Mannen met overgewicht hebben door een veranderde vetcelactiviteit een laag gehalte van het hormoon testosteron. Daaruit mag geconcludeerd worden dat te weinig testosteron leidt tot een groter risico op welvaartsziektes, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Verwerking van suiker en vet
Wetenschappers van de University of Sheffield presenteerden tijdens het recente jaarcongres van de Endocrine Society onderzoek dat aantoont dat testosteron een belangrijke rol speelt bij de verwerking van suiker en vet in het lichaam. Voor hun onderzoek ontvingen ze een Endocrine Society’s onderscheiding.

Daniel Kelly, onderzoeker aan de University of Sheffield, vertelde de BBC: “We weten dat mannen met een laag testosterongehalte een groter risico hebben op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.” Het onderzoek, uitgevoerd met testosteron-deficiënte muizen, verklaart hoe dat komt. De lever en spieren van de muizen zonder testosteron kunnen minder goed suiker opnemen. Bovendien blijkt vet de lever en bloedvaten te verstoppen. Volgens Kelly zou het terugbrengen van de testosteronconcentratie tot een normaal niveau voor de gezondheid van de man een grote stap in de goede kunnen betekenen.

Testosteron verhogen door leefstijl
Een ander onderzoek, uit Japan dit keer, bevestigt de positieve werking van het verhogen van testosteron in mannen met overgewicht. Wetenschappers onderzochten de invloed van testosteron op een hoge bloeddruk, omdat dat vaak een voorbode is voor hart- en vaatziekten.
De grote vraag blijft: hoe zit het bij vrouwen? Uiteraard luidt ook daar het antwoord: ga gezonder leven
Ze lieten 44 mannen met overgewicht of obesitas gedurende 12 weken een programma volgen met een aangepaste leefstijl. Het programma bestond uit een dieet (420 kcal aan eiwitten, 840 kcal aan koolhydraten en 420 kcal aan vet per dag, in totaal 1680 kcal/dag) en drie keer per week lichaamsbeweging (3 kwartier tot een uur, stevig wandelen en licht joggen). Na de 12 weken was de bloeddruk bij alle mannen veel lager en het testosteron gehalte juist hoger.

Meer testosteron door pil of leefstijl?
De wetenschappers uit Sheffield zijn voorstander van een hormonale behandeling om de gezondheidsrisico's te verminderen. Het aanpassen van de leefstijl lijkt echter een natuurlijker manier om het testosteron te stimuleren. Het is immers beter de oorzaak weg te nemen dan op een onnatuurlijk manier het gevolg in stand te houden en mogelijk zelfs te versterken.

De grote vraag blijft: hoe zit het bij vrouwen? Uiteraard luidt ook daar het antwoord: ga gezonder leven.

Fotocredits: 'Hot enough for ya?', Brent 2.0
Dit artikel afdrukken