Mensen in rijke landen zijn gezonder gaan eten, maar verorberen ook meer junkfood. Mensen in heel arme landen eten het gezondst en mensen in landen waar net wat meer te besteden is of die inmiddels hun welvaart opbouwen, eten ongezonder dan tevoren.

Om tot die eindelijk onderbouwde conclusie te komen ploos een internationaal team van onderzoekers - de Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group (NutriCoDE), voorgezeten door de befaamde Amerikaanse epidemioloog dr. Dariush Mozaffarian 325 voedingsenquêtes uit 187 landen in de periode 1990-2010 uit.

Hoewel wereldwijd de consumptie van gezonde producten is gestegen, wijst het onderzoek uit dat junkfood een nóg grotere sprong maakte. Verder ontdekten ze dat ouderen gezonder eten dan jong volwassenen. Dat vrouwen beter letten op wat ze eten dan mannen en dat in Europa België, Letland en Hongarije behoren tot de landen waar het ongezondst wordt gegeten.

dietary patterns drie visuals
.

Afrikaanse landen het gezondst
Leven in een welvarend land staat niet gelijk aan gezond eten. In rijkere landen worden weliswaar meer gezonde producten gegeten, maar tegelijkertijd ook meer junkfood. In een tijdsbestek van 20 jaar is de meeste verbetering in voedingspatronen te zien in welvarende landen. In China en India, waar de welvaart is opgekomen en snel doorstijgt, groeit junkfood. Lage-inkomenslanden zoals Tsjaad en Mali, maar ook Mediterrane landen als Turkije en Griekenland eten het gezondst. Oost-Europa en de voormalige Sovjet-landen hebben daarentegen het ongezondste voedingspatroon.

Nederland
Nederland doet het beter dan onze zuiderburen in België, die in de top-10 staan van landen met de meest ongezonde voedingspatronen. Nederlanders zijn gezondere producten gaan consumeren en minder ongezonde producten. We drinken helaas nog steeds veel gesuikerde dranken.

Hoewel de conclusie van de studie niet als een grote verrassing komt, is het wel de eerste grootschalige analyse van wereldwijde voedingspatronen. Volgens onderzoeker Mozaffarian is er nog een lange weg te gaan en moeten overheden ingrijpen. “Als we niks doen, wordt ondervoeding snel overschaduwd door obesitas en niet-overdraagbare ziekten, zoals nu al te zien is in India, China en andere midden-inkomenslanden”. In Latijns-Amerika is een groot deel van de bevolking in 20 jaar van ondervoed obees geworden.

Het onderzoek is gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation en Medical Research Council. Het artikel is gepubliceerd in The Lancet Global Health, in een themanummer over obesitas.

Fotocredits: Dariush Mozaffarian, Harvard School of Public Health, ‘Changes in dietary patterns from 1990 to 2010 among men and women in 187 countries’, Figuur uit onderzoek, The Lancet
Dit artikel afdrukken