Onderzoekers van Harvard voerden een metastudie uit naar de gezondheidseffecten van yoga. Het lijkt er op dat een regelmatige yoga-sessie net zo goed voor het hart is als fietsen of hardlopen. Voor ouderen en mensen die al gezondheidsproblemen hebben is het echter vele malen haalbaarder.

Vergelijkbaar met cardiotraining
Het meta-onderzoek omvatte 37 klinische onderzoeken (RCT's) met in totaal 2.768 deelnemers. De yoga-aanhangers hadden over het algemeen een lagere bloeddruk, betere cholesterolniveaus en een lagere hartslag. Ook andere risicofactoren met betrekking tot hart- en vaatziekten waren lager en te vergelijken met mensen die cardio-trainingen deden (hardlopen, fietsen, aerobics).

Yoga op doktersrecept
Onderzoeksleider Paula Chu zegt tegen Reuters: "Alles overziend kunnen deze verbeteringen een gemakkelijk uitvoerbare aanvulling zijn op een regime voor een betere hartgezondheid". Voordat yoga standaard voorgeschreven kan worden aan hartpatiënten, vindt ze wel dat grotere studies nodig zijn om te begrijpen hoe yoga nu precies de gezondheid beïnvloedt, hoeveel je er aan moet doen en of er verschillende voordelen zijn verbonden aan de diverse soorten van yoga, "Wij raden niet aan dat iedereen nu maar zijn medicijnen of doktersvoorschriften aan de kant schuift en aan yoga gaat doen", zegt ze.

Al 5000 jaar yoga
Dat yoga goed is voor het lichaam is al wel langer bekend. De eerste vermeldingen van yoga zijn bekend vanuit India en dateren al van 5.000 jaar geleden. Naar schatting hebben 15 miljoen Amerikanen minstens één keer aan yoga gedaan. Dat kan de traditionele vorm zijn geweest, de Hatha yoga, of juist de 'hippe' versies als hot yoga, power yoga of yoga retreats.

Afname risicofactoren voor metabool syndroom
Yoga is in de VS een miljardenindustrie. Yoga draagt bij aan ontspanning en gedragsveranderingen die goed kunnen zijn voor iedereen, maar vooral voor hartpatiënten. Uit de metastudie komen 'meer meetbare gunstige effecten dan we ooit eerder gezien hebben', zegt dr. Larry Phillips, cardioloog in het NYU Langone Medical Center in New York, die verder niet bij het onderzoek betrokken was. Hij raadt zijn patiënten vooral aan een gezonde leefstijl te kiezen en te bewegen - dat zou in de vorm van een yoga-klas kunnen. "Ik denk dat de effecten van ontspanning de stresslevels al omlaag brengen en dus een gunstige uitwerking op het hart hebben.

Uit de onderzoeken kwam duidelijk dat de risicofactoren die samen het metabool syndroom vormen (hoge bloeddruk, hoge bloedsuiker, teveel buikvet en abnormale cholesterolniveaus) bij de yoga-aanhangers significant verbeterden. Er werden geen verbeteringen vastgesteld in de nuchtere bloedsuikers of het niveau van A1C (een diabetes-controlecijfer). Het onderzoek is verschenen in The European Journal of Preventive Cardiology.

Fotocredits: 'Yoga by the beach', Kerala Tourism
Dit artikel afdrukken