Biologische fruitbomen blijken meer voedingsstoffen uit de bodem te halen. Dat komt doordat ze meer goedaardige schimmels op hun wortels hebben.

Samen sterker
Het Vlaamse boerenblad VILT meldt dat goedaardige schimmels op de wortels samenwerken met de bomen. De voor beide partijen gunstige samenwerking heet mycorrhiza.

De schimmels nemen fosfaat en stikstof op uit de bodem voor de bomen. Als beloning krijgen de schimmels suikers afkomstig van de fruitboom terug. De mycorrhiza beschermt de boom bovendien ook nog eens tegen ziekteverwekkers uit de bodem.

Bomen die met kunstmest worden gevoed, krijgen weliswaar de essentiële fosfor binnen die ze nodig hebben, maar verliezen de schimmels omdat die geen functie meer hebben. Daardoor verdwijnen ze.

Mycorrhiza en biomeststof 'op maat'
Volgens Maarten van Geel, bioloog aan de KU Leuven, kunnen de schimmels bijdragen aan een meer ecologische fruitteelt. Door de mycorrhiza zijn er minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen nodig. Verder onderzoek moet uitwijzen welke soort schimmel het beste bij welke fruitboom past. De logische vervolgstap is dan het ontwikkelen van biologische meststoffen op maat.

Fotocredits: 'apple trees', London looks
Dit artikel afdrukken