Europa kent al een aantal jaren een schoolfruitprogramma. Dit schooljaar was er veel te doen rondom de Nederlandse invulling van het schoolfruitprogramma. Dat resulteerde uiteindelijk in een situatie met eigenlijk alleen maar verliezers.

Ook op Europees niveau loopt niet alles van een leien dakje. De Belgische Europarlementariër Marc Tarabella heeft een rapport opgesteld waarin hij 'alle wijzigingen samenvat die de landbouwgezinde politici in het Europees halfrond willen aanbrengen aan het wetsvoorstel voor de Europese schoolfruitregeling'. Dat meldt Vilt.

Regeling gebruiken om afzet te bevorderen
Dat zijn nogal wat wijzigingen. De achterliggende gedachte van de ongetwijfeld goedbedoelende Europarlementsleden in de commissie Landbouw is waarschijnlijk dat de schoolfruitregeling nóg meer gebruikt kan worden om de afzet van land- en tuinbouwproducten uit de lidstaten te bevorderen. Vandaar de suggestie om 'bananen' te schrappen uit het lijstje 'groenten, fruit, bananen en melk' dat nu gehanteerd wordt.

De redenering daarachter luidt: 'Aangezien het een stuk fruit is dat geïmporteerd wordt uit derde landen schiet de eigen landbouwsector daar niets mee op, terwijl een stimulans voor de afzet hard welkom is gelet op de dalende groente- en fruitconsumptie en de overschotten als gevolg van de Russische boycot. Bananen kunnen naar verluidt perfect vervangen worden door inlands fruit, met evenveel gezondheidsvoordelen voor kinderen.'

'Lokaal geteelde producten'
Andere parlementsleden zouden het lijstje juist willen uitbreiden, bijvoorbeeld met andere Europese producten met een hoge voedingswaarde, zoals verwerkte groenten en fruit, zuivel, olijven, noten en honing. Of met kaas en yoghurt. Het zou dan aan iedere lidstaat zelf zijn te kiezen welke voedingsartikelen in de 'schoolfruitregeling' opgenomen moeten worden. Dan kun je eigenlijk net zo goed het hele lijstje afschaffen en de regeling van toepassing verklaren op 'lokaal geteelde producten'. Dat betekent nog altijd het einde van de banaan, maar 'zo voelt niemand zich tekortgedaan', besluit Vilt.

Fotocredits: 'Banana Girl', Sam 17
Dit artikel afdrukken