Nederlanders zijn dol op hun verse melk. Voor langhoudbare of gesteriliseerde melk halen ze hun neus veelal op. Maar die lekkere verse melk blijft helaas niet zo lang goed. Na een dag of drie, vier, open in de koelkast wordt de melk zuur. En dan gaat ie door de gootsteen. In totaal wel 70 miljoen liter per jaar, becijferde Melkunie. Dat is zonde, zoveel voedselverspilling. Dus ging het bedrijf aan de slag om een manier te vinden om de melk langer goed te houden.
'Na openen nog zeker 7 dagen houdbaar'
Twee jaar lang duurde het, maar donderdag opende staatsecretaris Sharon Dijksma in Nijkerk de nieuwe productielijn waar melk vanaf komt die na opening van het pak nog een week goed blijft. Dat meldt Omroep Gelderland.
Houdbaarheid én smaak verbeterd door minder bacterien
Melkunie paste het productieproces zo aan dat bacteriën veel minder kans krijgen zich te ontwikkelen. Nieuwe vullijnen, aangepaste melkfilters en tanks, speciale beluchtingsapparatuur, een tandje extra erbij op hygiëne-gebied, alles draagt er toe bij om de melk langer goed te houden. Het kostte Melkunie miljoenen, aldus het AD. Maar het resultaat mag er dan ook zijn. Niet alleen de houdbaarheid, ook de smaak is er op vooruit gegaan door de bacteriën gericht aan te pakken.
'De koe is onze eigenlijke fabriek'
Eén ding blijft natuurlijk onveranderd. De melk komt nog altijd van de koe. "Die koeien zijn onze eigenlijke fabriek. Die doen iets wat niemand kan namaken. Wij kunnen alleen proberen het product zo lang mogelijk vers te houden", zegt Bas Padberg van Melkunie in het AD.
De nieuwe melk ligt over een paar dagen in de winkels. "We voeren de productie niet langzaam op, maar knallen er in een keer in", besluit Padberg. De 'extra lang vers' melk is herkenbaar aan de nieuwe verpakking met een donkerblauwe druppel met het cijfer 7.
Fotocredits: Melkunie
Dit artikel afdrukken
'Na openen nog zeker 7 dagen houdbaar'
Twee jaar lang duurde het, maar donderdag opende staatsecretaris Sharon Dijksma in Nijkerk de nieuwe productielijn waar melk vanaf komt die na opening van het pak nog een week goed blijft. Dat meldt Omroep Gelderland.
Houdbaarheid én smaak verbeterd door minder bacterien
Melkunie paste het productieproces zo aan dat bacteriën veel minder kans krijgen zich te ontwikkelen. Nieuwe vullijnen, aangepaste melkfilters en tanks, speciale beluchtingsapparatuur, een tandje extra erbij op hygiëne-gebied, alles draagt er toe bij om de melk langer goed te houden. Het kostte Melkunie miljoenen, aldus het AD. Maar het resultaat mag er dan ook zijn. Niet alleen de houdbaarheid, ook de smaak is er op vooruit gegaan door de bacteriën gericht aan te pakken.
'De koe is onze eigenlijke fabriek'
Eén ding blijft natuurlijk onveranderd. De melk komt nog altijd van de koe. "Die koeien zijn onze eigenlijke fabriek. Die doen iets wat niemand kan namaken. Wij kunnen alleen proberen het product zo lang mogelijk vers te houden", zegt Bas Padberg van Melkunie in het AD.
De nieuwe melk ligt over een paar dagen in de winkels. "We voeren de productie niet langzaam op, maar knallen er in een keer in", besluit Padberg. De 'extra lang vers' melk is herkenbaar aan de nieuwe verpakking met een donkerblauwe druppel met het cijfer 7.
Fotocredits: Melkunie
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Waarom koop je verse melk om het een week te bewaren? En al helemaal geen Melkuniemelk dat is gehomogeniseerd en van vee komt met doorboorde oren dat nooit of nauwelijks buiten loopt en nauwelijks of nooit gras en hooi geniet maar krachtvoer. Koop dan haar gesteriliseerde neefje dat hoeft ook niet in de frigidaire.
Als je een goed en eerlijk glaasje melk wil neem dan Demeter kwaliteit. Die is vers ook een week houdbaar en bevat meer vetzuren, vitaminen en mineralen en is niet gehomogeniseerd.
Veel mensen weten niet meer hoe ze zonder receptenboek, internet of supermarktfolder een maaltijd kunnen bereiden met wat ze nog over hebben van een andere dag.
Ik ben geen kok, maar als een geopend pak melk na een dag of 3 nog niet leeg is, dan verzin ik wel wat. Desnoods een romig soepje, of gewoon 's morgens door de havermoutpap in plaats van sojamelk.
Ik zie liever dat onze melk en alle afgeleide producten, kaas, boter, zure room, kwark, yoghurt weer een natuurlijker omega3/6 verhouding krijgen en verlost worden van al die zoetigheid in plaats van bakkeleien over houdbaarheid, verpakking en prijs.
Een natuurlijke voeding van koeien en geiten is gezonder voor zowel het dier als voor de mens die de melk en het vlees consumeert.
Yakult is peperdure Flauwekult. Kaas, karnemelk, yoghurt, zuurkool – ook familie van de Lactobacillus — doen hetzelfde voor een schijntje van deze nepperij en zonder al dat water, glucose-fructose stroop, suiker en aroma.
Prachtige ontwikkeling. Dit zou ook met Yakult moeten gebeuren, zijn we ineens van die belachelijk kleine flesjes af ;)
Deze techniek is langer geleden ontwikkeld door Melkunie in Rotterdam. Lijkt een beetje op 'oude melk in nieuwe zakken' benadering. Echter men vergeet de factor kiemdruk. De claim is dat een open melkpak langer houdbaar is. In een vieze koelkast of keuken zal dat pak net zo snel bederven als de normale melkpakken. Toegevoegde waarde nul dus.
Vandaag een krantenartikel in de Stentor waarin Sharon Dijksma in vol ornaat staat afgebeeld met een open jas, armband, haarnetje niet volledig gesloten, in de productieomgeving in Nijkerk. Directeur Bas Padberg die er naast staat moet zich doodschamen. SD hoeft dat niet, die heeft meer verstand van onderwijszaken.