Dik zijn is het nieuwe normaal en gezondheidscampagnes lijken geen zin te hebben. Komt dat misschien omdat we gezond eten met minder lekker associëren? Medicalnewstoday schrijft erover.
Dikke vette yoghurt
Duitse onderzoekers deden een experiment met verschillende types yoghurt, die varieerden in suiker en vetgehalte. Kregen de proefpersonen informatie over de samenstelling van de yoghurt, dan leidde dat niet of nauwelijks tot een gezondere keuze. Dat gold vooral voor mensen die weinig tot helemaal niet gezondheidsbewust zijn.
Lekker vet
Hoewel sommige gezondheidsbewuste eters hun gedrag aanpasten na meer informatie, waren alle proefpersonen van mening dat gezonde yoghurt waarschijnlijk minder smakelijk was. Of dat ook echt zo was, onderzochten de Duitsers niet met hun studie. Het onderzoek verscheen in Journal of Public Policy & Marketing.
Smakelijke keuze
"Afgezien van de trend om wat gezonder te eten, gaan velen zich toch te buiten aan ongezond voedsel. Ons onderzoek verklaart dat deels", aldus auteurs Robert Mai en Stefan Hoffmann. "Ongezond voedsel zien mensen als lekker en smakelijk. En helaas blijkt uit ons experiment dat smaak belangrijker is voor voedselkeuze dan gezondheid", zeggen de onderzoekers.
Wat 'gezond' heet, associeren we kennelijk met 'niet lekker'. Dat betekent dat 'gezond' geen notie is om ongezond etend publiek te overtuigen om gezonder te gaan eten.
Fotocredits: ’Bacon cheeseburger with fried egg and avocado at Baker Bounce’, Kim Ahlström
Dit artikel afdrukken
Dikke vette yoghurt
Duitse onderzoekers deden een experiment met verschillende types yoghurt, die varieerden in suiker en vetgehalte. Kregen de proefpersonen informatie over de samenstelling van de yoghurt, dan leidde dat niet of nauwelijks tot een gezondere keuze. Dat gold vooral voor mensen die weinig tot helemaal niet gezondheidsbewust zijn.
Lekker vet
Hoewel sommige gezondheidsbewuste eters hun gedrag aanpasten na meer informatie, waren alle proefpersonen van mening dat gezonde yoghurt waarschijnlijk minder smakelijk was. Of dat ook echt zo was, onderzochten de Duitsers niet met hun studie. Het onderzoek verscheen in Journal of Public Policy & Marketing.
Smakelijke keuze
"Afgezien van de trend om wat gezonder te eten, gaan velen zich toch te buiten aan ongezond voedsel. Ons onderzoek verklaart dat deels", aldus auteurs Robert Mai en Stefan Hoffmann. "Ongezond voedsel zien mensen als lekker en smakelijk. En helaas blijkt uit ons experiment dat smaak belangrijker is voor voedselkeuze dan gezondheid", zeggen de onderzoekers.
Wat 'gezond' heet, associeren we kennelijk met 'niet lekker'. Dat betekent dat 'gezond' geen notie is om ongezond etend publiek te overtuigen om gezonder te gaan eten.
Fotocredits: ’Bacon cheeseburger with fried egg and avocado at Baker Bounce’, Kim Ahlström
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Gezond is heerlijk, zit nu aan een ontbijtje van vers door mij gesneden/geschilde ananas, banaantje, wel een eitje erbij, ook lekker, vanmiddag heerlijke zelf klaargemaakte salade met rauwkost, noten en zaden, vanavond roerbakken met zelfgesneden groente, erg lekker hoor. En volvette griekse of turkse yoghurt? Heerlijk, hoe vetter hoe lekkerder, beetje honing en noten erdoor, smullen!
...Even when they were given better information about the ingredients, this was not a sufficient to encourage choosing the healthier yogurt...
Wat die gezondere yoghurt dan is lees ik helaas niet.
Dikke vette yoghurt volgens mij. Vooral die dikke ‘Griekse’ met 10% vet is uitermate lekker en zacht van smaak. Ik smul met je mee Astrid.
De lekkerste Theo, koop ik bij de Turk. Dat is kaymak yoghurt. Zit in lage ronde dozen en is gelig, daar zit zelfs een vel op door het vet van de kaymak wat weer gecondenseerde melk is. Ik denk dat dat dan ook gekookt is oid waardoor je dat vel krijgt, zoals bij pudding als je er niet met een klontje boter op dept. Die yoghurt is echt het lekkerst, als je eens bij een turkse winkel/supermarkt komt moet je daar eens naar kijken. Tenzij je zo'n vel niet lekker vindt, ik maak dat gewoon stuk en roer het erdoorheen.
Tja, vet daar zijn de meningen ook over verdeeld. Ik geloof juist dat al die magere producten ongezond zijn. En waarom vinden we vet lekker? Omdat daar de meeste smaak inzit! Zal dat niet een reden hebben??
Kaymak is zure room op zijn Turks Astrid — die bevat minimaal 20% vet. Dikke Turkse yoghurt (à la de Griekse) heet süzme. Slechte vetten zijn verzinsels Iris. Alle vetten zijn nodig. Behalve gehard plantaardig vet dat nog steeds aan vooral artikelen die lang in het schap moeten staan worden toegevoegd.