Het International Agency for Research on Cancer, het kankerpanel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verraste vriend en vijand met de publicatie in The Lancet Oncology. Een internationaal team van wetenschappers oordeelde dat glyfosaat 'mogelijk kankerverwekkend' is. Dat houdt in dat af en toe gebruik niet gevaarlijk is, net zoals anabole steroïden of werken in wisseldiensten. Maar wordt je er dagelijks aan blootgesteld, bijvoorbeeld in de grootschalige landbouw, dan loop je wel degelijk risico.

Beperkt en overtuigend bewijs
Een internationaal team van wetenschappers kwam tot de conclusie dat er 'beperkt bewijs' is dat glyfosaat non-Hodgkin's lymfoom en longkanker kan veroorzaken, en 'overtuigend bewijs' dat het in laboratoriumdieren tot kanker kan leiden.

Monsanto wijst bevindingen krachtig van de hand
Monsanto reageert in een uitgebreid bericht dat het oordeel iedere grond mist. Er zijn geen nieuwe studies geanalyseerd, er zijn onderzoeken buiten beschouwing gelaten en de bevindingen zijn inconsistent met eerdere oordelen door autoriteiten uit de VS, EU en elders, schrijft Bloomberg.

"We weten niet hoe het IARC tot een conclusie heeft kunnen komen die zo dramatisch afwijkt van de conclusie die door alle regelgevende autoriteiten overal ter wereld bereikt is", zegt Philip Miller, vice-president for global regulatory affairs, van Monsanto. Volgens Monsanto moet de IARC classificatie 'in het juiste perspectief' gezien worden. 'IARC heeft talloze dagelijks gebruikte items in Categorie 2 ondergebracht, zoals koffie, mobiele telefoons, aloë vera extract en ingemaakte groenten', zegt het bedrijf in zijn verklaring.

'Roundup-ready'
Monsanto bracht in 1974 glyfosaat als Roundup op de markt. Inmiddels is het grootste deel van de jaarlijkse omzet van $ 15,9 miljard aan Roundup gekoppeld. Het bedrijf brengt genetisch gemanipuleerde gewassen op de markt die zelf bestand zijn tegen Roundup, zodat boeren de onkruidverdelger zonder problemen kunnen inzetten. Maar daar is de IARC dus niet langer van overtuigd.

In Nederland is de verkoop van Roundup aan particulieren vanaf eind dit jaar verboden, meldt De Volkskrant.

Update 25/3/2015: In een interview met Reuters zegt Philip Miller dat Monsanto in gesprek wil met leden van de WHO en IARC om het rapport van tafel te krijgen. "The company wants a retraction", zegt hij onomwonden.

Fotocredits: Round-Up, JeepersMedia
Dit artikel afdrukken