De voedselveiligheid van verse producten, zoals groenten en fruit, kan te lijden krijgen onder de klimaatverandering.
Dat constateren onderzoekers uit Gent en Wageningen. Zij onderzochten in het kader van het Europese project Veg-i-Trade wat de gevolgen kunnen zijn van klimaatverandering op verse producten Daarover bericht EVMI.
Virussen, bacteriën, schimmeltoxines, residuen
Samen met 22 partners, van universiteiten tot grote industriële partijen, onderzochten ze gedurende 4 jaar wat er gebeurt met virussen, bacteriën, schimmeltoxines en residuen van bestrijdingsmiddelen in verse producten als het klimaat verandert. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een temperatuurstijging, meer of minder neerslag of zelfs overstromingen. Het onderzoek vond zowel 'in het veld' plaats als aan de hand van statistische analyses.
Temperatuurstijging, overstromingen en verandering in eetpatroon
Een eerste deelstudie laat zien dat eind deze eeuw het risico op toxische stoffen uit schimmels in de tomatenteelt in Polen toeneemt door de temperatuurstijging. In Spanje zorgen hogere temperaturen juist voor minder schimmels, waardoor het besmettingsrisico daar afneemt. In een proef naar overstromingen in een slaveld bleken de concentraties schadelijke bacteriën hoog op te lopen. Onder invloed van UV-straling (zonlicht) nemen die overigens weer snel af zodat het bacteriële risico van overstromingen in zonrijke gebieden weer wordt gecorrigeerd.
Aanpassingscapaciteit en scenarioanalyses
Verder blijkt uit het onderzoek dat het van belang is groenten en fruit zich versneld te laten aanpassen aan klimaatverandering. Per land, sector en bedrijf gaat het om verschillende aanpassingen. Zo moeten planten in droger wordende gebieden beter met droogte kunnen omgaan. In natter wordende geldt het omgekeerde mét bijkomende aanpassingen op het gebied van ziekten en bacteriële infecties.
De onderzoekers pleiten er voor om het voedselveiligheidsonderzoek uit te breiden met scenarioanalyses. In het algemene klimaatonderzoek zijn die al jarenlang gebruikelijk. In de Veg-i-Trade is een eerste versie van een scenarioanalyse opgenomen.
De gebundelde onderzoeksresultaten zijn verschenen in een speciale editie van Food Research International.
Fotocredits: 'Hairy Tomato', beschimmelde tomaat, Comrade Foot
Dit artikel afdrukken
Dat constateren onderzoekers uit Gent en Wageningen. Zij onderzochten in het kader van het Europese project Veg-i-Trade wat de gevolgen kunnen zijn van klimaatverandering op verse producten Daarover bericht EVMI.
Virussen, bacteriën, schimmeltoxines, residuen
Samen met 22 partners, van universiteiten tot grote industriële partijen, onderzochten ze gedurende 4 jaar wat er gebeurt met virussen, bacteriën, schimmeltoxines en residuen van bestrijdingsmiddelen in verse producten als het klimaat verandert. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een temperatuurstijging, meer of minder neerslag of zelfs overstromingen. Het onderzoek vond zowel 'in het veld' plaats als aan de hand van statistische analyses.
Temperatuurstijging, overstromingen en verandering in eetpatroon
Een eerste deelstudie laat zien dat eind deze eeuw het risico op toxische stoffen uit schimmels in de tomatenteelt in Polen toeneemt door de temperatuurstijging. In Spanje zorgen hogere temperaturen juist voor minder schimmels, waardoor het besmettingsrisico daar afneemt. In een proef naar overstromingen in een slaveld bleken de concentraties schadelijke bacteriën hoog op te lopen. Onder invloed van UV-straling (zonlicht) nemen die overigens weer snel af zodat het bacteriële risico van overstromingen in zonrijke gebieden weer wordt gecorrigeerd.
Aanpassingscapaciteit en scenarioanalyses
Verder blijkt uit het onderzoek dat het van belang is groenten en fruit zich versneld te laten aanpassen aan klimaatverandering. Per land, sector en bedrijf gaat het om verschillende aanpassingen. Zo moeten planten in droger wordende gebieden beter met droogte kunnen omgaan. In natter wordende geldt het omgekeerde mét bijkomende aanpassingen op het gebied van ziekten en bacteriële infecties.
De onderzoekers pleiten er voor om het voedselveiligheidsonderzoek uit te breiden met scenarioanalyses. In het algemene klimaatonderzoek zijn die al jarenlang gebruikelijk. In de Veg-i-Trade is een eerste versie van een scenarioanalyse opgenomen.
De gebundelde onderzoeksresultaten zijn verschenen in een speciale editie van Food Research International.
Fotocredits: 'Hairy Tomato', beschimmelde tomaat, Comrade Foot
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zou de gemiddelde consument - die bestaat heus- inmiddels niet knotsknettergek worden van alle berichten over de veiligheid van voedsel, wat wel en niet gezond is, waar je langer of juist korter van leeft, wat je juist wel en niet regelmatig zou moeten eten?
Hier zijn groenten en fruit aan de beurt. We eten daar in Nederland verhoudingsgewijs in ruime mate van vergeleken met de rest van Europa. Niettemin is het bon ton en aanbevolen om er meer van te eten. En dan komt er weer zo'n bericht over heen.
Ik durf de stelling wel aan dat "de consument" die overkill aan informatie niet blijft trekken. Zowel in zijn algemeenheid alsook wat er over voedsel, veiligheid en voedingswaarde en wel en niet gezond wordt gecommuniceerd. Dat laatje in die bovenkamer is een keer vol met belerende informatie. Dan gaat de mentale rem erop en vallen we terug op wat vertrouwd lijkt, voelt of is.
Maar voor mij vanavond lekker rode kool met worst. Nu kan het nog.
Er staan geen suggesties in het persbericht of in het artikel, wat we als gewone stervelingen met deze informatie precies moeten doen. Ja, scenarioanalyses maken. Tja....
Dat voelt een beetje machteloos.
We zijn of weerloos of leggen deze informatie naast ons neer, of iemand verzint een mooie oplossing (Ik bedoel voor de productveiligheid, ik bedoel niet voor de klimaatverandering).
Een beetje vroeg om dit mee te nemen in risico-analyses lijkt mij.
Het gaat uiteindelijk over kwaliteit van leven en niet over kwantiteit van leven.
Ik paf lekker mijn sigaretje en neem op z'n tijd een borrel wetende dat dit mijn kwantitatieve leven niet bevorderd ;)
@Marc, echter denk ik niet dat de "gemiddelde" consument zich ook maar één haar op hun hoofd laat peinzen over dit soort vraagstukken en/of studies.
Wat me meer zorgen baart is deze zin: De onderzoekers pleiten er voor om het voedselveiligheidsonderzoek uit te breiden met scenarioanalyses. In het algemene klimaatonderzoek zijn die al jarenlang gebruikelijk.
Mijn mening daarover; onderzoeken om onderzoekers aan het werk houden, kortom werkverschaffing. Vervolgens komen de kosten bij de producent te liggen die deze vervolgens niet door kunnen berekenen omdat de consument geen meerwaarde hecht aan de verplichte verandering in het productieproces, zie het hele kip van morgen dossier! Maar ondertussen is de politiek aan de haal gegaan met het verhaal en legt dwingend regelgeving op!
@Jarno het ergste is dat ze het beleid niet terugdraaien, als het blijkt dat het onderzoek niet klopte en er geen probleem was uit de angst voor gezichtsverlies en schadeclaims. Ze gebruiken slechts de onderzoeken die hun bevallen en beleid ondersteunen een voorbeeld is het verband tussen kanker en chroomverf in het leger.
Marc #1, klopt.
Als een van de weinige consumenten hier op Foodlog probeer ik "die overkill aan informatie" te volgen. Na een jaartje Foodlog leer je dan het kaf van het koren te scheiden en je te focussen op jouw (nieuwe) interessegebied. De meeste mensen om mij heen trekken die overkill aan informatie inderdaad niet en negeren bijna alle informatie met betrekking tot primaire levensbehoeftes. Er valt met hen dan ook nauwelijks van gedachten te wisselen over de onderwerpen die hier passeren, m.u.v. recepten.