Nederland maakt zich sterk voor een verbod op de import van kooi-eieren. Met name de Partij voor de Dieren ijvert daarvoor.

Sinds het verbod op legbatterijen en strengere eisen op het gebied van dierwelzijn, staat de Europese legkippensector zwaar onder druk. In landen buiten de EU gelden die niet of minder, waardoor er daar goedkoper eieren geproduceerd kunnen worden. Als die vervolgens de EU in kunnen komen, ondergraven ze de concurrentiepositie van onze welzijnseieren.

Associatie-verdrag gaat vóór
Oekraïne is zo'n land dat Nederlandse en andere Europese eieren in een lastig parket kan brengen. Toch zit een verbod op de import van kooi-eieren uit Oekraïne er niet in, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma in Boerderij. De EU en Oekraïne hebben namelijk een samenwerkingsverdrag getekend. Het zogeheten 'associatieverdrag' waarmee de EU zijn relaties met Oekraïne wil verstevigen, gaat vóór.
"We hebben het associatieverdrag getekend. Dan kunnen we niet zeggen: en dat doen we niet, als het gaat om de import van kooi-eieren. Dat heeft Nederland in de EU wel geprobeerd, maar we staan daar alleen", zegt Dijksma volgens Boerderij.

Landbouw Oekraïne in transitie, 'gaat langzaam'
Tijdens een recent overleg met de Oekraïense minister van Landbouw, Oleksey Pavlenko, heeft staatssecretaris Sharon Dijksma deze problematiek wel aan de orde gesteld.
Bijna alle partijen roepen dat ze tegen legbatterijeieren uit Oekraïne zijn. Maar tegelijkertijd zijn ze voor de vrijhandelsakkoorden die dit soort dingen mogelijk maken. Dan moeten ze dat ook niet meer doen
Oekraïne zit middenin een groot transitieproces naar een meer duurzame landbouwproductie. Daar hoort ook bij dat het dierenwelzijnsniveau omhoog gaat. "In Oekraïne zijn boeren zeker ook geïnteresseerd in het verbeteren van dierenwelzijn. Daar wordt ook aan gewerkt, maar het zal niet zo snel gaan als we graag zouden willen. Boeren in Oekraïne kampen ook met een andere crisis. We moeten accepteren dat het langzaam gaat", aldus Dijksma.

'Politiek moet duidelijker kiezen voor dierenwelzijn'
Esther Ouwehand (PvdD) reageert teleurgesteld. Zij vindt dat Dijksma zich harder moet maken voor dierenwelzijn, maar ook dat de overige partijen in de Tweede Kamer zich de consequenties van hun opstelling realiseren. "Bijna alle partijen roepen dat ze vinden dat er geen legbatterijeieren uit Oekraïne geïmporteerd moeten worden, maar tegelijkertijd zijn ze voor de vrijhandelsakkoorden die dit soort dingen mogelijk maken. Dan moeten ze dat ook niet meer doen", zegt Ouwehand op Boerderij.

Fotocredits: 'Eggs', George M. Groutas
Dit artikel afdrukken