Gerecycled afvalwater zou prima kunnen functioneren als mest voor planten. Het water zit vol met fosfor en stikstof, echte superfoods voor planten. Dat schrijft Phys Org.

Wereldvoedselprobleem
Wereldwijd is er een tekort aan meststoffen om land vruchtbaar te houden. Niettemin overbemesten veel landen hun landbouwgrond waardoor kostbare voedingsstoffen (met name fosfor) in de bodem terecht komen. In december verscheen een artikel op Foodlog over het voorkomen van een wereldvoedselprobleem door beter om te gaan met reststromen en kunstmest.

Droogte
Door periodes van droogte zoals in de Verenigde Staten, staat ook het gebruik van water voor landbouw onder druk. Teruggewonnen afvalwater bevat voedingsstoffen voor planten en is daarom interessant als oplossing voor boeren. Verschillende Amerikaanse staten maken al gebruik van teruggewonnen afvalwater. De zonnige staat Florida gebruikt reeds 50% van het teruggewonnen water om golfterreinen, parken en andere landschappen te irrigeren.

Stikstofopname
Het is echter nog steeds zoeken naar de optimale combinatie van (afval)water en vaste meststoffen. Daarom voerden onderzoekers uit Florida een gecontroleerde studie uit met graszoden in kassen. Ze vergeleken de opname door het gras van stikstof uit kraanwater, afvalwater (eventueel met extra stikstof) en vaste meststoffen. De onderzoekers publiceerden hun studie in HortScience.

Waterzuivering
Waterzuiveringsbedrijven verwerken afvalwater in drie fasen: primaire, secundaire en geavanceerde zuivering. Boeren en tuinders gebruiken met name afvalwater van geavanceerde zuivering. Het bevat de minste chemische verbindingen en daarmee ook 25% minder stikstof en fosfor dan secundair-gezuiverd water, aldus Jinghua Fan and George Hochmuth, auteurs van het onderzoek. Helaas bleek de hoeveelheid stikstof in het best gezuiverde water te laag voor goede groeiprestaties van de graszoden. Vaste meststoffen deden het duidelijk beter.

De onderzoekers willen het onderzoek herhalen buiten de kas. Misschien moet toch ook eens ‘secundair-water’ water en de vervuiling die daardoor in de plant zou kunnen komen worden gekeken.

Fotocredits: Waterzuivering, Koen Roumen
Dit artikel afdrukken