Wie umami - 'hartig' - proeft, is gezonder. Dat geldt tenminste voor Japanse ouderen, schrijft de BBC.
Hartige smaakversterker
Umami of ‘heerlijk’ in het Japans is naast zout, zuur, bitter en zoet, een basissmaak. Deze ‘hartige’ smaak is aanwezig in veel Japanse voeding, zoals sushi en sojasaus. Daarnaast zit de smaakstof van nature in voedsel zoals vlees, kaas, tomaten en zeewier. Voedingsmiddelfabrikanten voegen het toe als mononatriumglutamaat (MSG) omdat het smaken kan versterken (E-nummers 620 t/m 625).
Het water loopt je in de mond
Die smaakversterkende eigenschappen zijn nu net de reden dat het proeven van umami, ouderen gezond houdt. Umami vergroot de speekselafgifte en dat maakt je eten lekkerder en dát houdt ouderen vitaler.
In Japan deed groep onderzoekers een smaakexperiment bij 44 patiënten van boven de 65 jaar. Het artikel verscheen deze maand in Flavour. De patiënten die tijdens het onderzoek het minste proefden van de umami, klaagden ook over verlies van eetlust en gewicht. Bij minder eten ligt ondervoeding op de loer, met gezondheidscomplicaties en uiteindelijk overlijden tot gevolg.
Zeewier-thee
Bij veel ouderen verslechtert de smaak, niet alleen doordat ze ouder worden maar vaak ook door (speeksel-verminderende) medicijnen. De Japanse onderzoekers denken dat een oplossing voor de slecht proevende oudere, het drinken van zeewier-thee is. De thee zorgt voor de aanmaak van speeksel die vervolgens de eetlust weer opwekt. In Nederland past een bouillonnetje vooraf cultureel misschien beter, eventueel zoutarm om een hoge bloeddruk te voorkomen.
Fotocredits: ’Ensalada de Algas’, Javier Lastras
Dit artikel afdrukken
Hartige smaakversterker
Umami of ‘heerlijk’ in het Japans is naast zout, zuur, bitter en zoet, een basissmaak. Deze ‘hartige’ smaak is aanwezig in veel Japanse voeding, zoals sushi en sojasaus. Daarnaast zit de smaakstof van nature in voedsel zoals vlees, kaas, tomaten en zeewier. Voedingsmiddelfabrikanten voegen het toe als mononatriumglutamaat (MSG) omdat het smaken kan versterken (E-nummers 620 t/m 625).
Het water loopt je in de mond
Die smaakversterkende eigenschappen zijn nu net de reden dat het proeven van umami, ouderen gezond houdt. Umami vergroot de speekselafgifte en dat maakt je eten lekkerder en dát houdt ouderen vitaler.
In Japan deed groep onderzoekers een smaakexperiment bij 44 patiënten van boven de 65 jaar. Het artikel verscheen deze maand in Flavour. De patiënten die tijdens het onderzoek het minste proefden van de umami, klaagden ook over verlies van eetlust en gewicht. Bij minder eten ligt ondervoeding op de loer, met gezondheidscomplicaties en uiteindelijk overlijden tot gevolg.
Zeewier-thee
Bij veel ouderen verslechtert de smaak, niet alleen doordat ze ouder worden maar vaak ook door (speeksel-verminderende) medicijnen. De Japanse onderzoekers denken dat een oplossing voor de slecht proevende oudere, het drinken van zeewier-thee is. De thee zorgt voor de aanmaak van speeksel die vervolgens de eetlust weer opwekt. In Nederland past een bouillonnetje vooraf cultureel misschien beter, eventueel zoutarm om een hoge bloeddruk te voorkomen.
Fotocredits: ’Ensalada de Algas’, Javier Lastras
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
" url= " toevoegen maakt lekkerder leesbaar ;-)
Als je het puur binnenkrijgt uit oa tomaten, kaas en sojaproducten zou het best kunnen ja, maar niet als toevoeging in allerlei fabriekstroep. Ik heb mijn ouders nl vitaler zien worden nadat ze zoveel mogelijk fabriekstroep zijn gaan laten liggen en ook meer puur zijn gaan eten.
Onderzoekje. Sponsored door wie? Dit is de omgekeerde wereld.
Natuurlijk glutaminezuur is niet hetzelfde als mononatriumglutamaat-MNG of monosodiumglutamaat-MSG. Het E-621 nummer gelijk stellen aan de natuurlijke versie is een veel gebruikte truc. Het graag gebruiken van tientallen synoniemen om deze excitotoxine op de verpakking te verhullen evenzeer.
Van MNG en MSG kan je obesitas, koppijn, afbraak zenuwstelsel, verminderde leercapaciteit, hartritme stoornissen, depressies, hersenstoornissen, gevoelloosheid enz. krijgen. Het misleidt de smaakpapillen met die vijfde (umami) basissmaak waardoor je te veel eet.
Veelzeggend is dat de firma Ajinomoto niet alleen ’s werelds grootste fabrikant van dit vergif is maar ook de grootste fabrikant van geneesmiddelen...
Theo, de funding voor dit onderzoek staat keurig vermeld (Japan Society for the Promotion of Science); ook de inmenging (geen).
Ik begrijp dus dat de vuile variant - volgens jouw manier van denken - veilig is en de schone niet en dat het nodig is om daar vuile truuks achter te zien. Louter kentheoretisch is dat een mening die gebaseerd op een ongerustheid die ik kan volgen omdat iedere toxicoloog weet dat alles wat niet getest is niet veilig mag heten. En er is nog een heleboel te testen. Tot op heden heeft dat geen onveiligheid opgeleverd rond de stof die jij 'gif' noemt.
Theo #3, Ajinomoto de grootste fabrikant van geneesmiddelen? Waar haal je die onzin vandaan?
Misschien zou je je feiten eens moeten checken voordat je van alles op Foodloog beweert. Zullen we je vergezochte en niet onderbouwde claims over monosodiumglutamaat ook maar niet te serieus nemen dan?