Stadsboerderij Uit je eigen stad in Rotterdam is gestart met de gecombineerde kweek van groente op vis en vis op groente. De groenten groeien niet meer in de grond maar op het water.
De Rotterdamse stadskwekerij is niet de eerste, maar wel de grootste van Europa die de combinatiekweek toepast, meldt RTV Rijnmond.
Hogere productiviteit per vierkante meter
Stadsboer Ivo Haenen vertelt: “Met het aquaponicssysteem kweken we groente op vis en vice versa.” De vissen doen hun behoefte in het water, dat water gaat dan naar de planten. De planten drijven in bakken op het water en halen direct nitraat als voeding uit het water. Het schonere water zonder nitraat gaat dan weer terug naar de aquariums. Zo helpen de planten en vissen elkaar. De verwachting is dat gewone slaplanten beter groeien dan in de grond, omdat de voedingstoffen in het water direct beschikbaar zijn voor de wortels.
Het aquaponicssysteem is ruimtebesparend, waardoor het erg populair is bij de stadsboeren.
In Japan gaat het stadsboeren nog een stap verder. Daar staat de grootste indoorboerderij ter wereld. Daar doen ze aan verticale landbouw en wordt een productiviteit per vierkante meter behaald die 100 maal productiever is dan teelt op de grond.
Die winst is relatief. Omdat planten en vissen ook in dit systeem evenveel voedingsstoffen nodig hebben als in traditionele teelt, is er helaas geen efficiencywinst in termen van kilo's opbrengst.
Fotocredits: RTV Rijnmond
Dit artikel afdrukken
De Rotterdamse stadskwekerij is niet de eerste, maar wel de grootste van Europa die de combinatiekweek toepast, meldt RTV Rijnmond.
Hogere productiviteit per vierkante meter
Stadsboer Ivo Haenen vertelt: “Met het aquaponicssysteem kweken we groente op vis en vice versa.” De vissen doen hun behoefte in het water, dat water gaat dan naar de planten. De planten drijven in bakken op het water en halen direct nitraat als voeding uit het water. Het schonere water zonder nitraat gaat dan weer terug naar de aquariums. Zo helpen de planten en vissen elkaar. De verwachting is dat gewone slaplanten beter groeien dan in de grond, omdat de voedingstoffen in het water direct beschikbaar zijn voor de wortels.
Het aquaponicssysteem is ruimtebesparend, waardoor het erg populair is bij de stadsboeren.
In Japan gaat het stadsboeren nog een stap verder. Daar staat de grootste indoorboerderij ter wereld. Daar doen ze aan verticale landbouw en wordt een productiviteit per vierkante meter behaald die 100 maal productiever is dan teelt op de grond.
Die winst is relatief. Omdat planten en vissen ook in dit systeem evenveel voedingsstoffen nodig hebben als in traditionele teelt, is er helaas geen efficiencywinst in termen van kilo's opbrengst.
Fotocredits: RTV Rijnmond
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De meerval heeft meer aan stront dan de sla. Hier in Azië zie je grote scholen meervallen (catfish) daar waar de riolen uitkomen op de rivieren. Het zijn letterlijk stronteters, die vooral gedijen bij hogere temperaturen.
Sla op waterteelt wordt in Japan en Thailand juist geprezen, omdat het zo schoon is ... Schoner dan vanuit de grond. Ik vind de combi vissenpoep en sla (die je in principe niet kookt) smerig, ook al gebruiken ze een biofilter.
Dit verhaal klopt dus gewoon niet. Smerig
Piet, kun je uitleggen waarom je dat smerig vindt: is het de gedachte of zie je een feitelijk verhoogd besmettingsgevaar?
#2: een feitelijk verhoogd besmettingsgevaar.
Het gaat om het principe van de stikstofkringloop. Dat is in het kort zoiets als de boer rijdt de dierlijke mest op het land, microleven zet het organische gedeelte van de mest om in anorganische verbindingen in verschillende stappen, de plant neemt nitraat / ureum op met behulp van microleven.
Mijn zorg zit erin of het microleven de kans / de tijd krijgt om dit proces in dit 'systeem' te voltooien. Je wilt namelijk niet dat er pathogenen (voor de mens) bij de sla en zijn wortels komen. Je eet namelijk de hele krop en je kunt hooguit de sla wassen, want je kookt de sla uiteindelijk niet.
Mest moet toch rijpen / omgezet worden. (hoe lang is dat?)
Een biofilter werkt niet altijd even goed, zeker niet bij lagere temperaturen.
Sinds de EHEC wordt in de teelt van micro-groenten standaard UV gebruikt.
Als dit wel kan, dan kunnen we de riolering gewoon aansluiten op de waterbassins in het westland.
Is sla (wat voor sla?) zo interessant als voedsel, dat dit experiment de moeite waard is?
Oud al: kippen lopen op gaas en kakken in het water er onder, waarin meervallen van de kippenstront leven. Indonesie en mogelijk in andere Aziatische landen.
@Wouter #4
Niet zo gek toch? Sla is een van de weinige of de enigste groente die ik standaard krijg in restaurants.