Ondanks initiatieven als Kliekipedia blijven we voedsel verspillen.
Zolang er sprake blijft van een afvalberg aan voedselafval, kunnen we er maar beter iets nuttigs mee doen, vinden onderzoekers. The Guardian belicht een aantal ontwikkelingen om afval waardevol te gebruiken. Zo probeert de EU van voedselafval het ‘wondermateriaal’ grafeen te maken.
Sinds de ontdekking van grafeen in 2004 is er een ware hype ontstaan rondom dit bijzondere materiaal. Het kan de technologische wereld op zijn kop zetten. Grafeen is extreem dun, maar sterker dan staal en het geleidt beter dan koper. De toepassingsmogelijkheden zijn oneindig, van accu’s tot zonnepanelen.
Biogas
Het door de EU gefinancierde project PlasCarb probeert door het vergisten van voedselafval uiteindelijk grafeen te creëren. Door de anaërobe vergisting van het afval ontstaat biogas, dat voornamelijk uit methaan en koolstofdioxide bestaat. Daarna scheidt een innovatief en energiezuinig proces met microgolven het biogas in grafiet en waterstof. Grafiet bestaat uit een opeenstapeling van lagen grafeen. Het waterstof kan als duurzame brandstof ingezet worden.
Volgens Neville Slack, projectmanager van het Engelse Centre for Process Innovation, is het hele proces een win-win situatie. Het is beter voor het milieu, doordat het proces de broeikasgassen methaan en koolstofdioxide op een duurzame manier omzet tot een vast materiaal. En voedselafval verandert van afval in een waardevolle grondstof.
Onzekerheden
De grote vraag blijft echter of het proces schaalbaar is. Volgens Slack staat het project nog in de kinderschoenen en moeten alle economische aspecten nog bekeken worden. Binnenkort start een pilot waarbij Slack en zijn collega’s 150 ton voedsel gaan omzetten in grafiet en duurzame waterstof. Daaruit moet blijken of er een markt is en hoe groot die is.
Afval omzetten in het ‘wondermateriaal’ grafeen klinkt fantastisch. Maar het is nog even afwachten of dit DE oplossing gaat zijn voor de afvalberg aan voedselresten. De wetenschappers zijn het in ieder geval met de EU eens: in een ideale wereld zou er helemaal geen voedselafval zijn. Tot die tijd kunnen we bloemkool omzetten in onder meer zonnepanelen.
Fotocredits: 'Model of graphene structure', CORE-Materials
Dit artikel afdrukken
Zolang er sprake blijft van een afvalberg aan voedselafval, kunnen we er maar beter iets nuttigs mee doen, vinden onderzoekers. The Guardian belicht een aantal ontwikkelingen om afval waardevol te gebruiken. Zo probeert de EU van voedselafval het ‘wondermateriaal’ grafeen te maken.
Sinds de ontdekking van grafeen in 2004 is er een ware hype ontstaan rondom dit bijzondere materiaal. Het kan de technologische wereld op zijn kop zetten. Grafeen is extreem dun, maar sterker dan staal en het geleidt beter dan koper. De toepassingsmogelijkheden zijn oneindig, van accu’s tot zonnepanelen.
Biogas
Het door de EU gefinancierde project PlasCarb probeert door het vergisten van voedselafval uiteindelijk grafeen te creëren. Door de anaërobe vergisting van het afval ontstaat biogas, dat voornamelijk uit methaan en koolstofdioxide bestaat. Daarna scheidt een innovatief en energiezuinig proces met microgolven het biogas in grafiet en waterstof. Grafiet bestaat uit een opeenstapeling van lagen grafeen. Het waterstof kan als duurzame brandstof ingezet worden.
Volgens Neville Slack, projectmanager van het Engelse Centre for Process Innovation, is het hele proces een win-win situatie. Het is beter voor het milieu, doordat het proces de broeikasgassen methaan en koolstofdioxide op een duurzame manier omzet tot een vast materiaal. En voedselafval verandert van afval in een waardevolle grondstof.
Onzekerheden
De grote vraag blijft echter of het proces schaalbaar is. Volgens Slack staat het project nog in de kinderschoenen en moeten alle economische aspecten nog bekeken worden. Binnenkort start een pilot waarbij Slack en zijn collega’s 150 ton voedsel gaan omzetten in grafiet en duurzame waterstof. Daaruit moet blijken of er een markt is en hoe groot die is.
Afval omzetten in het ‘wondermateriaal’ grafeen klinkt fantastisch. Maar het is nog even afwachten of dit DE oplossing gaat zijn voor de afvalberg aan voedselresten. De wetenschappers zijn het in ieder geval met de EU eens: in een ideale wereld zou er helemaal geen voedselafval zijn. Tot die tijd kunnen we bloemkool omzetten in onder meer zonnepanelen.
Fotocredits: 'Model of graphene structure', CORE-Materials
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een fantastisch bericht. Maar kan het ook ietsje anders? Bloemkool die een mens niet moet, kun je ook omzetten in spek en karbonades, penseelharen en gelatine, broekriemen en stront. Dat laatste, stront, daarover gaat het elders op Foodlog. Stront kun je vergisten. Dat mag niet van de dierenpartij die in Dalfsen tegen vergisten demonstreerde, maar wat zou ik graag de vraag beantwoord zien of op deze wijze ook grafeen gemaakt kan worden?
Ik zou weleens willen weten hoeveel energie er nodig is om een zonnecel uit een kilo bloemkoolresten en -bladeren te persen. Ik gok: heel veel.
Dan is vlees maken inderdaad een beter idee. Dan kun je op de akkers weer wat anders of juist niets verbouwen.
Ik zou wel eens willen weten .... hoeveel EU-subsidie hier weer aan besteed wordt.
Kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier na de MEP en de SDE weer de zoveelste (EU-)subsidie wordt opgetuigd in de zoveelste poging om (mest)vergisters rendabel te krijgen.
Die vergisting wordt er dan ook nog eens met de haren bijgesleept.
Er zijn zoveel andere koolstofbronnen om grafeen mee te maken.
Als argument wordt zelfs gehanteerd dat men bang is dat de maïsprijzen zouden exploderen:
"Growing materials from waste streams could also reduce concerns over how corn-based biopolymers may impact on crop prices, land availability and food shortages"
Ik zou me meer zorgen maken over het explosiegevaar van vergisters.
Om het over over de gevaren van waterstofsulfide nog maar niet te hebben.
Aandoenlijk, die zorg om voedseltekorten. Misschien is het toch meer voor de hand liggend om die maïs dan als humane voeding te gebruiken ipv. het aan koeien te voeren die graseters zijn, het in biovergisters te gooien, of er ethanol van te maken?
Minder voedsel weggooien lijkt eigenlijk nog het minst onlogisch.
Inderdaad jammer dat het nog geen algemeen besef is dat voedselverspilling niet zo erg is.
Het is pas een ramp als die 'bloemkool in dit voorbeeld' niet terug komt op de akker waar deze vandaan komt. #kringloop
#kringloopakkerbouwdoordenkerje speciaal in het jaar van de bodem:
Het is beter om vanuit de bodem geredeneerd: Alle gegroeide bloemkool op de akker plaatselijk te composteren en terug te geven aan de bodem dan het verkopen van de bloemkool aan consumenten; Bij verkoop zie ik de nutriënten in de bloemkolen nooit meer terug om weer aan de bodem te voeden ter behoud van bodemvruchtbaarheid.
Gelukkig, we zijn gered. Belderbos: 'Er zijn zoveel andere koolstofbronnen om grafeen mee te maken.'
Het hoeft dus niet van bloemkool.