De Italiaanse olijvenoogst is mislukt. Daardoor wordt de Olio di Oliva Extravergine een extra aantrekkelijke prooi voor fraudeurs en criminele bendes. De eerste bewijzen voor olievervalsing zijn er al. Advies voor wie geen slachtoffer van de maffia wil worden: koop je olie bij de super.
De Italiaanse olijfolie-oogst valt dit jaar 40% lager uit dan in voorgaande jaren. Miljoenen olijfbomen zijn ten prooi gevallen aan ziekten en schade-veroorzakende insecten. Aangezien Italië, met Spanje, voor 70% van de olijfolieproductie van de wereld verantwoordelijk is, zullen de prijzen van olijfolie gaan stijgen. Voor Italianen, die jaarlijks zo'n 12 liter olijfolie per persoon consumeren, wordt het eigen product onbetaalbaar. Juist daarom is olijfolie voor criminelen een aantrekkelijke kandidaat voor fraude met een flink marktpotentieel.
Waarschuwing: koop geen te goedkope olijfolie
Volgens de Britse krant The Independent staan Italiaanse criminelen te trappelen hun slag te slaan.
Groot-Brittannië is een van de grootste importeurs van Italiaanse olijfolie, sinds de Britten rond 1970 de olijfolie ontdekten. Britse consumenten zijn alvast gewaarschuwd geen 'te goedkope' olie te kopen. Die zou wel eens vervalst en mogelijk zelfs gezondheidsbedreigend kunnen zijn.
Criminele bendes met banden overzee
Britse en Italiaanse autoriteiten hebben de handen ineen geslagen om een aanpak te vinden. In Italië zijn de eerste criminele activiteiten al geconstateerd. The Independent citeert een Italiaanse voedsel- en warenspecialist die stelt dat er bewijs is dat criminele bendes de olijfolieproductie overnemen. "Georganiseerde bendes dringen zich snel op. We schatten dat er een toename van criminele belangen in deze branche zal zijn. De criminelen hebben internationale banden en kunnen dit product verschepen waar andere bendes voor de distributie zullen zorgen. Er zijn netwerken die Italiaanse restaurants in het buitenland kunnen voorzien, dus daar is sprake van een dreiging."
Hoe vervals je olijfolie?
De olijfolie kan op verschillende manieren vervalst worden. Zo kan 'Italiaanse extravergine olie' gemaakt worden door oudere en inferieure olie uit andere landen te mengen en deze op de markt te brengen als het echte, verse, Italiaanse topproduct. De consument betaalt dan veel te veel voor een product dat dat geld echt niet waard is. Een andere, zorgelijkere manier is het mengen van plantaardige olie met chlorofyl (voor de juiste kleur) en beta-caroteen (voor de smaak). Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die allergisch zijn voor chlorofyl.
Koop bij de supermarkt
Hoe je te beschermen tegen deze misdadige praktijken? Heel eenvoudig: koop je dure (Italiaanse) olijfolie bij de supermarkt. Die kijkt wel uit voor vervalsingen. Dat is heel jammer voor 'lokaal' en 'ambachtelijk' geproduceerde olijfolies, maar die zijn veel gemakkelijker te vervalsen dan de grote volumes die de supermarkten voor ons inkopen.
Fotocredits: Italiaanse olijfolie vers van de pers, Nature And
Dit artikel afdrukken
Waarschuwing: koop geen te goedkope olijfolie
Volgens de Britse krant The Independent staan Italiaanse criminelen te trappelen hun slag te slaan.
Koop geen 'te goedkope' olie. Die zou wel eens vervalst en mogelijk zelfs gezondheidsbedreigend kunnen zijn
Groot-Brittannië is een van de grootste importeurs van Italiaanse olijfolie, sinds de Britten rond 1970 de olijfolie ontdekten. Britse consumenten zijn alvast gewaarschuwd geen 'te goedkope' olie te kopen. Die zou wel eens vervalst en mogelijk zelfs gezondheidsbedreigend kunnen zijn.
Criminele bendes met banden overzee
Britse en Italiaanse autoriteiten hebben de handen ineen geslagen om een aanpak te vinden. In Italië zijn de eerste criminele activiteiten al geconstateerd. The Independent citeert een Italiaanse voedsel- en warenspecialist die stelt dat er bewijs is dat criminele bendes de olijfolieproductie overnemen. "Georganiseerde bendes dringen zich snel op. We schatten dat er een toename van criminele belangen in deze branche zal zijn. De criminelen hebben internationale banden en kunnen dit product verschepen waar andere bendes voor de distributie zullen zorgen. Er zijn netwerken die Italiaanse restaurants in het buitenland kunnen voorzien, dus daar is sprake van een dreiging."
Hoe vervals je olijfolie?
De olijfolie kan op verschillende manieren vervalst worden. Zo kan 'Italiaanse extravergine olie' gemaakt worden door oudere en inferieure olie uit andere landen te mengen en deze op de markt te brengen als het echte, verse, Italiaanse topproduct. De consument betaalt dan veel te veel voor een product dat dat geld echt niet waard is. Een andere, zorgelijkere manier is het mengen van plantaardige olie met chlorofyl (voor de juiste kleur) en beta-caroteen (voor de smaak). Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die allergisch zijn voor chlorofyl.
de volksgezondheid en veiligheid komen in gevaarEen groter gevaar vormen de slechte hygiënische omstandigheden waaronder met de olie geknoeid wordt. Volgens de Italiaanse expert "gaat het niet alleen om ondermaatse producten, ook de volksgezondheid en veiligheid komen in gevaar. Ze houden geen rekening met de hygiëne-vereisten bij het produceren van voedingsmiddelen. Ze werken vaak in garages en kelders, dus dat is geen schone omgeving en dan krijg je bacteriële besmetting", zegt hij in de krant. Een Britse voedselveiligheidsexpert sluit zich daarbij aan: "Ze kunnen in een boerderij aan het mengen slaan waar ze de olie blootstellen aan E.coli en salmonella-risico's door kruisbesmetting. Bovendien kan er fysieke vervuiling optreden door vreemde objecten zoals stukjes glas."
Koop bij de supermarkt
Hoe je te beschermen tegen deze misdadige praktijken? Heel eenvoudig: koop je dure (Italiaanse) olijfolie bij de supermarkt. Die kijkt wel uit voor vervalsingen. Dat is heel jammer voor 'lokaal' en 'ambachtelijk' geproduceerde olijfolies, maar die zijn veel gemakkelijker te vervalsen dan de grote volumes die de supermarkten voor ons inkopen.
Fotocredits: Italiaanse olijfolie vers van de pers, Nature And
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zou het toeval zijn; AH verkoopt al jaren 3 smalle hoge identieke flessen met olie uit Spanje, Griekenland en Italie. Ik had ze alledrie uitgeprobeerd en vind de spaanse het meest geurig van al. En lekker. Sinds kort ontbreekt nogal eens de Italiaanse versie in de winkel en is mijn geliefde spaanse variant duurder geworden dan de andere twee. Potjandrie..
Bertolli (ex-Unilever) is via de multinational SOS nu in handen van de groep Deoleo en dus in Spaanse handen, samen met Carbonell, Carapelli e.a. (bron: Spaanse Wikipedia).
Moderne olie wordt niet meer geperst, het "eerste persing" verhaal klopt dus allang niet meer. De olie wordt gecentrifugeerd, wat beter is voor de kwaliteit volgens het Spaanse olie-instituut, waar ik ooit eens een workshop bij volgde.
Nick Trachet heeft gelijk met zijn verwondering. Een Spaanse producent van olijfolie, met een hypermoderne fabriek, waar allesbehalve romantisch ambachtelijk met de hand of blote voeten wordt geperst, maar waar wel hooggeprezen olie uit komt, vertelde me dat alle olie die hij niet goed genoeg vindt om in eigen flessen te stoppen, wordt verkocht. Aan Italianen.
Overigens werd nog onlangs olijfolie van Unilever, een mengsel, door een panel uitgeroepen tot de beste.
Is dat niet om je een kriek te lachen?
Herstel. Doet Unilever nog wel in olijfolie of is de olietak verkocht?
Nick# 6
Nick, da’s niet zo verwonderlijk. Spanje heet een ‘boers’ land met een boerse keuken te zijn, en Italië ‘staat’ meer voor verfijning van smaken.…
Ook qua vakantie suggereert Italië een minder ordinair niveau dan Spanje.
Inmiddels zijn de begrippen Toscane en ‘di mama’ fantastische etiketten ook in commercials in Nederland voor een simpel tomatenprutje.
Tegenwoordig drinkt ook iedereen hier ‘lattemaggieatóów’ als norm voor een beetje cultuurniveau.
De marketing van Italiaanse olijfolie is heel sterk. Zelfs hier in Zeeuws-Vlaanderen vindt je proef-winkeltjes waar de ‘kenners’ nadien met een miniflesje hééél bijzondere Italiaanse olijfolie voor 10-12 euro naar buiten gaan…
De import van eetculturen is geen kwestie van respect voor de keuken van het land, maar een kwestie van marketing. En die van Italië is gewoon heel sterk.
Ik stond met mijn oren te flapperen toen ik tijdens een bezoek aan een zeer grote exportslagerij in West-Vlaanderen te horen kreeg hoeveel hammen naar Italië gingen als Prosciutto di Flandria en terugkwamen als Prosciutto di Parma….
Er is altijd al wat vreemd aan de hand geweest met Italiaanse olijfolie. het land produceert nauwelijks genoeg voor eigen gebruik. We vergeten vaak dat hét olijvenland Spanje is, niet Italië. Spanje produceert ruim meer dan de helft van de wereldproductie. De grootste importeur van Spaanse olijfolie is Italië.
Waarom wil iedereen dan zo nodig Italiaanse olie?
Spanje heeft een modernere olie-industrie (ook al door dat schandaal van dertig jaar geleden) en was altijd duidelijker met zijn consumenteninformatie.