De Britse Food Standards Agency (FSA) gaat onder voorwaarden akkoord met de productie van ijs met behulp van genetisch gemodificeerde bakkersgist. Met de gist kan voedingsmiddelenconcern Unilever vetarm ijs maken.
De FSA vindt wel dat de consument op de hoogte moet worden gebracht van het feit dat er genetisch gemodificeerde bestanddelen zijn gebruikt bij de productie, ook al is het aangepaste materiaal uit het eindproduct verdwenen. Unilever werkt met een genetisch gemodificeerd bakkersgist om eiwitten te produceren die het ijs een bijzondere structuur geven. Het gist komt niet in het eindproduct terecht.
Het voorlopige oordeel van de Britse autoriteit brengt de introductie van vetarm ijs in Europa weer een stukje dichterbij. Unilever past het eiwit overigens al toe in Australië, Nieuw Zeeland, Chili, Indonesië, Mexico, de Verenigde Staten en de Filippijnen.
bron: VMT
Dit artikel afdrukken
De FSA vindt wel dat de consument op de hoogte moet worden gebracht van het feit dat er genetisch gemodificeerde bestanddelen zijn gebruikt bij de productie, ook al is het aangepaste materiaal uit het eindproduct verdwenen. Unilever werkt met een genetisch gemodificeerd bakkersgist om eiwitten te produceren die het ijs een bijzondere structuur geven. Het gist komt niet in het eindproduct terecht.
Het voorlopige oordeel van de Britse autoriteit brengt de introductie van vetarm ijs in Europa weer een stukje dichterbij. Unilever past het eiwit overigens al toe in Australië, Nieuw Zeeland, Chili, Indonesië, Mexico, de Verenigde Staten en de Filippijnen.
bron: VMT
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat klinkt als nog meer dierlijk eiwit, en daarvan krijgen we al (veel)teveel binnen. Daar "verzuurt" ons lichaam van.
Wouter, terwijl het toch een inkopper is: minder vet (dat zegt het ijsje al) is ja-wat-ook-al-weer?
Dat goed in onze taal gebeukte ja-wat laat het 'gezonde volksverstand' het klusje toch wel afmaken. Dus maak je geen claims die niet waar zijn. Die brengt de consument helemaal gratis en voor niks aan. Cognitieve manipulatie obv echte high tech die het ijsje echt niet gezonder maakt, maar de gedachte eraan wel.
Het is een prachtvoorbeeld van echte dream machine. En wij maar denken dat die niet bestaan ;-)
Vet wordt dus vervangen door eiwit. De cruciale vraag: bevat het product daardoor ook minder calorien?
Voor de GM-o-foben: dat eiwit heeft unilever echt niet zelf bedacht maar komt uit een ander organisme. De bacterie wordt alleen gebruikt om er goedkoop veel van te kunnen maken.
Koddig. Knappe (denk ik) technologie om wat helemaal mee te doen? Een ijsje ontvetten.
Het bericht over het gemanipuleerde gist dat een eiwit maakt dat zich als vet doet voelen (beleven!) in de mensenmond waart al een tijdje rond, maar nergens rept Unilever met een woord over het internationale nut er van.
Over het algemeen betekent minder vet dat wat meer suiker in een product nodig is. Nu is ijs al een suikerbom, maar ik ben benieuwd of er inderdaad meer suiker in komt. En je weet: van suiker word je vet ;-)