Deze week publiceerde de EFSA een rapport waaruit bleek dat vorig jaar in de EU 214.779 mensen ziek zijn geworden van een campylobacter-besmetting. Deze bacterie komt vooral op kip voor. Uit een recente steekproef door de Consumentenbond bleek dat er van de 40 monsters met kipfilet uit de supermarkt maar liefst 27 besmet waren met campylobacter. Reden voor de Bond om in zijn jongste Gids een artikel te schrijven met de titel 'Kip, het meest onveilige stukje vlees'. Mét tips om toch veilig kip te eten: bij voorkeur alleen 's winters.
Campylobacterkunde
De Bond geeft een lesje campylobacterkunde: Campylobacter komt overal in de natuur voor en weet dan ook makkelijk zijn weg naar de kippenstal te vinden. Er hoeft maar één kuiken besmet te raken en binnen de kortste keren zijn alle kippen de klos. Al is de klos niet helemaal het juiste woord, want de kip merkt er zelf niks van. De bacterie leeft in de darmen van het dier is daar (nog) niemand tot last. Pas tijdens het slachten vindt de bacterie vanuit de darm of de uitwerpselen op de veren zijn weg naar het vlees. Tot op heden is het niet gelukt de bacterie te weren uit de stal of het slachthuis.
'Als sneeuw voor de zon'
Dat het weren van de campylobacter niet wil lukken, heeft er mee te maken dat we nog steeds heel weinig weten van de campylobacter. Zo blijkt dat 's zomers vrijwel iedere kip besmet is, maar dat de bacterie in de winter bijna helemaal verdwijnt. Hoe dat kan, weten zelfs kipdeskundigen niet.
De Consumentenbond grijpt dit verschijnsel echter met beide handen aan. In het lijstje aanbevelingen 'wat kun je zelf doen?' prijkt, heel praktisch deze: "Eet alleen 's winters kip".
En verder: vermijd kruisbesmetting, was alles zorgvuldig af wat met de rauwe kip in aanraking is geweest, én: vries verse kip eerst in. Als een soort winterkuur? Dan kun je je kip net zo goed uit de diepvries kopen. Dan ben je bovendien voordeliger uit.
Fotocredits: 'Fluffy', Nic
Dit artikel afdrukken
Campylobacterkunde
De Bond geeft een lesje campylobacterkunde: Campylobacter komt overal in de natuur voor en weet dan ook makkelijk zijn weg naar de kippenstal te vinden. Er hoeft maar één kuiken besmet te raken en binnen de kortste keren zijn alle kippen de klos. Al is de klos niet helemaal het juiste woord, want de kip merkt er zelf niks van. De bacterie leeft in de darmen van het dier is daar (nog) niemand tot last. Pas tijdens het slachten vindt de bacterie vanuit de darm of de uitwerpselen op de veren zijn weg naar het vlees. Tot op heden is het niet gelukt de bacterie te weren uit de stal of het slachthuis.
'Als sneeuw voor de zon'
Dat het weren van de campylobacter niet wil lukken, heeft er mee te maken dat we nog steeds heel weinig weten van de campylobacter. Zo blijkt dat 's zomers vrijwel iedere kip besmet is, maar dat de bacterie in de winter bijna helemaal verdwijnt. Hoe dat kan, weten zelfs kipdeskundigen niet.
De Consumentenbond grijpt dit verschijnsel echter met beide handen aan. In het lijstje aanbevelingen 'wat kun je zelf doen?' prijkt, heel praktisch deze: "Eet alleen 's winters kip".
En verder: vermijd kruisbesmetting, was alles zorgvuldig af wat met de rauwe kip in aanraking is geweest, én: vries verse kip eerst in. Als een soort winterkuur? Dan kun je je kip net zo goed uit de diepvries kopen. Dan ben je bovendien voordeliger uit.
Fotocredits: 'Fluffy', Nic
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik heb geen verklaring over wetgeving en Campylobacter. Wel weet ik dat onze overheid samen met branches daarover spreekt, speciaal over die norm van <3000 /gram Campylobacter.
Speciale regels gelden in IJsland (jawel) sinds eind 2011.
In IJsland is er een nultolerantie voor Salmonella in vleeskuikens en eieren. Salmonella-positieve vleeskuikens worden vernietigd. Voor Campylobacter geldt in IJsland dat als een koppel positief is, dit vlees moet worden ingevroren.
IJsland is zich zeer bewust dat deze regels veel strenger zijn dan wat er in de EU is bepaald. Zij zeggen dat als dit onderwerp aan bod komt tijdens onderhandelingen over vrijhandel, ze daar dan wel over zullen onderhandelen.
Salmonella en Campylobacter zijn inmiddels zeldzaam in kip die je koopt in de IJslandse winkels. Landen die in de Europese economische ruimte opereren en de EU, protesteren tegen de IJslandse wetgeving dat importvlees vrij van Salmonella en Campylobacter moet zijn.
Tot op het hoogste niveau is vastgesteld dat het niet mag wat IJsland doet. De IJslandse argumenten dat het wel mag omdat het om volksgezondheid gaat, vegen de rechters van tafel, maar ik krijg niet de indruk dat dit enige verandering in de IJslandse wetten teweeg heeft gebracht.
Maar ja, IJsland heeft ca. 330.000 inwoners, en die reizen ook heel wat af, dus lopen ook infecties in het buitenland op. (Bovendien duurt de winter daar wat langer dan hier.....grapje).
Als de Nederlandse overheid iets zou doen, dan dus in EU verband.
Guido, daar dacht Els Borst in 2000 al anders over (de jongste meting ligt boven dat niveau). De vraag is wel: waarom neemt de wetgever geen actie?
Simone: heb jij daar een verklaring voor?
@Simone, #23
Ik bedoelde met het 2e punt ook dat de Warenwet toestaat dat er campylobacter in rauw vlees zit. Geen reden om te promoten dat dit gebeurt, maar blijkbaar niet direct een risico voor de volksgezondheid.
#21 @Engelbert: Mijn advies t.a.v. wat de CB zegt? De CB heeft het volste recht te zeggen wat ze willen. Ze wentelen echter preventie volledig af op de consument door te zeggen dat je alleen in de winter kip veilig kan eten in relatie tot Campylobacter.
Ik zou het advies anders formuleren: Zorg dat aan het eind slachtlijn dat <3000/gram Campylobacter aanwezig is en zorg thuis voor goede keukenhygiëne. Verlagen van het aantal campylobacterbesmettingen op kip zal zeker zorgen voor een lager aantal zieken.
Ik heb geen idee bij welk percentage zieken de verhitting en hygiëne op orde was.
#22 @Guido: wel interessant dat je zegt bij nummer twee: "De impact is noch dodelijk en leidt noch tot blijvende schade". Stel je een maatschappij voor waarin we alleen voor dodelijke aandoeningen preventie hanteren. Mooie boel zou dat worden! Nee dus.
Ik kan niet laten te reageren op je opmerking over kip in braadzak. De kip in braadzak is gewoon rauwe verse kip hoor, alleen hij zit in een zak. Die zak voorkomt kruisbesmetting. Bovendien blijft onze oven schoon. Maar goed, een schone oven is onbelangrijk, we hebben het hier over Campylobacter.
De Engelse supermarkten hebben kip in braadzak net geïntroduceerd met het oog op preventie van Campylobacter. Dat vind ik opmerkelijk, in Nederland bestaat kip in braadzak al tientallen jaren.
Weet je wat.....het is winter......vanavond kip in braadzak!
De cijfers van Simone zijn grofweg hetzelfde: 4 op de 10.000 mensen worden ziek van campylobacter via kip.
Ik ben bekend met de effecten van campylobacter. Maar nog steeds geldt:
1) De kans is relatief klein op besmetting (blijkbaar is er geen toetsingskader voor wat veel of weinig is)
2) De impact is vervelend maar noch dodelijk en leidt noch tot blijvende schade
3) Er zijn manieren om de besmetting (via rauw vlees) zoveel mogelijk te voorkomen.
Van de Consumentenbond (en ook Foodlog) verwacht ik niet zozeer creativiteit, maar duiding van de feiten en mogelijk vervolgacties.
Dus mijn kippetje (niet uit de kant- en klare braadzak, zelf doen is lekkerder) gaat voorlopig het hele jaar door de oven in.