Tijdens het Groentecongres in Rotterdam dat donderdag werd gehouden, typeerde staatssecretaris Sharon Dijksma de Nederlandse tuinbouw- en fruitteeltsector als 'de vitaminefabriek van Nederland'.
De staatssecretaris opende het Groentecongres in het World Trade Centrum in Rotterdam. Ze had daarbij zicht op het 'logistieke knooppunt' van de groente- en fruithandel. Nederlandse telers exporteren via de Rotterdamse haven, Luchthaven Schiphol en Handelscentrum Barendrecht hun producten naar 150 landen wereldwijd. In 3 op de 4 landen liggen Nederlandse groenten en fruit in de supermarktschappen. Bijna al die groenten en fruit worden geteeld in het Westland, met 2.500 hectare het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied ter wereld. Met recht een vitaminefabriek.
Nederlanders eten veel te weinig groenten
Dan slaat Dijksma een andere toon aan. "Van een land dat zijn groente en fruit zo succesvol exporteert, zou je een bevolking verwachten die de producten met enthousiasme en in grote hoeveelheden consumeert. Immers, wie appelen vaart, die appelen eet. Maar het tegendeel is waar. We eten te weinig groenten en fruit. Van de Nederlandse peuters eet slechts 20 procent de groente die zij nodig hebben. Bij kinderen tussen de 7 en 18 jaar ligt dat aandeel nog veel lager: slechts 1 procent haalt daar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook van de volwassenen haalt slechts een klein percentage – 14 procent – de aanbevolen 200 gram groente."
Economische, maatschappelijke en gezondheidseffecten
We kunnen de vitaminefabriek dus nog veel beter laten draaien, houdt de staatssecretaris ons voor. Als alle West-Europeanen dagelijks 200 gram groenten en fruit zouden eten, zou dat de Nederlandse sector 100.000 banen opleveren en een extra handelswaarde van ruim 7 miljard euro.
Er zijn echter niet alleen economische motieven om voldoende groente en fruit te eten: het houdt ons gezonder, gelukkiger en langer in leven. Het Voedingscentrum becijferde dat duizenden hartinfarcten en beroerten, sterfgevallen door hart- en vaatziekten en door kanker voorkomen kunnen worden door voldoende groente en fruit te eten. Het RIVM berekende de besparing in zorgkosten door dagelijks 156 gram méér groenten en fruit te eten op 3 miljard euro in de komende 20 jaar.
Exportmotor
In het vervolg van haar toespraak onderstreept Dijksma de kennis en technologie waarmee telers, bedrijven en wetenschappers 'onze' gezonde groenten en fruit nog gezonder weten te maken, door de voedingswaarde te verhogen, het zaad te veredelen en innovatieve teeltmethoden te ontwikkelen. Allemaal zaken waar vitaminefabriek Nederland zich nog verder mee kan verbeteren om er vervolgens de exportmarkt mee te veroveren. Niet alleen met de te consumeren eindproducten, maar met Nederlands zaad en pootgoed en vooral kennis. De vitaminefabriek draait op volle toeren.
Fotocredits: 'vitaminefabriek' Koppert Cress, Rich Roberts
Dit artikel afdrukken
Nederlanders eten veel te weinig groenten
Dan slaat Dijksma een andere toon aan. "Van een land dat zijn groente en fruit zo succesvol exporteert, zou je een bevolking verwachten die de producten met enthousiasme en in grote hoeveelheden consumeert. Immers, wie appelen vaart, die appelen eet. Maar het tegendeel is waar. We eten te weinig groenten en fruit. Van de Nederlandse peuters eet slechts 20 procent de groente die zij nodig hebben. Bij kinderen tussen de 7 en 18 jaar ligt dat aandeel nog veel lager: slechts 1 procent haalt daar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook van de volwassenen haalt slechts een klein percentage – 14 procent – de aanbevolen 200 gram groente."
Economische, maatschappelijke en gezondheidseffecten
We kunnen de vitaminefabriek dus nog veel beter laten draaien, houdt de staatssecretaris ons voor. Als alle West-Europeanen dagelijks 200 gram groenten en fruit zouden eten, zou dat de Nederlandse sector 100.000 banen opleveren en een extra handelswaarde van ruim 7 miljard euro.
Van een land dat zijn groente en fruit zo succesvol exporteert, zou je een bevolking verwachten die de producten met enthousiasme en in grote hoeveelheden consumeert. Maar het tegendeel is waar
Er zijn echter niet alleen economische motieven om voldoende groente en fruit te eten: het houdt ons gezonder, gelukkiger en langer in leven. Het Voedingscentrum becijferde dat duizenden hartinfarcten en beroerten, sterfgevallen door hart- en vaatziekten en door kanker voorkomen kunnen worden door voldoende groente en fruit te eten. Het RIVM berekende de besparing in zorgkosten door dagelijks 156 gram méér groenten en fruit te eten op 3 miljard euro in de komende 20 jaar.
Exportmotor
In het vervolg van haar toespraak onderstreept Dijksma de kennis en technologie waarmee telers, bedrijven en wetenschappers 'onze' gezonde groenten en fruit nog gezonder weten te maken, door de voedingswaarde te verhogen, het zaad te veredelen en innovatieve teeltmethoden te ontwikkelen. Allemaal zaken waar vitaminefabriek Nederland zich nog verder mee kan verbeteren om er vervolgens de exportmarkt mee te veroveren. Niet alleen met de te consumeren eindproducten, maar met Nederlands zaad en pootgoed en vooral kennis. De vitaminefabriek draait op volle toeren.
Fotocredits: 'vitaminefabriek' Koppert Cress, Rich Roberts
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zo zit het denk ik Piet:
wij ademen O in via de luchtpijp naar de longen. Al het andere gaat via de slokdarm naar de maag en verder. En die mix circuleert om alles te voorzien van de benodigde stoffen.
De plant ademt C in via het blad. Al het andere O, H, N, P, K, etc. komen naar binnen via het wortelstelsel. En die mix circuleert ook.
Vind het maar niks Maren.
Er zijn dikke boeken geschreven over hoe planten werken en reageren op veranderende omstandigheden. Sinds de introductie van landbouw laten we planten allerlei onnatuurlijke dingen doen, en met veel succes. Met zijn 100.000 op een veld staan, vroeger, later en langer dan het natuurlijke seizoen groeien en ga zo maar door. De kas is helemaal de beste uitvinding sinds het wiel want daardoor kunnen we veel langer van allerlei plantaardig voedsel genieten. De volgende stap in beschermd en gecontroleerd telen is de gesloten omgeving ofwel de klimaatcel die zelfs in meerdere lagen gebouwd kan worden. Deze word ontwikkeld uit speculatie op toekomstig mogelijk zeer lage electriciteitsprijzen, zeer efficiente lampjes en natuurlijk het produceren in (mega-) steden waar ruimte schaars is en vraag naar superverse lekkere vitamientjes groot is. Ik zie dat gebeuren binnen enkele decennia.
De hoeveelheid licht die een plant kan gebruiken voor productie zonder stressverschijnselen te ontwikkelen varieert. Bij maximaal licht toedienen horen optimale omstandigheden: temperatuur, vochtigheid en CO2 niveau moeten daarop afgestemd zijn. Komkommers kan je 20 uur per dag belichten. Tomaten een uurtje of 16 a 17 afhankelijk van het ras. Dat vraagt veel van de plant maar met de juiste groeifactoren gaat dat prima, zonder jetlag en met hele lekkere en voedzame vruchten. Planten zijn geen mensen. Veredelaars proberen planten te selecteren die 24 uur per dag licht kunnen omzetten zodat het maximale resultaat uit de dure klimaatcellen (vitaminefabrieken) gehaald kan worden. Prototypen van zulke planten bestaan al. Ik vind dat interessant, wat vinden jullie ervan?
Theo, nog wat logica dan. De suikerbiet. In suiker zitten een hoop C`s. Hoe komen die C`s uit CO2 vanuit de lucht onderin de suikerbiet.? Wanneer een bietenblad CO2 opneemt dan moet het toch op een of andere manier naar beneden in de suikerbiet terecht komen. En hoe komt het daar dan? Wanneer de sapstroom alleen maar van wortel naar blad gaat, dan kan er logischerwijs nooit een C onderin de suikerbiet komen, toch? Volgens mijn logica kan het niet anders dan dat de sapstroom in de suikerbiet ook regelmatig van blad naar wortel moet gaan. Op die manier komen de door het blad opgenomen C`s onderin de suikerbiet terecht..
Piet leuk bedacht maar toch niet helemaal. De huidmondjes (wat een woord) gaan juist open als het licht is en slurpen dan het CO2 op – dauw of geen dauw volgens mij. In donker (slaapstand) werkt het ook (plant moet blijven ademhalen), maar stukken minder, omdat de mondjes bijna gesloten zijn en als planten te droog staan houden ze gewoon even hun bek. Net mensen eigenlijk.
Door de huidige te hoge CO2 (400 ppm) concentraties – en daardoor in al wat groeit en ons steeds weer boeit – zijn de opbrengsten hoger maar de nutritionele inhoud keldert juist. Dit werd al in 1984 aangetoond. En de vooruitzichten zijn niet bemoedigend, want over een jaar of 70 zitten we al op 936 ppm volgens de ‘zieners’ die er voor hebben gestudeerd. Maar door de inmiddels gestegen zeespiegel en/of de dan al in werking getreden nieuwe ijstijd hebben we daar geen last van.
Het komt, de CO2 even daargelaten, voornamelijk aan op de lichtintensiteit of we een plantje krijgen met voldoende essentiële voedingsstoffen (ionoom). Te lang licht werkt juist averechts (bioritme) hetgeen ik al eerder aankaartte en te weinig geeft ook nog eens te veel nitraat.
Een lichtje in de duisternis:
http://www.smithsonianmag.com/science-nature/your-fruits-and-vegetables-can-tell-day-from-nightand-even-get-jet-lag-1424660/?no-ist
Theo, het kan weleens kloppen dat planten met een goed dag-nacht ritme beter gedijen. In het veld gaat bij daglicht de sapstroom in de plant van wortel naar blad. En volgens mij in de nacht andersom, van blad naar wortel. Wanneer dan in de nacht de sapstroom van blad naar wortel gaat kan de plant met behulp van de dauw stoffen uit de lucht opnemen die voor groei nodig zijn. O.a. CO2. Hoe kunnen planten anders die stoffen uit de lucht opnemen.?
Het is effe out of the box denken, maar wat denk je ervan?