De afgelopen maanden heeft de Europese politieorganisatie Europol, samen met Interpol, meer dan 2.500 ton 'fout voedsel' in beslag genomen. In een gecoördineerde actie, Operation Opson IV, vonden invallen en controles plaats in 47 landen. Daarbij werd 275.000 liter vervalste alcoholische dranken aangetroffen, zoals bij een fabriek in Groot-Brittannië die wodka maakte van antivries. Ook werd er vervalste whisky gevonden in Oeganda en Thailand, 'fout' bier in Rwanda en alcohol-smokkelauto's in Hongarije. Maar zelfs water blijkt vervalst te kunnen worden: in Noorwegen loopt nog een onderzoek naar genept flessenwater.
Aan voedingswaren liepen de vangsten uiteen van 'genepte' aardbeien, illegale slachthuizen, inferieure koffie, importvlees zonder papieren, Egyptische imitatiethee en namaakboter tot diepvrieszeevruchten die in Italië met chemicaliën waren behandeld om voor vers door te kunnen gaan.
Criminelen laten zich niets liggen aan voedselveiligheid
Europol zegt diverse arrestaties te hebben verricht. Chris Vansteenkiste, hoofd van de Europese coördinerende tak van Europol, zegt in FoodQualityNews: "Ook dit jaar weer maken de resultaten van Opson duidelijk hoe groot het gevaar van voedselfraude is, want het raakt alle soorten producten en alle regio's van de wereld."
Die gevaren spitsen zich toe op voedselveiligheidsrisico's. Zoals Europol stelt: 'Criminelen houden zich bezig met de louche voedselpraktijken, omdat ze er veel geld aan kunnen verdienen. Producten die over de datum zijn kunnen goedkoop worden ingekocht en worden verkocht met een nieuwe houdbaarheidsdatum', aldus BNR.
foodwatch: preventief systeem van fraudebestrijding
De resultaten van Opson IV, waar dit jaar Nederland ook weer aan mee deed, zijn voor voedselwaakhond foodwatch reden een persbericht uit te doen gaan. Daarin stelt campagneleider Meike Rijksen dat het 'onrealistisch om in de toekomst ontelbare onderzoekers en agenten achter de criminelen aan te laten hollen'. Volgens foodwatch kan voedselfraude beter preventief aangepakt worden:
Het is tijd dat we van een reactief systeem naar een preventief systeem van fraudebestrijding omschakelen. Dat betekent dat naast hoge boetes en straffen de voedselketen onder handen genomen moet worden. Door elke schakel in de voedselketen verantwoordelijk te maken voor wat er door zijn handen gaat en concrete wettelijke controle- en testverplichtingen op te leggen binnen de gehele keten, kan voedselfraude tijdig worden opgespoord. Door het uitblijven van dergelijke verplichtingen kon het grote Europese paardenvleesschandaal ontstaan en zo lang onontdekt blijven.
Fotocredits: Europol
Dit artikel afdrukken
Aan voedingswaren liepen de vangsten uiteen van 'genepte' aardbeien, illegale slachthuizen, inferieure koffie, importvlees zonder papieren, Egyptische imitatiethee en namaakboter tot diepvrieszeevruchten die in Italië met chemicaliën waren behandeld om voor vers door te kunnen gaan.
Criminelen laten zich niets liggen aan voedselveiligheid
Europol zegt diverse arrestaties te hebben verricht. Chris Vansteenkiste, hoofd van de Europese coördinerende tak van Europol, zegt in FoodQualityNews: "Ook dit jaar weer maken de resultaten van Opson duidelijk hoe groot het gevaar van voedselfraude is, want het raakt alle soorten producten en alle regio's van de wereld."
Die gevaren spitsen zich toe op voedselveiligheidsrisico's. Zoals Europol stelt: 'Criminelen houden zich bezig met de louche voedselpraktijken, omdat ze er veel geld aan kunnen verdienen. Producten die over de datum zijn kunnen goedkoop worden ingekocht en worden verkocht met een nieuwe houdbaarheidsdatum', aldus BNR.
foodwatch: preventief systeem van fraudebestrijding
De resultaten van Opson IV, waar dit jaar Nederland ook weer aan mee deed, zijn voor voedselwaakhond foodwatch reden een persbericht uit te doen gaan. Daarin stelt campagneleider Meike Rijksen dat het 'onrealistisch om in de toekomst ontelbare onderzoekers en agenten achter de criminelen aan te laten hollen'. Volgens foodwatch kan voedselfraude beter preventief aangepakt worden:
Het is tijd dat we van een reactief systeem naar een preventief systeem van fraudebestrijding omschakelen. Dat betekent dat naast hoge boetes en straffen de voedselketen onder handen genomen moet worden. Door elke schakel in de voedselketen verantwoordelijk te maken voor wat er door zijn handen gaat en concrete wettelijke controle- en testverplichtingen op te leggen binnen de gehele keten, kan voedselfraude tijdig worden opgespoord. Door het uitblijven van dergelijke verplichtingen kon het grote Europese paardenvleesschandaal ontstaan en zo lang onontdekt blijven.
Fotocredits: Europol
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Toch wel lief, leuk en een beetje dom van Foodwatch dat ze het preventieve HACCP voedselveiligheidssysteem omarmen.
Interessant is deze EU website
Het gaat om ernstige niks. En opkloppen meteen; Foodwatch wil ons herinneren aan 'het grote Europese paardevleesschandaal'. Dat was niet groot. dat was klein.
Vanochtend werd ik wakker gebeld door iemand van de Vara. Of ik wist van het schandaal. Nee.
Kreeg ik een opsomming van erge dingen. Zoals het veranderen van de houdbaarheidsdatum en dat je drank kan kopen met een etiket dat niet deugt.
En of ik er iets over wilde zeggen op de radio. Het doet er in media al niet meer toe of iemand er verstand van heeft. Lul maar een stukje.
Er is, zover ik weet, niets nieuws onder de zon en het is vreselijk.
Wouter, eerlijk gezegd denk ik dat ook, hoewel ik de economische fraudes met voedsel (paard heeft gezorgd voor een giga-schade in economische zin voor de rundvleessector in de EU; fraude met biologisch is lucratief en fraude met kraan- als bronwater natuurlijk ook) niet zou durven uitvlakken. Maar hoe verklaar jij dat zelfs het voormalige hoofd terrorismebestrijding aantoonbare onzin uitkraamde om de schandalen in ons land met cijfers kracht bij te zetten? Niemand gaat erop in, zelfs niet als je het op TV uitlegt.
Voedselveiligheidsmensen van bedrijven lieten me destijds weten gegeneerd te zijn geweest dat Joustra dit openbaar kon zeggen en blij te zijn geweest dat iemand er iets over zei. Maar het is zinloos. Daarom voorspel ik je: we gaan nog veel meer schandalen zien.
Zé, als ik het goed lees, omarmt foodwatch het systeem van controle op controle en denken ze niet meer in termen van fysieke overheidscontrole. Dat is niet onbelangrijk. Het probleem in Nederland is immers dat het laatste niet meer kan en het eerste weliswaar goed was ontworpen en later is wegbezuinigd. De NVWA zit met de brokken. Dat is het werkelijke schandaal in Nederland en het heet doodgewoon Tweede Kamer, waarvan de leden volgende week bij een actualiteitenrubriek weer roepen dat het toch zo'n bende is.
Dick, economische fraude is iets anders dan knoeien met voedsel waarbij wij burgers gevaar lopen.
Er is meer over te zeggen. Er wordt op grote schaal genept, legaal, niemand pakt je. Voorbeeld. In het bericht hierboven wordt gerept over vervalste alcoholische dranken. Laat me niet lachen. Alle sterke drank is vervalst. Bols wordt niet gedestilleerd in Schiedam of Amsterdam, maar wordt samengesteld met pure alcohol uit een Belgische onderneming die aan de meeste Europese drankstokers de grondstof levert. Zoals bier wordt gebrouwen met glucose uit een paar fabrieken in Europa die aan alle brouwers leveren, behalve kleine brouwers.
Hennesy congnac? Hennesy whisky?
Ik kan je de fabriek wijzen, in Frankrijk waar de alcohol vandaan komt waar het huis van Hennesy dranken van maakt die naar believen authentieke Schotse Whisky worden genoemd of authentieke cognac. Zwendel, maar volkomen legaal.
Het bericht gaat over boeven. Ze doen iets wat niet mag. Het zou moeten gaan over wat allemaal geoorloofd is. Pas dan heb je nieuws.
Wouter, je weet het al: mij hoef je dat niet uit te leggen (de lezer wel). Maar ik wil wel graag jouw antwoord op deze vraag: waarom wordt - kennelijk bewust en zelfs op het hoogste ambtelijke niveau - voedselveiligheidsfraude vermengd met economische fraude? Dat is nl. de sfeer die wordt gecreëerd.
En, zo jij dat wilt, waarom wordt niet meer verteld wat er allemaal mag omdat er geen regel is die verbiedt, cq. juist een regel is die het wel mogelijk maakt dat Ardense worst in Antwerpen of boven de Moerdijk gedraaid en gerookt kan worden?
Bij deze een van de vele voorbeelden uit ons archief.
Maar daar heb ik zelf een antwoord op: dat heet 'waardecreatie' zonder intrinsieke waardeverbetering in het mooie vak dat marketing heet. Een Israëlische ontwerper maakte toevallig recent een tentoonstelling om de ethiek van zijn vak aan de orde te stellen.