Sarcopenie is niet alleen iets voor zieke ouderen, het komt juist ook bij ‘gezonde’ ouderen voor. Je verliest spiermassa en daardoor verminderen de spierkracht en spierfunctie. Dat is een rechtstreeks gevolg van het ouder worden en heeft een direct negatief effect op iemands functioneren. Je kunt er moeilijker door opstaan uit je stoel, hebt een rollator nodig en je loopt een groter risico op vallen en botbreuken.

Verlies van spiermassa
Tegen ons veertigste wordt het merkbaar: kilo’s vet komen erbij, terwijl we kilo’s spier kwijtraken. Gewicht is slechts één indicator van sarcopenie. In het Ouderenjournaal stelt Schuitemaker dat gewichtsverandering een duidelijk signaal is van een veranderende stofwisseling. Bij inactieve mensen slaat sarcopenie al vanaf hun dertigste toe. Bij een normale veroudering verliest men tussen de 50 en 70 jaar jaarlijks een halve tot twee procent van de spiermassa. En hoe ouder men wordt, hoe sneller het verlies gaat.

Afslankdieet contraproductief
Bij inactieve mensen slaat sarcopenie al vanaf hun dertigste toe
In tegenstelling tot bijvoorbeeld osteoporose zijn er geen medicijnen tegen sarcopenie. De wonderpil bestaat dus niet. Wel kan een gezonde levensstijl het proces tegen gaan. Dan blijkt afvallen - om het toenemende gewicht en buikvet tegen te gaan - tegen de verwachting in geen goede optie. Lijnen betekent immers dat je minder calorieën, maar vaak ook minder eiwiteen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt, en dat werkt het verval nog verder in de hand. Schuitemaker adviseert om je spiermassa op peil te houden door lichaamsbeweging en krachttraining. En daarnaast eiwitrijke voeding zoals vis, vlees, eieren, noten en peulvruchten te eten.

Oproep tot meer bekendheid
Schuitemaker pleit in het tijdschrift Fit met Voeding voor meer bekendheid voor sarcopenie. Volgens hem is de aandoening 'ondergediagnosticeerd en onderbehandeld'. De gevolgen van sarcopenie doen niet onder voor die van osteoporose. Het hoort thuis in het rijtje ouderdomsziekten waarbij ontregeling van de stofwisseling en voedingstekorten een wezenlijke rol spelen. Ze leiden uiteindelijk tot volledige invaliditeit en de dood. Vaak is er een nauwe samenhang met gewrichtsziekten, botontkalking, (pre) diabetes en aderverkalking. Ondanks dat Nederland snel vergrijst, is sarcopenie hier een nog nagenoeg onbekend begrip. We staan echter op de drempel van een epidemie, zegt Schuitemaker.

Fotocredits: ‘DSC8130 Markt Zoetermeer’ Denkrahm
Dit artikel afdrukken