Eerder deze maand kondigde staatssecretaris Wilma Mansveld onder druk van de Tweede Kamer aan dat ze nog dit jaar het gebruik van eenmalige plastic draagtasjes uit wil bannen.

Ze bleek nog geen idee te hebben welke tasjes nu eigenlijk verboden moeten worden en hoe ze het tasjesgebruik kan laten uitfaseren. Dat is nu opgelost.

77% minder tasjes
Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) reikt haar de hand. Het KIVD voerde de afgelopen maanden het project 'Vermindering draagtassen in het winkelkanaal' uit.

Tijdens de pilot 'Mag het een tasje minder zijn?' (bij 3 gemeenten en 9 winkelketens) onderzocht het KIDV of het laten betalen van de klant voor plastic tasjes het aantal uitgegeven tasjes vermindert. De pilot leverde een reductie van 77% in het aantal uitgegeven tassen op.
"Dit gebeurde doordat winkeliers hun klanten goed informeerden, hen vroegen om zelf een tas mee te nemen en minimaal 10 cent vroegen aan klanten die wel een tas wilden", meldt het persbericht van het KIDV.

Herbruikbare duurzame materialen
In de materiaalstudie 'DoorTAStend' keek TNO in opdracht van het KIDV naar de duurzaamheid van tassen en materialen. Twintig verschillende typen tassen werden met elkaar vergeleken. Van big shoppers via middelgrote draagtassen tot kleine (hemd)tasjes van verschillende materialen. Uit het onderzoek bleek dat big shoppers en middelgrote draagtassen van duurzame materialen de minste milieudruk met zich meebrengen. Die worden immers steeds hergebruikt.
Als er toch kleine (hemd)tassen worden aangeboden, zijn de meest duurzame materialen hogedichtheid-polyetheen (HDPE), zetmeelblend/biobased polyetheen (BIO-PE) en gerecycled papier.

Dokken voor een tasje
Staatssecretaris Mansveld weet nu wat haar te doen staat. Wil het uitbannen van de plastic tasjes enige kans van slagen hebben, dan moet ze inzetten op informeren van winkeliers én klanten over duurzaam gebruik van draagtassen, herbruikbare draagtassen promoten en vooral winkeliers toestaan een prijsje aan de tasjes te hangen. Ze kan alvast beginnen met de factsheet en filmpjes van het KIDV aan haar ambtenaren voor te leggen.

Fotocredits: 'Recycle Bag Lady', Mike Krzeszak
Dit artikel afdrukken