Nederlanders zijn dol op hun verse melk. Voor langhoudbare of gesteriliseerde melk halen ze hun neus veelal op. Maar die lekkere verse melk blijft helaas niet zo lang goed. Na een dag of drie, vier, open in de koelkast wordt de melk zuur. En dan gaat ie door de gootsteen. In totaal wel 70 miljoen liter per jaar, becijferde Melkunie. Dat is zonde, zoveel voedselverspilling. Dus ging het bedrijf aan de slag om een manier te vinden om de melk langer goed te houden.

'Na openen nog zeker 7 dagen houdbaar'
Twee jaar lang duurde het, maar donderdag opende staatsecretaris Sharon Dijksma in Nijkerk de nieuwe productielijn waar melk vanaf komt die na opening van het pak nog een week goed blijft. Dat meldt Omroep Gelderland.

Houdbaarheid én smaak verbeterd door minder bacterien
Melkunie paste het productieproces zo aan dat bacteriën veel minder kans krijgen zich te ontwikkelen. Nieuwe vullijnen, aangepaste melkfilters en tanks, speciale beluchtingsapparatuur, een tandje extra erbij op hygiëne-gebied, alles draagt er toe bij om de melk langer goed te houden. Het kostte Melkunie miljoenen, aldus het AD. Maar het resultaat mag er dan ook zijn. Niet alleen de houdbaarheid, ook de smaak is er op vooruit gegaan door de bacteriën gericht aan te pakken.

'De koe is onze eigenlijke fabriek'
Eén ding blijft natuurlijk onveranderd. De melk komt nog altijd van de koe. "Die koeien zijn onze eigenlijke fabriek. Die doen iets wat niemand kan namaken. Wij kunnen alleen proberen het product zo lang mogelijk vers te houden", zegt Bas Padberg van Melkunie in het AD.

De nieuwe melk ligt over een paar dagen in de winkels. "We voeren de productie niet langzaam op, maar knallen er in een keer in", besluit Padberg. De 'extra lang vers' melk is herkenbaar aan de nieuwe verpakking met een donkerblauwe druppel met het cijfer 7.

Fotocredits: Melkunie
Dit artikel afdrukken