In navolging van de VS heeft ook China het importverbod op Iers rundvlees opgeheven. De opheffingen volgen op het intrekken van de BSE-beperking die nog altijd van kracht was voor Europees rundvlees. Ierland is het eerste Europese land dat opnieuw toegang heeft gekregen tot de aantrekkelijke markten van de VS en China.
'Verdacht' rundvlees
Europees rundvlees is op de wereldmarkt al jaren te goedkoop. Dat kwam door sanitaire maatregelen zoals de bescherming tegen BSE, maar vooral door de nasleep van de paardenvleesaffaire. Europees rundvlees was 'verdacht'. Anderzijds was er voldoende productie in andere landen om aan de vraag te voldoen.
Daarom bleef Europa met zijn rundvlees zitten, tot groot ongenoegen van de Europese rundvleessector. Inmiddels is de situatie veranderd. De vraag naar rundvlees neemt wereldwijd toe, nu steeds meer mensen in met name Azië zich rood vlees willen en kunnen veroorloven. De productie is in landen als de VS de afgelopen jaren gedaald. De stijgende prijzen maken het goedkopere Europese rundvlees internationaal een té aantrekkelijke optie om links te laten liggen. Bovendien blijken de rundvleehouders, Ierland voorop, al jaren actief te lobbyen.
Jarenlang intensief contact
In Global Meat News zegt de Ierse minister voor landbouw, voedsel en zee, Simon Coveney: "Deze aankondiging is het resultaat van een aantal jaren intensief contact met de Chinese autoriteiten op politiek, technisch en diplomatiek vlak." De doorbraak is het directe gevolg van een handelsmissie afgelopen november. Daar kwam Coveney met zijn Chinese collega-ministers Han Changfu en Shi Zhuping overeen dat er een veterinair inspectieteam naar Ierland af zou reizen. De inspectie vond in december plaats en Ierland slaagde 'met vlag en wimpel', aldus de trotse Coveney.
Een marktvolume van zes miljoen ton
Hij schat de omvang van de Chinese rundvleesmarkt op 6 miljoen ton. De komende vijf jaar komt daar nog een miljoen ton bij, als de Chinezen meer gaan verdienen en nog meer overstappen op een westers eetpatroon. "Het gaat niet alleen om runderslachtafval, maar ook steeds meer om hoge kwaliteit biefstukken. Ook heeft China behoefte aan traceerbaar - lees voedselveilig - rundvlees voor de groeiende fastfoodsector.
Voor Europa heeft het consequenties. Rundvlees wordt flink duurder. Dat wordt wennen.
Fotocredits: 'Irish Heresford Sirloin Steak', SteakEat
Dit artikel afdrukken
'Verdacht' rundvlees
Europees rundvlees is op de wereldmarkt al jaren te goedkoop. Dat kwam door sanitaire maatregelen zoals de bescherming tegen BSE, maar vooral door de nasleep van de paardenvleesaffaire. Europees rundvlees was 'verdacht'. Anderzijds was er voldoende productie in andere landen om aan de vraag te voldoen.
Daarom bleef Europa met zijn rundvlees zitten, tot groot ongenoegen van de Europese rundvleessector. Inmiddels is de situatie veranderd. De vraag naar rundvlees neemt wereldwijd toe, nu steeds meer mensen in met name Azië zich rood vlees willen en kunnen veroorloven. De productie is in landen als de VS de afgelopen jaren gedaald. De stijgende prijzen maken het goedkopere Europese rundvlees internationaal een té aantrekkelijke optie om links te laten liggen. Bovendien blijken de rundvleehouders, Ierland voorop, al jaren actief te lobbyen.
Jarenlang intensief contact
In Global Meat News zegt de Ierse minister voor landbouw, voedsel en zee, Simon Coveney: "Deze aankondiging is het resultaat van een aantal jaren intensief contact met de Chinese autoriteiten op politiek, technisch en diplomatiek vlak." De doorbraak is het directe gevolg van een handelsmissie afgelopen november. Daar kwam Coveney met zijn Chinese collega-ministers Han Changfu en Shi Zhuping overeen dat er een veterinair inspectieteam naar Ierland af zou reizen. De inspectie vond in december plaats en Ierland slaagde 'met vlag en wimpel', aldus de trotse Coveney.
Een marktvolume van zes miljoen ton
Hij schat de omvang van de Chinese rundvleesmarkt op 6 miljoen ton. De komende vijf jaar komt daar nog een miljoen ton bij, als de Chinezen meer gaan verdienen en nog meer overstappen op een westers eetpatroon. "Het gaat niet alleen om runderslachtafval, maar ook steeds meer om hoge kwaliteit biefstukken. Ook heeft China behoefte aan traceerbaar - lees voedselveilig - rundvlees voor de groeiende fastfoodsector.
Voor Europa heeft het consequenties. Rundvlees wordt flink duurder. Dat wordt wennen.
Fotocredits: 'Irish Heresford Sirloin Steak', SteakEat
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Rundvlees wordt flink duurder ? Onzin. Driekwart van de EU veestapel is melkvee. Het geraamte met PSE vlees wat overblijft aan het einde van de melkproductie zal nooit* veel waarde krijgen.
*Tenzij de vleesveehouderij wereldwijd ophoudt te bestaan.
Zé, hoeveel van het 'hele stukken' vleesveevlees in onze winkels in Iers?
NL supermarkt luxe delen: ik schat 25% vleesvee, ongeveer de helft uit Ierland, alwaar ze ook melkvee hebben......
P.S. We hebben het trouwens over Europa, niet over NL.
P.S.S. Mogelijke bijkomstigheid is dat continentale melkkoeien op onverklaarbare wijze de Ierse zee weten over te zwemmen ;-)
Ik bedoel maar Zé. Zou graag nog wat meer vleeskenners over de rundvleesprijs in de wereld hier horen: de wereld is weer open. Ook voor gehakt.
Het moet eerst nog gebeuren. Denk dat we 6 maanden verder zijn eer de eerste zending gaat. Er ging toch wel EU-vlees naar China hoor alleen via HKong.
Nederland stelt echt op rundvlees gebied weinig voor. Supermarkten halen hun vlees uit Ierland, Uitbeners in Nedl. halen hun karkassen uit heel Europa, dat wordt verkocht als Nederlands maar is geen vlees van Nederlandse oorsprong.