Toch weer een hardgekookt ei terwijl je je zo verheugd had op een zachtgekookt eitje bij je ontbijt?

Wetenschappers vonden daar een oplossing voor. Ze ontdekten een manier om het kookproces van de eiwitten ongedaan te maken. The Guardian schrijft dat die ontdekking verreikende gevolgen kan hebben voor allerlei productieprocessen, van kaasmaken tot kankeronderzoek.

Proces van een paar minuten
Onderzoekers aan de University of California Irvine, kookten een kippenei 20 minuten lang. Vervolgens voegden ze ureum toe aan het hardgekookte eiwit. Dat maakte het eiwit weer vloeibaar. Een 'vortex-vloeistof-apparaat' draaide het materiaal vervolgens op hoge snelheid. Hierdoor konden de verstrikt geraakte eiwitketens zich ontvouwen en zich herschikken in hun oorspronkelijke, actieve, vorm. De hele procedure duurt slechts enkele minuten.

Ontwarren van verstrikte eiwitten
Een ei 'ontkoken' was uiteraard niet het hoofddoel van het onderzoek. De wetenschappers wilden weten hoe ze eiwitten weer kunnen ontwarren als ze zich verkeerd hebben opgevouwen. Nu moeten ze tijdrovende of kostbare methodieken voor gebruiken om hun startmateriaal te kunnen hergebruiken. "Er zijn talloze gevallen van reageerbuisjes vol kleverige eiwitten waar je veel te lang bezig bent ze weer leeg te schrapen, en je toch echt iets wilt hebben om dat materiaal eruit te krijgen", zegt biochemicus Gregory Weiss in The Guardian.

Denk daarbij aan wetenschappers maar ook voedselproducenten die zo efficiënt mogelijk eiwitten willen maken of recyclen. Allerlei resten en onbruikbare geworden verwerkingen kun je weer in hun oorspronkelijke vorm herstellen in een mum van tijd. "Deze snelle her-opvouwtechniek kan aanzienlijke tijd en kosten besparen en verliezen beperken voor een breed scala aan industriële en wetenschappelijke toepassingen van eiwitten”, aldus Weiss.

Als voorbeelden noemen de wetenschappers de productie van eiwitten uit gist of E.coli bacteriën waarmee medische toepassingen goedkoper kunnen worden, en de productie van kaas waarbij het stollen van eiwitten een cruciale rol speelt. Gregory Weiss besluit: “Ik kan niet voorspellen hoeveel geld het gaat besparen, maar ik kan vertellen dat dit een hoop tijd gaat besparen. En tijd is geld.”

De universiteit heeft in ieder geval vast patent aangevraagd op het eiwitontstollingsproces, meldt FoodNavigator.

Dit onderzoek is gepubliceerd in ChemBioChem.

Fotocredits: 'perfect soft boiled egg', Edsel Little
Dit artikel afdrukken