Op 3 februari gaat de zesde editie van de serie It's the Food, my Friend in de Amsterdamse Rode Hoed weer van start. We vroegen de organisatoren Wouter van der Weijden en Bert van Ruitenbeek wat ze ooit voor ogen hadden, wat ze onderwijl geleerd hebben en wat daarom 2015 brengt.
Wat was jullie ambitie toen je begon met de serie?
Wouter van der Weijden: We wilden inzicht bieden in de spilfunctie van voedsel in de samenleving en onze omgang met de aarde. Mythes doorprikken. Mensen losmaken van hun vooroordelen en uit hun loopgraven halen om van daaruit te komen tot een dialoog over de cruciale dilemma’s.
Dat inzicht stemt niet altijd vrolijk, maar we wilden perspectief en handvatten bieden. Van daaruit mag je hopen op meer consensus tussen de zeer verschillende spelers in de hele voedselketen. Ik persoonlijk wilde dat graag in een mix van studium generale, debat en bruggen bouwen.
Bert van Ruitenbeek: Bewustzijn creëren. In twee generaties is de ervaringskennis uit onze landbouw en voedselcultuur van hele grote groepen van de bevolking naar een hele kleine groep gegaan. Die ‘revolutie’ heeft ervoor gezorgd dat de ontwikkelingen rond landbouw en voedsel die ons allemaal aangaat, grotendeels aan het zicht en de democratische controle onttrokken zijn. Ik wilde weer vol de schijnwerpers op dit voor iedereen belangrijke onderwerp. Op niveau en met alle spelers van de keten, inclusief burgerij.
Hoe kijken jullie terug op 5 jaar Rode Hoed Food-debatten?
WvdW: Ik vind het inzicht toegenomen. Ook is er meer consensus. Maar er is nog veel meer nodig. Het is duizelingwekkend waar voedsel allemaal mee samenhangt. Dat zie je alleen al als je Foodlog een paar dagen volgt.
Ik ben blij dat we zichtbaar hebben kunnen maken dat je verarmde ecosystemen weer kunt laten opbloeien. Politiek interessant vond ik de avonden over melkveehouderij en geoplitiek. Beide hebben impact gehad op het ministerie van Economische Zaken.
BvR: Ik ben vooral verrast dat de belangstelling – ook nog eens veel jonge mensen - zo groot is en steeds groeit. Want naast ons initiatief zijn er overal in ons land debatten, proeverijen etc. Ik vind dat we er vooral in geslaagd zijn om echt vanuit kennis telkens de dialoog aan te gaan. Veel debatten staan van tevoren wel zo’n beetje vast. Als je de verslagen van onze debatten naleest, kom je juist ook steeds nieuwe inzichten tegen. Wat nog beter moet is het bereik van onze serie buiten de zaal. We zouden nog meer media kunnen bereiken.
Wat hebben jullie ervan geleerd?
WvdW: De rijkdom van het thema voedsel is veel groter dan ik dacht. Voor wat betreft communicatie: dat je grote meerwaarde kunt creëren door on- en offline te combineren.
BvR: Dat er hordes jonge mensen staan te trappelen om zich op de een of andere manier te verbinden met hun voedsel. Misschien niet op de klassieke manier van boer zijn, maar op heel diverse manieren waarbij je ziet dat juist de stadse mens probeert het verlies aan contact met de landbouw weer een nieuwe vorm te geven. Dat er mensen zijn die niet alleen vergezichten en meningen hebben, maar die echte informatie en kennis willen opdoen. Daarom is een goede mix van wetenschap en praktijkmensen voor ons belangrijk.
Hoe hebben jullie dat verwerkt in de 2015 editie?
WvdW: We hebben nog nauwere samenwerking gezocht met Foodlog en YFM. We focussen meer op centrale dilemma’s en gaan daarover stemmen om steeds de temperatuur van het water zichtbaar te maken. Dat biedt alle spelers – overheid, bedrijfsleven en anderen – meer richting houvast en hopelijk een basis voor samenwerking van daaruit.
BvR: Op 1 avond na zijn er naast elke avond praktijkmensen aanwezig, boeren, retail, verwerkers. Om de ‘democratie’ te vieren zoeken we nog meer de interactie met onze bezoekers/deelnemers. Tijdens de slotavond wordt er bovendien gestemd over een aantal stellingen die de basis zouden kunnen worden voor een breed gedragen landbouw- en voedselcultuur in Nederland.
Voorafgaand aan iedere avond lanceert de hoofdspreker een stelling. Een oud-deelnemer aan de YFM Academy interviewt de hoofdspreker van de avond. Het gesprek daarover voorafgaand aan de avond vormt inhoudelijke input voor zijn voordracht en de moderatie van de avond door Felix Rottenberg.
Een passepartout voor de gehele serie van 6 avonden en losse kaarten zijn online te bestellen via de Rode Hoed. De eerste avond is op 3 februari. Het voorbereidende interview met hoofdspreker waterprofessor Arjen Hoekstra (TU Twente) is hier te vinden.
Fotocredits: de Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam, Reliwiki
Dit artikel afdrukken
Wouter van der Weijden: We wilden inzicht bieden in de spilfunctie van voedsel in de samenleving en onze omgang met de aarde. Mythes doorprikken. Mensen losmaken van hun vooroordelen en uit hun loopgraven halen om van daaruit te komen tot een dialoog over de cruciale dilemma’s.
Dat inzicht stemt niet altijd vrolijk, maar we wilden perspectief en handvatten bieden. Van daaruit mag je hopen op meer consensus tussen de zeer verschillende spelers in de hele voedselketen. Ik persoonlijk wilde dat graag in een mix van studium generale, debat en bruggen bouwen.
Bert van Ruitenbeek: Bewustzijn creëren. In twee generaties is de ervaringskennis uit onze landbouw en voedselcultuur van hele grote groepen van de bevolking naar een hele kleine groep gegaan. Die ‘revolutie’ heeft ervoor gezorgd dat de ontwikkelingen rond landbouw en voedsel die ons allemaal aangaat, grotendeels aan het zicht en de democratische controle onttrokken zijn. Ik wilde weer vol de schijnwerpers op dit voor iedereen belangrijke onderwerp. Op niveau en met alle spelers van de keten, inclusief burgerij.
Hoe kijken jullie terug op 5 jaar Rode Hoed Food-debatten?
WvdW: Ik vind het inzicht toegenomen. Ook is er meer consensus. Maar er is nog veel meer nodig. Het is duizelingwekkend waar voedsel allemaal mee samenhangt. Dat zie je alleen al als je Foodlog een paar dagen volgt.
Ik ben blij dat we zichtbaar hebben kunnen maken dat je verarmde ecosystemen weer kunt laten opbloeien. Politiek interessant vond ik de avonden over melkveehouderij en geoplitiek. Beide hebben impact gehad op het ministerie van Economische Zaken.
BvR: Ik ben vooral verrast dat de belangstelling – ook nog eens veel jonge mensen - zo groot is en steeds groeit. Want naast ons initiatief zijn er overal in ons land debatten, proeverijen etc. Ik vind dat we er vooral in geslaagd zijn om echt vanuit kennis telkens de dialoog aan te gaan. Veel debatten staan van tevoren wel zo’n beetje vast. Als je de verslagen van onze debatten naleest, kom je juist ook steeds nieuwe inzichten tegen. Wat nog beter moet is het bereik van onze serie buiten de zaal. We zouden nog meer media kunnen bereiken.
Wat hebben jullie ervan geleerd?
WvdW: De rijkdom van het thema voedsel is veel groter dan ik dacht. Voor wat betreft communicatie: dat je grote meerwaarde kunt creëren door on- en offline te combineren.
BvR: Dat er hordes jonge mensen staan te trappelen om zich op de een of andere manier te verbinden met hun voedsel. Misschien niet op de klassieke manier van boer zijn, maar op heel diverse manieren waarbij je ziet dat juist de stadse mens probeert het verlies aan contact met de landbouw weer een nieuwe vorm te geven. Dat er mensen zijn die niet alleen vergezichten en meningen hebben, maar die echte informatie en kennis willen opdoen. Daarom is een goede mix van wetenschap en praktijkmensen voor ons belangrijk.
Hoe hebben jullie dat verwerkt in de 2015 editie?
WvdW: We hebben nog nauwere samenwerking gezocht met Foodlog en YFM. We focussen meer op centrale dilemma’s en gaan daarover stemmen om steeds de temperatuur van het water zichtbaar te maken. Dat biedt alle spelers – overheid, bedrijfsleven en anderen – meer richting houvast en hopelijk een basis voor samenwerking van daaruit.
BvR: Op 1 avond na zijn er naast elke avond praktijkmensen aanwezig, boeren, retail, verwerkers. Om de ‘democratie’ te vieren zoeken we nog meer de interactie met onze bezoekers/deelnemers. Tijdens de slotavond wordt er bovendien gestemd over een aantal stellingen die de basis zouden kunnen worden voor een breed gedragen landbouw- en voedselcultuur in Nederland.
Voorafgaand aan iedere avond lanceert de hoofdspreker een stelling. Een oud-deelnemer aan de YFM Academy interviewt de hoofdspreker van de avond. Het gesprek daarover voorafgaand aan de avond vormt inhoudelijke input voor zijn voordracht en de moderatie van de avond door Felix Rottenberg.
Een passepartout voor de gehele serie van 6 avonden en losse kaarten zijn online te bestellen via de Rode Hoed. De eerste avond is op 3 februari. Het voorbereidende interview met hoofdspreker waterprofessor Arjen Hoekstra (TU Twente) is hier te vinden.
Fotocredits: de Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam, Reliwiki
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Poeh, daar waar ik me zorgen maak of we met de juiste mensen het debat in de juiste ontwikkel richting gaan/kunnen krijgen gaan Hendrik en Mario al over de eindstreep debatteren.
Hendrik, ik volg je helemaal in je bijdrages echt waar. Echter jij bent al bij verduurzaming 10.0 en dat terwijl eigenlijk 1.0 nog nooit fatsoenlijk uit de start blokken is gekomen.
Krijgen 'we' die 1.0 enigszins goed van start dan denk ik dat we versteld staan hoe snel 2.0 afgerond is en hoe spoedig een grote(re) groep individuen zich bezig houdt met 10.0 ( en er daadwerkelijk ook inhoudelijk wat van snapt!!).
Y generatie zal gewoon aan de bak moeten; wat willen we? De huidige 40-tigers achterna in status, geld, snel en carrièreplanning... of.....
En nee 1.0 krijgen ze niet van start enkel en alleen vanuit dat Grachtenpand in A'dam; eens Hendrik maar gelukkig is er Twitter en Foodlog en (lokale) initiatieven en generatie Y.
Hendrik ik heb liever een feitelijk rechtstreeks en inhoudelijk antwoord op een simpele vraag. Ten slotte heb je nog niet weerlegd dat de mineralen en sporenelementen waarvan je een tekort vreest hun aanwezigheid in vruchtbare bodems te danken hebben aan verweerd gesteente dat daar door aanvoer via lucht water gletsjers en vulkanen is terecht gekomen in miljoenen jaren, door ons uitgeput werd en door ons ook versneld weer teruggebracht kan worden.
Wouter, ik had jou wijzer gedacht. C.T. de Wit zei het al forget the sea. De wereldwijde berekeningen van bovengrondse fytomassa komen in publicaties van na 1985 op ramingen van iets meer dan 400 tot meer dan 800 Gt C. Aangezien de kleine afmetingen en het korte leven van het fytoplankton, de fytomassa in de oceanen, op elk moment slechts voor een paar miljard ton meespelen, is de meeste fytomassa afkomstig van het land. (Zie de Wit) Wanneer steenmeel succesvol wordt, hoor ik het wel van mijn boerenfamilie. Het enthousiasme hield tot voor kort nog niet over.
Guano valt onder centripetal concentration, jatten van nutriënten dus, niks kringloop. Maar misschien begrijpen we mekaar verkeerd, natuurlijk zijn er kringlopen, alleen het tempo waarmee wij alles naar de stad (dus zee) afvoeren is zo groot dat het op afzienbare termijn tot grote problemen gaat lijden. (oneway conveyorbelt of nutrients. Las laatst een stuk over de landbouw in Oekraïne van een VU onderzoeker die hier wel oog voor had. UITNODIGEN! ) Deze kringlopen komen in tijdschalen terecht die wij niet meer kunnen behappen.
Het dilemma is eenvoudig. Zonder externe input (humus is niet de bron van koolstof voor fotosynthese, von Liebig) geen voer voor 7 en 10 miljard. (die 20% minder is een lachertje) Met die input gaat de biodiversiteit naar de knoppen (nog niet meegerekend de impact van het verstoren van de stikstofcyclus op de koolstofcyclus). Leg mij uit hoe we duurzaam kunnen zijn. Wouter ik heb mij al weer vele jaren geleden bij ecologen/biologen opgedrongen, ben met ze op reis geweest, van hun kwam ook niet een oplossing. Wel een dramatisch verslag van de aantasting van de biodiversiteit, maar dat had ik als kajakker ook zelf als leek al wel gezien.
Mario, er is voldoende literatuur om jou uit te leggen wat er in je kennis nog ontbreekt. Alleen even de juiste literatuur googelen. Zelfs onze Microsoft man Gates heeft er een paar gelezen.
Hendrik, je bent overtuigd van de onmogelijkheid kringlopen te sluiten en daarmee bang voor een nutriënten tekort. Bekijk nu onderstaande link eens kort, inclusief de prijsindicatie van het onbeperkt voorradige spul, en vertel dan eens voor welke nutriënten je een tekort op langetermijn vreest. Uitgaande van een zsm toekomstige praktijk van optimale recycling.
www.steenmeel.info/steenmeellijst.pdf
100% gesloten kan niet, maar hoeft ook niet, Hendrik.
Er komen permanent mineralen vrij door erosie van gebergten.
Bovendien kunnen we algen en vis winnen uit zee, het meest in gebieden met upwelling. De mineralen daaruit kunnen we na consumptie op landbouwgrond brengen als meststof. Eveneens uit zee komt guano (vogelpoep), een succesvolle meststof die zoals je weet o.a. de Groninger akkerbouw in de 19e eeuw een boost heeft gegeven.
Maar hoeveel mensen we daar op lange termijn mee kunnen voeden? Vast geen 10 miljard.
Dit alles houdt op als de aarde tot rust komt en de platentektoniek stopt. Dat is het voorbij met de gebergtevorming en zullen geleidelijk minder mineralen vrijkomen. Dat kan nog wel een miljard jaar duren.