Veeteelt draagt bij aan de opwarming van de aarde. Volgens Allan Savory vallen die effecten mee als je koeien houdt, zoals wilde kuddes grazen.
Science Daily meldt dat er onderzoek gedaan gaat worden naar de opslag van koolstof uit de lucht in de aarde en planten om het opwarmen van de aarde tegen te gaan aan de hand van de manier van begrazing.
Trekgedrag
Het SoilCarbon Nation team van de Arizona State University onderzoekt het adaptive multi-paddock (AMP) graassysteem. AMP is een graasmanagementtechniek waarbij vee voor een korte tijd op kleine stukken weide staat. Doordat het vee steeds wisselt van grond hebben de weides veel hersteltijd. Deze techniek imiteert het trekgedrag van wilde kuddedieren zoals ook Allan Savory dat voorstelt.
Het onderzoek vindt plaats op 36 boerderijen in de VS en Canada. De onderzoekers meten de hoeveelheid koolstof die de grond opslaat en kijken naar de populaties van schimmels, bacteriën, insecten en andere dieren. Ze willen vaststellen of het AMP-systeem de natuuromstandigheden verbetert ten opzichte van de gebruikelijke graasmethode, waarbij koeien voor een langere periode op grote weides staan.
Eerder onderzoek toonde al aan dat de AMP methode zorgt voor een extra opslag van 30 ton koolstof per hectare ten opzichte van de gebruikelijke manier.
Fotocredits: Galloway runderen, kevin ryder
Dit artikel afdrukken
Science Daily meldt dat er onderzoek gedaan gaat worden naar de opslag van koolstof uit de lucht in de aarde en planten om het opwarmen van de aarde tegen te gaan aan de hand van de manier van begrazing.
Trekgedrag
Het SoilCarbon Nation team van de Arizona State University onderzoekt het adaptive multi-paddock (AMP) graassysteem. AMP is een graasmanagementtechniek waarbij vee voor een korte tijd op kleine stukken weide staat. Doordat het vee steeds wisselt van grond hebben de weides veel hersteltijd. Deze techniek imiteert het trekgedrag van wilde kuddedieren zoals ook Allan Savory dat voorstelt.
Het onderzoek vindt plaats op 36 boerderijen in de VS en Canada. De onderzoekers meten de hoeveelheid koolstof die de grond opslaat en kijken naar de populaties van schimmels, bacteriën, insecten en andere dieren. Ze willen vaststellen of het AMP-systeem de natuuromstandigheden verbetert ten opzichte van de gebruikelijke graasmethode, waarbij koeien voor een langere periode op grote weides staan.
Eerder onderzoek toonde al aan dat de AMP methode zorgt voor een extra opslag van 30 ton koolstof per hectare ten opzichte van de gebruikelijke manier.
Fotocredits: Galloway runderen, kevin ryder
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er is veel onderzoek bekend dat deze theorie ondersteund. "Natuurlijk Werken" het bedrijfssysteem voor de primaire landbouw van Pure Graze, werkt volgens dezelfde principes. De graslanden in Nederland bestaan echter voor een groot gedeelte uit zodevormers die veel minder CO2 vastleggen. Zij leggen het ook vast in de bovenlaag, als een spons ligt de zode op de grond. Veel beter is het om diepwortelenden gewassen te gebruiken die de CO2 verticaal vastleggen. Dit heeft als voordeel dat de organische stof stabieler vastgelegd wordt, de bodem een beter vochtvasthoudend vermogen heeft en er veel meer (micro)mineralen van onder uit de bodem in de planten aanwezig is. Pure Graze Saladebuffetten zijn speciaal voor dit doel ontworpen. Lees voor meer info http://www.puregraze.com/agrarier/blog/archief/pagina/11.html
Het in de grond 'trappen' van CO2 weegt niet op tegen de CH4 die dit met zich meebrengt. Daarnaast kost het - niet bij het kleinschalige Pure Graze, maar wel bij grootschalige grasgebonden veehouderij - weer extra emissies om de runderen regelmatig te verweiden.
Op zich interessant, maar ik vraag me af wat in dit onderzoek 'lang' en 'kort' beweiden is. Het zou me niet verbazen als het intensief beweiden dat in Nederland gangbaar is, en waarbij om de paar dagen wordt omgeweid, een voorbeeld is van wat hier 'het nieuwe grazen' wordt genoemd.
Daar komt nog bij dat er hier vaak 's nachts wordt opgestald, ook daarvan zijn de effecten onbekend. In elk geval zal het gunstig zijn dat er dan veel mest wordt opgevangen die goed verspreid en op het juiste moment weer wordt toegediend. Dus wellicht is het Nederlandse gangbare beweiden zo gek nog niet.
Zé: zou het soort koe er nog verschil in kunnen maken? Ik kwam een interessante berekening tegen, over buffalo vs koe. Die komt qua CH4-uitstoot op ongeveer de helft uit. Geen idee of dat klopt en hoe dat kan, maar misschien dat er daar dan op gefocust kan worden? Op het hoogtepunt van de buffalo-populatie in 1800 zouden er zo'n 60 miljoen buffalo's rondgelopen hebben in de VS. Daar zitten ze nu op 95 miljoen koeien, 'slechts' 50% meer van die beesten. Terwijl buffalo's dus én efficiënter zijn qua emissie én procentueel meer vlees opleveren per beest (35% vlees bij een koe, 40% bij een buffalo). Wil je efficiëntie bereiken met nabootsing van graasgedrag, is het misschien slim om ook de juiste beesten erop te selecteren?
Het rundvlees dat ik eet komt 90+% van vrij grazende koeien, Schotse Hooglanders die natuurgebieden 'bijhouden' en verder niet bijgevoerd worden. Is dit nu juist beter of slechter voor het milieu als geheel? Mijn boerenverstand zegt dat het in principe beter zou moeten zijn. Al kan niet iedereen eraan beginnen vanwege ruimteproblematiek, alhoewel er daar ook wel optimalisaties te bedenken zijn, parken met koeien in de stad ofzo; 'grasmaaien' wordt hier in de stad Groningen soms door een herder gedaan die met een kudde zich verplaatst door grasrijkere delen langs het water. Misschien ook iets om met koeien te doen?
Otto, methaangas (CH4) dat vrijkomt tijdens het herkauwen, is een lichaams- en tijdgebonden emissie. Een kalf stoot minder CH4 uit dan een volwassen rund, een zware stier meer dan een lichte koe en zolang het dier leeft, produceert die CH4.
CH4 wordt beschouwd als een belangrijk GHG (Greenhouse Gas) dat 25 keer meer impact heeft op de opwarming van de aarde dan CO2. Dat 'biologische' methaan heeft wel een veel kortere cyclus dan fossiele methaan, na 10 jaar is het weg. Er komt echter elk jaar steeds meer bij.
Enfin, als je alles op een rijtje zet, dan is het 'minst' vervuilende rundvlees afkomstig van snelgroeiende vleesveerassen, die alleen gras eten. Want als je ze veevoer geeft, groeien ze sneller, maar heb je nutriënten, kunstmest, energie enz nodig om dat veevoer te verbouwen en te transporteren naar het dier.
Maar, hoe jonger het dier, hoe minder vlees. Dus is de slachtleeftijd ten opzichte van de hoeveelheid vlees van belang als het om emissies gaat. Uitgaande van maximaal 1,5 GVE (grootvee eenheid) per hectare gras en klaver in een gebied met lange zomers en korte winters (25-35 breedtegraad) is de 'minst onduurzame' slachtleeftijd rond de 22 maanden uitgaande van vleesveerassen die het 'goed' doen op gras en klaver (Hereford, Angus, Zebu, Braford en Brangus, om er een paar te noemen).
Vraag maar eens aan de veehouder van de Hooglanders wat de gemiddelde slachtleeftijd is. Nou zal de goede man zich waarschijnlijk niet bezighouden met CH4 per kg vlees, die discussie is jammer genoeg beperkt tot een paar fanaten wereldwijd, waar ik er eentje van ben ;-)
P.S. als die Hooglanders niet bijgevoerd worden in de winter, dan is het vlees - uitzonderingen daargelaten - taai.