muizen raken er de helft van hun vetmassa mee kwijt.
De pil is gebaseerd op GC-1 en lijkt op het schildklierhormoon. "GC-1 zorgt er voor dat het metabolisme drastisch verhoogt, waardoor wit vet, dat dient voor de opslag van overtollige calorieën en dat in verband gebracht wordt met obesitas en metabole ziekten, omgezet wordt in een vet dat lijkt op het calorie-verbrandende bruine vet", zegt hoofdonderzoeker Kevin Phillips in ScienceDaily.

Volgens Phillips zet GC-1 de receptoren voor het schildklierhormoon 'aan'. Schildklierhormonen spelen een belangrijke rol bij het regelen van onze stofwisseling. Overgewicht kan veroorzaakt worden door een te traag werkende schildklier. Ook spelen de receptoren voor het schildklierhormoon een rol bij de zogeheten 'adaptieve thermogenesis', het mechanisme waarmee het lichaam energie (calorieën en vet) omzet in warmte.

Muizen in 2 weken helft vetmassa kwijt
In hun onderzoek dienden Phillips en zijn team GC-1 toe aan muizen. De helft van de muizen had een genetische aanleg voor obesitas, en de andere helft was obees geworden met een speciaal dieet. De muizen met obesitas-genen vielen in twee weken drastisch af en raakten bijna de helft van hun vetmassa kwijt. Ook verbeterde hun insuline-gevoeligheid aanmerkelijk. De vetgemeste muizen lieten vergelijkbare resultaten zien.
In het celweefsel van de obese muizen was adaptieve thermogenesis aantoonbaar - wit vet werd bruin.

"Onze gegevens laten zien dat GC-1 een nieuwe stof is om vet om te zetten in bruin vet en gebruikt kan worden voor de behandeling van obesitas en metabole ziekten", zegt Phillips.

Cholesterolverlager
GC-1 wordt al klinisch getest bij mensen. Alleen niet met het doel obesitas te verminderen. Onder de naam sobetirome wordt GC-1 momenteel als cholesterolverlager getest. Voor de werking als 'vetomzettingspil' zijn veel hogere doses nodig, meldt Science Daily.

Fotocredits: 'cubed lard', Bob Walker
Dit artikel afdrukken