In België doet een ongekend aantal Vlamingen mee met de vastenactie 'Dagen zonder vlees'. Doel van deze actie is de Belgen minder vlees te laten eten, zodat ze hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. België blijkt namelijk op bijzonder grote voet te leven. In de 7 dagen dat de actie nu loopt, hebben 45.000 Belgen bijvoorbeeld al meer dan 840.000 ligbaden vol water bespaard. Vlees kost immers nogal wat water om te produceren.

Nationale stoofvlees-frietdag niet te rijmen met Dagen zonder Vlees
Temidden van al die verantwoord minder-vlees-etende Belgen voert echter een ander Vlaams icoon, televisiekok Jeroen Meus, een andere 'echt-Vlaamse' campagne. Meus is met zijn televisiekijkers op zoek gegaan naar 'dé' Vlaamse klassieker in de keuken. Dat blijkt Stoofvlees met friet te zijn. Reden voor Meus om 1 maart aanstaande uit te roepen tot de Nationale Stoofvlees met friet-dag. Dat vindt De Standaard-redacteur Maarten Byttebier moeilijk te verkroppen. Hij schrijft Jeroen Meus een open brief.

Beste Jeroen Meus,
Ik kan geen keuken binnenkomen of ik zie jouw kookboeken staan. Ik kan naar geen etentje gaan of ik krijg een van je gerechten voorgeschoteld. Bij de maaltijd spreekt de gastvrouw geheid over jou alsof ze je persoonlijk kent, terwijl ze natuurlijk ook maar je gerechten namaakt zoals ze je die heeft zien bereiden op televisie. Maar ik beschouw vrienden van mijn vrienden graag als vrienden, dus ja, ik vind het fantastisch hoe jij je volk leert koken. [..]

Maar moest je nu echt zondag 1 maart uitroepen tot nationale stoofvlees-frietdag? Je kijkers oproepen om zo veel mogelijk stoofvlees te maken? Met een Facebookactie erbij, en een kaart op je website zodat West-Vlaanderen en Limburg elkaar opstoken om nóg meer stoofvlees te maken dan Antwerpen?

Het bakfietscliché
Dat je in De Morgen vegetariërs ‘een hoogopgeleide, goed verdienende elite’ noemt, die ‘rondrijdt met bakfietsen en er heel hip uitziet’, tot daar aan toe. Maar moet je daarom die andere Vlamingen aanzetten om zo veel mogelijk ‘stoverij’ te eten? En vooral: moet dat pal in de Dagen Zonder Vlees-campagne, die ook niet-vegetariërs veertig dagen lang bewuster wil laten eten? Een kok verdenken we niet graag van slechte smaak, maar dit is toch op zijn minst slechte timing.

Maar zie, ook een icoon kan zich al eens verbranden – zeker in de keuken. Dat je in de nieuwsbrief van Dagen Zonder Vlees enkele smakelijke vegetarische recepten aanraadt, is alvast een mooie geste. Je krijgt er ineens die hippe bakfietsers mee aan je kant en eet zo van twee walletjes, maar hé: dat past helemaal in de geest van Dagen Zonder Vlees. Het initiatief wil mensen namelijk zo veel mogelijk vegetarisch laten eten, zonder dat ze vlees helemaal moeten afzweren. Eet je twee dagen geen vlees: prima. Eet je twintig dagen geen vlees: nog beter.

Vegetarisch stoofvlees
Maar om te bewijzen dat het je menens is, mag het wel een beetje meer zijn. Het hoeft je niet eens zoveel moeite te kosten. Wist je dat vegetarisch stoofvlees echt lekker kan zijn? Op je site staat een boodschappenlijstje voor stoofvlees-friet. Waarom kan daar geen lijstje voor veggie-stoofvlees met seitan naast? Laat op televisie misschien eens vallen dat dat nog zo goed is voor het ­milieu. En ga zondag, als je langsgaat bij je kijkers, behalve vlees ook seitan proeven. Dan word je niet alleen de populairste kok vandaag, maar ineens de man van de dagelijkse kost van morgen.

Met smakelijke groeten,
Maarten Byttebier


Fotocredits: still, Dagelijkse Kost
Dit artikel afdrukken