Levensmiddelenmakers en -verkopers doen te weinig aan productontwikkeling voor jongere ouderen, de mensen die we ook wel babyboomers noemen. Dat vindt ABN AMRO.

Ze werden geboren in de eerste twintig jaar na WO II en zijn nu tussen de 60 en 75. Ze wonen veelal nog zelfstandig en vormen een grote groep klanten: ze zijn met bijna 3 miljoen.

Buit binnen en hypotheek afgelost
In Nederland kunnen ze qua eten goed terecht voor "uitstekende producten tegen relatief lage prijzen". Maar, schrijven de analysten van ABN Amro, "de vraag is of de oudere consument misschien meer te wensen heeft. Er is één groep consumenten die de foodsector zelden direct benadert: de jonge oudere. De vergrijzing is een grote uitdaging voor de samenleving, óók voor de foodsector."

Met speciale voeding kunnen ze hun levenskwaliteit verbeteren. Daarvoor zouden juist zij best eens bereid kunnen meer te betalen. Ze willen immers graag fit blijven om zo lang mogelijk van hun vrijheid te kunnen genieten.

Jongeren zien hun perspectieven dalen
De jongere generaties worden daarentegen geconfronteerd met teruglopende economische vooruitzichten in Nederland en Europa. Hun uitzicht op een baan en inkomenszekerheid verslechtert. Daarom letten ze goed op hoeveel ze uitgeven en waaraan. Ouderen hebben hun buit in de vorm van een goed ver-naoorlogs pensioen en een inmiddels afgeloste hypotheek binnen en kunnen daarom nog kiezen voor kwaliteit die wat mag kosten.

Tegen die achtergrond raadt ABN AMRO zijn klanten die levensmiddelen maken of verkopen dan ook aan veel nadrukkelijker op de nog zelfstandig wonende jongere oudere te mikken bij zijn productontwikkeling. Daar zit het geld.

De bank biedt - gratis en voor niets - een advies in de vorm van een 27 pagina's tellend rapport dat gebaseerd is op marktonderzoek en meningen van marketingexperts. Het is uiteraard ook leuke literatuur voor jongere ouderen zelf.

Fotocredits: ABN AMRO
Dit artikel afdrukken