Dit jaar zouden alle 2000 schoollocaties van Nederland op een 'gezonde schoolkantine' overgegaan moeten zijn. Dat was tenminste de intentie van het kabinet dat daarvoor de motie Vendrik uit 2009 overnam. De oprukkende obesitas onder kinderen moet tot staan gebracht worden en scholen moeten daarom de verantwoordelijkheid nemen voor een gezonde omgeving. Maar uit onderzoek door het tv-programma De Monitor blijkt dat deze doelstelling maar door 5% van de scholen gehaald wordt, meldt BNR.

Brigadiers voor controle en advies
Voor het onderzoek ging presentator Teun van de Keuken mee op stap met een van de 'Brigadiers' van het Voedingscentrum. Dat is belast met de uitvoering van de motie. Helaas hebben de 11 brigadiers nog maar sinds twee jaar daadwerkelijk de middelen toegekend gekregen om scholen te bezoeken en van advies te voorzien. Dat blijkt namelijk de meest effectieve aanpak om de scholen tot een gezonde aanpak te bewegen - de bevoegdheid om maatregelen af te dwingen hebben de Brigadiers niet. Maar dan nog is 105 scholen die 'om' zijn, een magere oogst.

Rauwe werkelijkheid
Van de Keuken legt zijn oor te luisteren bij een aantal betrokkenen die hun uiterste best doen. Ze worden echter geconfronteerd met de rauwe werkelijkheid van kinderen die gevoelig zijn voor groepsdruk en marketing, ouders die geen verantwoordelijkheid nemen, scholen die een frietkraam aantreffen in de directe nabijheid van hun school of die ondanks de advisering toch ongezond eten en drinken blijven aanbieden. De kroon spant Convenant Gezonde School-voorzitter Paul Rosenmöller. Hij is nog volop bezig: "Ik heb maar één middel: management by speech. Eind van dit jaar gaan we de balans opmaken". Of die veel positiever uit gaat vallen dan de nu geconstateerde 5%, is daarbij de vraag.

De uitzending is via Uitzending gemist te bekijken.

Fotocredits: Voorlichtingsmaterialen, www.degezondeschool.nl
Dit artikel afdrukken