“Papperig, te hard, niet gaar, koud, nog geen trek”. Patiënten klagen over ziekenhuiseten.

Maar verandering staat voor de deur. Diverse ziekenhuizen experimenteren met meer keuzevrijheid voor de patiënt. Elsevier komt met de voorbeelden.die laten zien dat het ziekenhuis er alles aan doet om het mensen naar de zin te maken en betere voedingsconcepten te introduceren.

Zelf kiezen wat en wanneer je eet
Drie maaltijdmomenten op een vast tijdstip is ook voor een ziekenhuis niet meer van deze tijd. Patiëntonderzoeken en artsbezoeken gaan immers de hele dag door. Met het introduceren van het roomservice concept springen ziekenhuizen hierop in. De patiënt beslist aan het bed, of op een zelf gekozen moment wat en hoeveel hij of zij wil eten.

Zo biedt het Nijmeegse RadboudUMC kankerpatiënten kleinere porties aan, om in te spelen op de verminderde eetlust en misselijkheid van patiënten. Met ‘At Your Request’ in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kunnen patiënten hun maaltijd zelfs op elk gewenst tijdstip bestellen. In het nieuwe gebouw van Medisch Spectrum Twente (MST) komt op elke verdieping een keuken en een klein restaurant, waar patiënten en hun naasten rustig kunnen eten. Patiënten kunnen in het MST straks ook via een tablet een menu kiezen. Ook het MST verwacht dat patiënten zich hierdoor comfortabeler voelen, sneller genezen en niet ondervoed raken.

Boterzacht
Michiel Klatte van het MST denkt dat er sowieso psychologische winst valt te halen. “Door patiënten te laten kiezen wat ze willen eten en invloed te geven op het eetmoment, haal je ze uit hun afhankelijke rol”, zegt hij. Of dat een einde gaat maken aan het klagen over het ziekenhuiseten is nog maar de vraag. Iedereen beleeft zijn maaltijd anders, de ene patiënt zal dezelfde boontjes te hard vinden en een ander juist weer boterzacht.

Voedselverspilling
Han Soethoudt van Wageningen UR berekende dat de nieuwe voedingsconcepten in ieder geval helpen tegen voedselverspilling. Hij kwam erachter dat dagelijks van de 350.000 ziekenhuismaaltijden in Nederland er zo’n 40 procent in de prullenbak belandt. Het At Your Request-programma blijkt in dat opzicht in ieder geval een succes. Gooide het ziekenhuis Gelderse Vallei voorheen 134 kilo voedsel per dag weg, in 2013 was dat verminderd tot nog 'maar' 96 kilo.

Fotocredits: ‘Eiwitrijke voeding voor goed herstel’, Ziekenhuis Gelderse Vallei, via facebook
Dit artikel afdrukken