In een poging klanten terug te winnen die McDonald’s de rug toegekeerd hebben op zoek naar gezonder eten, past de hamburgerfabrikant zijn eisen aan leveranciers aan. Behalve van kip die vrij is van voor humaan gebruik bestemde antibiotica gaat het fastfoodconcern ook magere (chocolade)melk verkopen van koeien die niet met het groeihormoon rbST behandeld zijn.
Stapje in de goede richting
Het aandeel McDonald's steeg tot $ 100,25, en sloot daarmee voor het eerst sinds 15 juli vorig jaar boven de $ 100 grens. Analisten denken dan ook dat de nieuwe topman Steve Easterbrook een stap in de goede richting heeft gezet. De omzet en winst brokkelen immers al jaren op rij af.
Aansluiting bij jongere klanten herwinnen
Het besluit van McDonald's past in een serie maatregelen om het bedrijf weer aansluiting te laten vinde bij een nieuwe generatie klanten. Die gaan liever naar Chipotle's of Panera Bread, waar ze 'fast casual' kunnen eten met meer keus en gezondere producten. Om duidelijk te maken dat het bedrijf niets te verbergen heeft en wel degelijk goed en gezond eten maakt, startte McDonald's vorig jaar een social media programma, 'Our Food, Your Questions'. Daar kan iedereen terecht met vragen over de gebruikte ingrediënten en bijvoorbeeld ook voor videofilmpjes over hoe Chicken McNuggets gemaakt worden.
Deze week startte McDonald's bovendien met een campagne om eventuele vragen of zorgen over zijn producten gewoon te stellen:
McDonald's goes to SXSW seeking help with content marketing, consumer conversation http://t.co/WX8UqIPtfU pic.twitter.com/tAuTy4noRq
— Ad Age (@adage) March 4, 2015
Leveranciers: procesaanpassingen of stoppen
Leveranciers van McDonald's zullen hun processen moeten aanpassen. Sommigen zullen dat doen door in hun productiestroom de antibioticavrije kippen voor McDonald's te selecteren. Anderen zullen hun antibioticagebruik over de volle breedte willen verminderen. Tyson Foods, de grootste kippenproducent van de VS heeft zijn gebruik van antibiotica sinds 2011 al met 84% teruggebracht en stopte vorig jaar in zijn 35 broederijen al helemaal met het gebruik er van.
Kippensector als eerste stap
Naar verwachting zal de stap van McDonald's ook gevolgen hebben voor de directe concurrenten van het concern. Dat betekent dat er waarschijnlijk een omslagpunt bereikt is in het antibioticagebruik in de kippensector. "Hopelijk is kip nog maar het begin, en zijn straks de Big Mac en de McRib aan de beurt", zegt Jonathan Kaplan van de Natural Resources Defense Council op Bloomberg.
Andere analisten twijfelen. "McDonald's is niet toegerust voor het duurzaam en sociaal bewuste inkopen van voedsel. Het leveren van een hogere kwaliteit eten is een economisch dilemma dat Donald Thompson niet kon oplossen en dat een belangrijke uitdaging voor het management team blijft", zegt de Amerikaanse analist Asit Sharma. In de New York Times zegt een antibiotica-activist: "de laatste keer dat McDonald’s iets soortgelijks deed, kwamen binnen een half jaar 5 andere fast-food bedrijven met een soortgelijke aankondiging." Wie de markt weet mee te trekken, hoeft niet de zorgen te hebben die Sharma heeft.
NB (toegevoegd): zie de reacties #1 en #2 hieronder waarin Dick Belderbos terecht een punt maakt van het feit dat antibioticavrij slechts slaat op het staken van antibiotica die kritisch zijn voor humaan gebruik.
Fotocredits: Calgary Reviews
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Heb begrepen dat het hier allen gaat om antibiotica die ook voor mensen wordt ingezet.
Klopt, Frans: De McNugget wordt NIET antibioticavrij, i.t.t. de header hierboven.
McDonalds gebruikt zelfs in Nederland nog gewoon plofkip.
Wat is het geval: McDo heeft aangekondigd dat het over een periode van 2 jaar gaat stoppen met het gebruik van voor de mens kritische antibiotica:
"Only chicken raised without antibiotics “important to human medicine” will be sold ...".
Jammer dat Foodlog er ditmaal wel heel erg naast zit met zo'n header.
In de VS krijgen kippen en vee antibiotica nog steeds gewoon als groeimiddel.
Daar horen we McDo helaas in het geheel niet over.
De VS lopen lichtjaren achter voor wat betreft misbruik van antibiotica in de veehouderij. In Europa is gebruik van antibiotica als groeimiddel al jaren verboden, al blijkt er ook in Nederland op grote schaal gefraudeerd te worden, en kunnen antibiotica zonder recept op internet besteld worden (zo werd een paar jaar terug in één vangst een zeer grote partij illegale antibiotica aangetroffen, waarvoor geen veroordelingen volgden omdat het OM het zelfs te riskant vond om verdachten te laten horen).
McDo klanten kunnen er, in elk geval in de VS, van uitgaan dat hun McNuggets antibiotica als groeimiddel gekregen hebben. Juist die lage doseringen werken resistentie in de hand. McDo gebruikt in Holland gewoon nog steeds de plofkip, die nog steeds voor een groot deel "niet preventief" antibiotica krijgt, en zoals bekend voor bijna 100% besmet is met ESBL.
"Niet preventief": - let wel: als er één kip in een stal ziek wordt, krijgt wél de hele stal antibiotica door het drinkwater. Niet bepaald curatief te noemen, dunkt me.
Hoe raar het kan lopen met not "important to human medicine"-antibiotica blijkt wel met Colistine. Een tot voor een paar jaar niet voor de mens kritisch antibioticum.
Dat Colistine was voor menselijk gebruik in onbruik geraakt wegens de schadelijke bijwerkingen, en wordt nog steeds veel gebruikt in de varkenshouderij.
Inmiddels is de antibioticaresistentie echter dermate toegenomen dat de Gezondheidsraad in 2011 reeds in zijn rapport "Antibiotica in de veeteelt en resistente bacteriën bij mensen" adviseerde om te stoppen met het gebruik van Colistine in de veehouderij. Dit omdat Colistine inmiddels één van de twee antibiotica is die soms nog werkzaam zijn bij infecties met bacteriën die resistent geworden zijn tegen Carbapenems, de enige groep antibiotica die nog werkzaam is tegen ESBL's.
Een lang verhaal misschien, maar we zijn nog lang niet zover dat de McNuggets van McDonalds antibioticavrij zijn. McDo gebruikt in Nederland zelfs nog gewoon plofkip.
Dick, in Nederland krijgen McDo klanten nou juist niet de gewone plofkip, maar een betere. Dat wil alleen niemand horen en dus noemt iedereen het een 'gewone polfkip'.
Voorts heeft Dick gelijk. Het is een belangrijke mensgerichte stap. Zoals de man in de staart van het artikel zegt: daarmee breng je verandering in het business systeem. Je kunt een systeem niet zomaar opnieuw opbouwen. Daarom is vooral van belang dat er volume komt en de industrienorm kan worden veranderd. Dan kan het wel.
Aardig overigens: hoe dat principe werkt beschrijft vandaag Joris Lohman vandaag aan de hand van zijn recensie van een boek van Lucas Simons.
En daarmee zijn we weer in het oude liedje: als een bedrijf wat doet, is het nooit goed, maar het kan alleen maar doen wat het systeem toestaat.
Juist vanwege het soort kritieken zoals Dick ze levert, houden bedrijven vast aan wat ze deden. Zo werkt de werkelijkheid.
Welkom dus in de realiteit.
Helaas een realiteit: een Foodlog dat deze inderdaad positieve, maar zeer kleine en onontkoombare stap van McDonalds in de VS presenteert met een pertinent onjuiste header als zou die McNugget antibioticavrij zijn.
McDonald's voert in Nederland een McDonald-versie van de plofkip:
"McDonald's heeft ten onrechte gezegd dat het bedrijf geen plofkippen gebruikt en dat de kippen weinig last hebben van fysieke problemen. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie."
Met alle respect, Dick: Door onjuiste informatie te verstrekken, als zou die McNugget antibioticavrij zijn, komen we helemaal geen steek verder.
Lijkt me ook niet bevorderlijk voor het onafhankelijke imago van jouw Foodlog.
Realiteit:
McDonald's stopte pas met zijn eerdere gebruik van pink slime voor diezelfde McNuggets, en nu ook zijn burgers, nadat dat o.a. door Jamie Oliver aan de kaak gesteld was.
Dick, de grenzen tussen humaan en veterinair gebruik zijn vaag. Je geeft het al aan in jouw #2. Omdat je er zoveel van weet: zou jij eens aan kunnen geven welke soorten gebruikt worden in de kippenhouderij, welke als 'humaan' gelden, welke op de wip zitten en hoe groot het percentage 'veterinair' op het totaal dat in de kippenhouderij wordt gebruikt? En omdat er forse verschillen zijn tussen de VS en EU, heb je ook daar gegevens van?
NB: je hebt gelijk, dit was geen beste kop; teveel gebaseerd op de berichtgeving in de VS. Daarom hebben we m aangepast van 'McNugget wordt antibioticavrij' naar 'McNugget zonder antibiotica voor mensen'