Terwijl op Foodlog een forse discussie gaande is over de manier waarop de nieuwe Melkveewet rationeel kan worden voorzien van het juiste uitvoeringsinstrumentarium, roert nu ook politiek Den Haag zich.

Drie oppositiepartijen - ChristenUnie, SP en D66 - zullen dinsdag aanstaande een debat aanvragen over het uitstel dat nodig blijkt rond het vaststellen van de precieze inhoud van het begrip grondgebondenheid in de melkveehouderij. Dat weet Boerderij vanmiddag te melden. Het uitstel werd gistermiddag door staatsscretaris Sharon Dijksma aan de Kamer gemeld.

'Over de verkiezingen heen tillen'
Christen-Unie Kamerlid Carla Dik-Faber vermoedt dat de coalitie de met koeien-in-de-wei en groene akkerbouw geassocieerde wet 'over de provinciale verkiezingen van 18 maart heen wil tillen'. Het lijkt er immers op dat de wet uiteindelijk toch minder grondgebonden zal uitvallen.

'Met stoom en kokend water'
SP-Kamerlid Eric Smaling toont zich scherp en zegt tegen Boerderij: "Dit uitstelbriefje bevestigt waar wij al bang voor waren. Met stoom en kokend water moest de wet melkveehouderij voor december de Kamer door. Dit liep bepaald niet vlekkeloos. Er was veel kritiek in beide Kamers. De behandeling in de Eerste Kamer was ultrakort vanwege tijdsdruk die nu blijkbaar niet meer wordt gevoeld." Smaling verwacht dat de Nederlandse melkveehouderij bij gebrek aan duidelijkheid over de grondgebondenheid de vlucht naar voren zal kiezen en fors gaat uitbreiden.
Los van de ecologische consequenties, benadrukte Foodlog onlangs de financiële consequenties die dat voor hen kan hebben.

Ook CDA ontrevreden
Het CDA blijkt evenmin tevreden. Kamerlid Jaco Geurts zegt tegen Boerderij: "De coalitie moet snel met helderheid komen voor de melkveehouders. Het CDA wil graag helpen bij het vinden van een oplossing, maar tot nu toe hebben VVD en PvdA nog niet gereageerd op ons aanbod." Hij vindt het bizar dat "een miljardensector" als zuivel - de facto de laatste nog duidelijk rendabele boerensector van Nederland - "zo lang in onzekerheid wordt gehouden door de politiek." Hij ziet echter geen nut in een debat zolang niet duidelijk is over welke voorstellen of opties kan worden gesproken.

Komende dinsdag moet duidelijk worden of er een meerderheid is voor een debat.

Fotocredits: Vergaderzaal Tweede Kamer, -JvL-
Dit artikel afdrukken