Dit jaar brengt de Gezondheidsraad de Richtlijnen goede voeding 2015 uit. Deze Richtlijnen zijn bedoeld om Nederland gezondheidswinst te laten boeken door richtlijnen te bieden voor voedingspatroon, lichaamsbeweging en de preventie van chronische ziekten. Voedingswetenschappers en -deskundigen kijken er dan ook reikhalzend naar uit.
Openbare commentaarronde
Tot 10 februari van dit jaar biedt de Gezondheidsraad iedereen gelegenheid commentaar te leveren op de richtlijnen in wording. De raad heeft daarvoor de eerste 8 acht achtergronddocumenten online gezet. In de achtergronddocumenten 'vat de Commissie Richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidsraad de stand van de wetenschap samen over het verband tussen voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen en het risico op veelvoorkomende chronische ziekten', schrijft VoedingNu. De openbare concepten zijn beschikbaar voor aardappelen, granen en graanproducten, koffie, thee, vetten en oliën, vitaminen- en mineralensupplementen, voedingsvezel en water.
Werkwijze
De Commissie vraagt dus om commentaar, maar dat betekent niet dat je in het wilde weg informatie door kunt spelen. De Commissie is expliciet benieuwd naar twee aspecten: "Heeft de commissie belangrijke publicaties gemist die binnen de gehanteerde werkwijze passen? Staan er fouten in het achtergronddocument?" In dat geval is je commentaar welkom. Maar dan nog kun je niet zomaar 'los' met je aanvullingen - je moet je voegen naar de Werkwijze van de Commissie Richtlijnen Goede Voeding 2015. Het komt er op neer dat je dezelfde werkwijze als de Gezondheidsraad moet hanteren bij de selectie van eventueel aangedragen onderzoeken.
Fotocredits: 'Richtlijnen goede voeding 2015: openbare commentaarronde', Gezondsheidsraad
Dit artikel afdrukken
Openbare commentaarronde
Tot 10 februari van dit jaar biedt de Gezondheidsraad iedereen gelegenheid commentaar te leveren op de richtlijnen in wording. De raad heeft daarvoor de eerste 8 acht achtergronddocumenten online gezet. In de achtergronddocumenten 'vat de Commissie Richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidsraad de stand van de wetenschap samen over het verband tussen voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen en het risico op veelvoorkomende chronische ziekten', schrijft VoedingNu. De openbare concepten zijn beschikbaar voor aardappelen, granen en graanproducten, koffie, thee, vetten en oliën, vitaminen- en mineralensupplementen, voedingsvezel en water.
Werkwijze
De Commissie vraagt dus om commentaar, maar dat betekent niet dat je in het wilde weg informatie door kunt spelen. De Commissie is expliciet benieuwd naar twee aspecten: "Heeft de commissie belangrijke publicaties gemist die binnen de gehanteerde werkwijze passen? Staan er fouten in het achtergronddocument?" In dat geval is je commentaar welkom. Maar dan nog kun je niet zomaar 'los' met je aanvullingen - je moet je voegen naar de Werkwijze van de Commissie Richtlijnen Goede Voeding 2015. Het komt er op neer dat je dezelfde werkwijze als de Gezondheidsraad moet hanteren bij de selectie van eventueel aangedragen onderzoeken.
Fotocredits: 'Richtlijnen goede voeding 2015: openbare commentaarronde', Gezondsheidsraad
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een snelle lectuur leert dat de Gezondheidsraad aardig op de pseudo-wetenschappelijke toer gaat. Werkwijze van de Commissie Richtlijnen Goede Voeding is vooral veel tekst en weinig denkkracht. Waarom vraagt niemand zich af waarom de problemen nog steeds niet opgelost zijn, zelfs toenemen? Misschien omdat velen er niet gebaat zijn dat de oorzaken van het falen bloot gelegd worden?
Piet, de Gezondheidsraad bestaat uit wetenschappers. Als je zulke oordelen velt, zul je ze moeten onderbouwen.
De Gezondheidsraad bestaat uit "voedings" wetenschappers en het gros daarvan heeft de laatste decennia laten zien dat ze het predikaat "wetenschap" niet verdienen. Men publiceert om te publiceren, om nieuw onderzoeksgeld te krijgen, om de schijn van 'goed bezig te zijn' hoog te houden, om mensen daarop af te laten studeren op de universiteiten. Er is geen eergevoel meet bij veel universiteiten en er zijn financiële belangenverstrengelende constructies ontstaan. Er word zo verschrikkelijk veel onzin gepubliceerd, met een houdbaarheidsdatum van luttele dagen? weken, maanden, waar niemand mee gebaat is. Feit is dat alle aandacht, alle isnpanningen, de vele miljarden wereldwijd er nog geen schijn van een oplossing van het probleem geboden is. Na uitgave van het boek hieromtrent praat het wat gemakkelijker.
Piet, wees eens gewoon feitelijk. Verwijzingen naar 'het Boek' doen me denken aan de Bijbel. Ook leuk, maar voor gelovigen. In jouw geval kennelijk van een ander soort.
Vanaf 13 januari tot 10 februari wordt er commentaar verwacht door de Gezondheidsraad. Op 28 januari meldt VoedingNu dat en 3 februari is het op Foodlog. Alleen het document met de werkwijze die nagevolgd moet is al 40 pagina's. En dan nog een pakweg 300 pagina's lezen in de 'concept'documenten.
Heel leuk zo'n verzoek om commentaar van Foodloggers maar wel een beetje kortdag allemaal. Hadden ze niet iets meer tijd kunnen geven?
In de concepten staat ook vermeld "niet citeren of naar verwijzen" ..Dus dit mag hier al eigenlijk niet staan? Of overdrijf ik nu? In de url van deze pagina staat
http://www.foodlog.nl/short-news/detail/gezondheidsraad-wordt-transparant-concept-richtlijnen-gezonde-voeding-onlin/
Hoe transparant gaat het worden?
Eerst maar even verder lezen, tot later.