De Duitse krant Zeit Online kent een lezersvragenrubriek, Stimmt's. Dit weekend verscheen daarin de vraag of het waar is dat alcohol een voedselvergiftiging kan voorkomen.
Praktijktest
Daar blijkt inderdaad bewijsmateriaal voor te zijn. In mei 2000 liep meer dan de helft van de 120 gasten bij een feestbanket in het Spaanse Castellón een salmonella-besmetting op. Aanleiding voor arts Juan Bellido-Blasco van het Centro de Salud Pública zijn theorie uit te testen. Bellido-Blasco vermoedde dat alcohol het lichaam kan beschermen tegen dit soort infecties. Dus ondervroeg hij de 120 gasten naar hun alcoholinname en nam hij monsters van het eten en de ontlasting van de gasten.
Meer alcohol, minder zieken
Wat bleek? Van de gasten die geen alcohol genuttigd hadden, was 95% besmet geraakt. Van degenen die tot 40 gram alcohol (3 glazen wijn) binnengekregen hadden, raakte 78% besmet. Maar van degenen die nog meer gedronken hadden, werd maar de helft ziek.
Bellido-Blasco publiceerde zijn resultaten in het tijdschrift Epidemiology. Hij sloot ermee aan bij een eerder Amerikaans onderzoek uit 1996, dat vaststelde dat de genuttigde alcoholische drank tenminste 10% alcohol moest bevatten om daadwerkelijk effectief te zijn.
Dus, klopt het? Het antwoord op die vraag lijkt dus 'ja' te zijn. Ben je bang een voedselvergiftiging op te lopen? Een paar stevige borrels zouden dat gevaar wel eens in de kiem kunnen smoren. Let wel, alcohol - zelfs in de vorm van rode wijn - mag volgens de wetenschap niet gezond meer heten.
Fotocredits: 'blind vodka tasting', Rick
Dit artikel afdrukken
Praktijktest
Daar blijkt inderdaad bewijsmateriaal voor te zijn. In mei 2000 liep meer dan de helft van de 120 gasten bij een feestbanket in het Spaanse Castellón een salmonella-besmetting op. Aanleiding voor arts Juan Bellido-Blasco van het Centro de Salud Pública zijn theorie uit te testen. Bellido-Blasco vermoedde dat alcohol het lichaam kan beschermen tegen dit soort infecties. Dus ondervroeg hij de 120 gasten naar hun alcoholinname en nam hij monsters van het eten en de ontlasting van de gasten.
Meer alcohol, minder zieken
Wat bleek? Van de gasten die geen alcohol genuttigd hadden, was 95% besmet geraakt. Van degenen die tot 40 gram alcohol (3 glazen wijn) binnengekregen hadden, raakte 78% besmet. Maar van degenen die nog meer gedronken hadden, werd maar de helft ziek.
Bellido-Blasco publiceerde zijn resultaten in het tijdschrift Epidemiology. Hij sloot ermee aan bij een eerder Amerikaans onderzoek uit 1996, dat vaststelde dat de genuttigde alcoholische drank tenminste 10% alcohol moest bevatten om daadwerkelijk effectief te zijn.
Dus, klopt het? Het antwoord op die vraag lijkt dus 'ja' te zijn. Ben je bang een voedselvergiftiging op te lopen? Een paar stevige borrels zouden dat gevaar wel eens in de kiem kunnen smoren. Let wel, alcohol - zelfs in de vorm van rode wijn - mag volgens de wetenschap niet gezond meer heten.
Fotocredits: 'blind vodka tasting', Rick
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Kan salmonella een alcoholvergiftiging voorkomen?
Overigens leidt salmonella niet tot een voedselvergiftiging en het lijkt mij sterk dat alcohol een voedselvergiftiging kan voorkomen.
Beetje onvolledig onderzoek ... je zou in elk geval moeten weten in welk item salmonella's aanwezig waren en in welke concentratie. Vaak zijn ze niet homogeen verdeeld. Verder moet je weten hoeveel iedereen heeft gegeten van het besmette product. En het is ook nog wel handig te weten wie het heeft gegegten (een yopi, of eem yup, iemand met maagzuurremmers). Kortom: geen waarde aan hechten.
Rijkelt, is alcohol (net als zuur) niet een bacterie dodend middel?
Kortom waarom geen waarde aan hechten?
Rijkelt, volgens Die Zeit zat de Salmonella Ohio in de mayonaise die in een aardappelsalade gebruikt was en in de tonijn-sandwiches.
Bellido-Blasco nam monsters van het eten dat hij in zijn laboratorium analyseerde, ontlastingsmonsters en ondervroeg iedereen naar wat ze gegeten en gedronken hadden. In de abstract van het onderzoek staat dat er 51 mensen aan de besmetting blootgesteld waren en van hen is de alcoholinname onderzocht.
Verandert dat je kijk op de zaak?