De Italiaanse olijvenoogst is mislukt. Daardoor wordt de Olio di Oliva Extravergine een extra aantrekkelijke prooi voor fraudeurs en criminele bendes. De eerste bewijzen voor olievervalsing zijn er al. Advies voor wie geen slachtoffer van de maffia wil worden: koop je olie bij de super.
De Italiaanse olijfolie-oogst valt dit jaar 40% lager uit dan in voorgaande jaren. Miljoenen olijfbomen zijn ten prooi gevallen aan ziekten en schade-veroorzakende insecten. Aangezien Italië, met Spanje, voor 70% van de olijfolieproductie van de wereld verantwoordelijk is, zullen de prijzen van olijfolie gaan stijgen. Voor Italianen, die jaarlijks zo'n 12 liter olijfolie per persoon consumeren, wordt het eigen product onbetaalbaar. Juist daarom is olijfolie voor criminelen een aantrekkelijke kandidaat voor fraude met een flink marktpotentieel.
Waarschuwing: koop geen te goedkope olijfolie
Volgens de Britse krant The Independent staan Italiaanse criminelen te trappelen hun slag te slaan.
Groot-Brittannië is een van de grootste importeurs van Italiaanse olijfolie, sinds de Britten rond 1970 de olijfolie ontdekten. Britse consumenten zijn alvast gewaarschuwd geen 'te goedkope' olie te kopen. Die zou wel eens vervalst en mogelijk zelfs gezondheidsbedreigend kunnen zijn.
Criminele bendes met banden overzee
Britse en Italiaanse autoriteiten hebben de handen ineen geslagen om een aanpak te vinden. In Italië zijn de eerste criminele activiteiten al geconstateerd. The Independent citeert een Italiaanse voedsel- en warenspecialist die stelt dat er bewijs is dat criminele bendes de olijfolieproductie overnemen. "Georganiseerde bendes dringen zich snel op. We schatten dat er een toename van criminele belangen in deze branche zal zijn. De criminelen hebben internationale banden en kunnen dit product verschepen waar andere bendes voor de distributie zullen zorgen. Er zijn netwerken die Italiaanse restaurants in het buitenland kunnen voorzien, dus daar is sprake van een dreiging."
Hoe vervals je olijfolie?
De olijfolie kan op verschillende manieren vervalst worden. Zo kan 'Italiaanse extravergine olie' gemaakt worden door oudere en inferieure olie uit andere landen te mengen en deze op de markt te brengen als het echte, verse, Italiaanse topproduct. De consument betaalt dan veel te veel voor een product dat dat geld echt niet waard is. Een andere, zorgelijkere manier is het mengen van plantaardige olie met chlorofyl (voor de juiste kleur) en beta-caroteen (voor de smaak). Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die allergisch zijn voor chlorofyl.
Koop bij de supermarkt
Hoe je te beschermen tegen deze misdadige praktijken? Heel eenvoudig: koop je dure (Italiaanse) olijfolie bij de supermarkt. Die kijkt wel uit voor vervalsingen. Dat is heel jammer voor 'lokaal' en 'ambachtelijk' geproduceerde olijfolies, maar die zijn veel gemakkelijker te vervalsen dan de grote volumes die de supermarkten voor ons inkopen.
Fotocredits: Italiaanse olijfolie vers van de pers, Nature And
Dit artikel afdrukken
Waarschuwing: koop geen te goedkope olijfolie
Volgens de Britse krant The Independent staan Italiaanse criminelen te trappelen hun slag te slaan.
Koop geen 'te goedkope' olie. Die zou wel eens vervalst en mogelijk zelfs gezondheidsbedreigend kunnen zijn
Groot-Brittannië is een van de grootste importeurs van Italiaanse olijfolie, sinds de Britten rond 1970 de olijfolie ontdekten. Britse consumenten zijn alvast gewaarschuwd geen 'te goedkope' olie te kopen. Die zou wel eens vervalst en mogelijk zelfs gezondheidsbedreigend kunnen zijn.
Criminele bendes met banden overzee
Britse en Italiaanse autoriteiten hebben de handen ineen geslagen om een aanpak te vinden. In Italië zijn de eerste criminele activiteiten al geconstateerd. The Independent citeert een Italiaanse voedsel- en warenspecialist die stelt dat er bewijs is dat criminele bendes de olijfolieproductie overnemen. "Georganiseerde bendes dringen zich snel op. We schatten dat er een toename van criminele belangen in deze branche zal zijn. De criminelen hebben internationale banden en kunnen dit product verschepen waar andere bendes voor de distributie zullen zorgen. Er zijn netwerken die Italiaanse restaurants in het buitenland kunnen voorzien, dus daar is sprake van een dreiging."
Hoe vervals je olijfolie?
De olijfolie kan op verschillende manieren vervalst worden. Zo kan 'Italiaanse extravergine olie' gemaakt worden door oudere en inferieure olie uit andere landen te mengen en deze op de markt te brengen als het echte, verse, Italiaanse topproduct. De consument betaalt dan veel te veel voor een product dat dat geld echt niet waard is. Een andere, zorgelijkere manier is het mengen van plantaardige olie met chlorofyl (voor de juiste kleur) en beta-caroteen (voor de smaak). Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die allergisch zijn voor chlorofyl.
de volksgezondheid en veiligheid komen in gevaarEen groter gevaar vormen de slechte hygiënische omstandigheden waaronder met de olie geknoeid wordt. Volgens de Italiaanse expert "gaat het niet alleen om ondermaatse producten, ook de volksgezondheid en veiligheid komen in gevaar. Ze houden geen rekening met de hygiëne-vereisten bij het produceren van voedingsmiddelen. Ze werken vaak in garages en kelders, dus dat is geen schone omgeving en dan krijg je bacteriële besmetting", zegt hij in de krant. Een Britse voedselveiligheidsexpert sluit zich daarbij aan: "Ze kunnen in een boerderij aan het mengen slaan waar ze de olie blootstellen aan E.coli en salmonella-risico's door kruisbesmetting. Bovendien kan er fysieke vervuiling optreden door vreemde objecten zoals stukjes glas."
Koop bij de supermarkt
Hoe je te beschermen tegen deze misdadige praktijken? Heel eenvoudig: koop je dure (Italiaanse) olijfolie bij de supermarkt. Die kijkt wel uit voor vervalsingen. Dat is heel jammer voor 'lokaal' en 'ambachtelijk' geproduceerde olijfolies, maar die zijn veel gemakkelijker te vervalsen dan de grote volumes die de supermarkten voor ons inkopen.
Fotocredits: Italiaanse olijfolie vers van de pers, Nature And
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Heeft iemand enig idee hoeveel Griekse olijfolie buiten alles om, naar Italië verscheept word en dan voortaan als Italiaanse, Umbrische of Toscaanse olijfole door het leven gaat? Mijn zus is een halve Griekse en wij kennen enkele Griekse exporteurs en Italiaanse importeurs en wederverkopers. Wij stonden er van te kijken! We zijn dus al vele jaren slachtoffer van olijfoliefraude.
Da's identiteitsfraude binnen de oliesoort, Piet. De nieuwste boeven zien brood in heel andere olie die ze in een viezige schuur omkatten naar 'olijfolie' en zo mogelijk nog als ambachtelijk verkopen ook omdat daar de pakkans het kleinst is.
Ik herinner me nog vaag het schandaal met een Italiaanse wijn Verdicchio de Yesus, of iets van dien aard. Een goedkope krachteloze wijn die, uiteraard illegaal, met groene (auto!) koelvloeistof op kleur gebracht werd en tegelijkertijd voorzien werd van iets mysterieus, iets eigens, karakter? Het werd een allemansvriendje. Lang ging dat goed. Net als bij wijn zijn er ook voor olijfolie zijn er geen algemeen geldende regels. waaraan je een goede olijfolie zou kunnen herkennen/ Je zou er goed aan doen de olie puur te proeven voordat je hem koopt, en eerlijk te zeggen dat hij te olijfolie-achtig voor jou is, te pregnant, te noot-achtig enz. enz. Koop naar smaak. Heb je die niet? Ontwikkel die dan! Ik koop graag de geitenkaasjes van madamme Lejeune, die met liefde en zorg gemaakt zijn. Tot haar eigen verbazing won ze daarvoor een grote prijs in Frankrijk. Een week later een grote geitenkaasjes producerend bedrijf dat over het weelend niet goed schoongemaakt had en een grote ziektegolf veroorzaakte. M.a.w.: Het wordt erg diffuus allemaal als er geen deugdelijke controle is en hoge boetes bij malversaties ontbreken. Wanneer bedrijven de pakkans in gaan calculeren. Daar doet ook het Nederlandse bedrijfsleven ijverig aan mee.
Verdicchio dei Castelli di Jesi.
Meest schrijnend is nog altijd het Spaanse spijsolieschandaal. De cijfers liegen er niet om. In 1981 kwamen in Spanje 500 mensen om het leven en raakten 20.000 anderen voor het leven gehandicapt na het eten van voedsel dat was bereid in industriële olie in plaats van bakolie.
Geen ‘medische’ twijfels over de nepboters van Unilever, maar als ik lees wat voor troep er in gaat om het smaakloos, geurloos, houdbaar, kleurbaar, smeerbaar, glijbaar en hittebestendig te maken, dan ligt het voor de hand dat criminele knoeiers met olijfolie denken:
‘Oh, maar dat kunnen wij ook !..”.
Moeten we dan maar een recept publiceren hoe je olijfolie medisch verantwoord net zo goed kunt neppen, als Unilever met boter doet ?
Of misschien is het een goed initiatief voor Unilever zelf !
Ze zijn er technisch klaar voor.
Vooruit Unilever !
Kom op met je genepte olijfolie ! Je kon en deed het met boter toch ook...?