Wat doet jouw Kerstmenu voor het milieu en dieren, wat betekent het voor je gezondheid, of wil je gewoon genieten? Om je daarover te laten nadenken presenteren drie Nederlandse chefs hun kerstmenu.
Drie koks presenteren ieder hun eigen kerstmenu op Foodlog. Wij hebben drie vragen: is het gezond, duurzaam en lekker? Die vraag stellen we experts en andere lezers.
Het menu van Jonathan Karpathios, chef-kok van restaurant Vork&Mes in Hoofddorp. Jonathan maakte speciaal voor Foodlog een Kerstmenu en schreef er de volgende toelichting bij:
Met de kerstdagen is mijn restaurant gesloten, mijn team werkt het hele jaar door hard en ik gun het mijn werknemers kerst samen met familie te vieren. Want ook ik vier kerst het liefste met familie thuis. Van huis uit worden bij mij feestelijke momenten in het leven groots gevierd met veel eten en met zoveel mogelijk familie. Eten leeft enorm bij ons thuis. Dat heeft vast met mijn Griekse achtergrond te maken. Kerst is zo'n feestelijke tijd. Mijn moeder en ik al net zo, staan dan graag in de keuken.
De gerechten uit mijn menu serveer ik op feestelijke schalen, niet op borden. Je deelt met elkaar, gezellig van alles met elkaar proeven, daar houd ik van. Ik kook naar het seizoen met lokale producten en met ingrediënten die natuurlijk tot stand zijn gekomen in mijn tuinen of afkomstig van onze boeren. Door op deze wijze te werken kies ik het beste voor mijn gasten. Niet alleen in smaak maar ook in gevoel. Dat wat goed is voor de aarde: ook met kerst bewijzen wij haar eer. Van mijn varkens heb ik mijn favoriete deel speciaal voor de kerst bewaard: de nek. Daar zitten mooie vetten in. Nek is heerlijk om te stoven voor bij de zuurkool. Dat de varkens bij mij een goed leven hebben gehad geeft mij een goed gevoel daardoor smaakt mij het vlees nog beter. Mijn familie vertel ik dat dit vlees onverzadigde vetten bevat, dat maakt dit oude ras - het Mangalitsa varken - heel speciaal.
Het kerstmenu is niet zwaar omdat het menu overwegend uit groenten bestaat. Ik houd van kleur op je bord, daar word ik blij van. Veel vlees eten maakt mij moe en ik blijf met Kerst het liefst de avond zo lang mogelijk wakker. Als ik in slaap val, komt dat door de wijnen van mijn vader, die het leven te kort vindt om slechte wijn te drinken.
Jonathans Kerstmenu
* Salade boerenkool met zoet zure ui, krokant ei, hennepzaad, hennepolie en kiemen van jonge boerenkool
* Rouleau van Bloemendaals gele met knolselderij en pastinaak, dressing van kelp en tatsoi.
* Pompoen gnocchi met pompoenchutney, gerookte mozzarella en tamme kastanjes
* Gebraiseerde bloemkool met hazelnoot en Olde Remeker
.
* Gestoofde varkensnek (procureur) met zelf gemaakte zuurkool en piccalilly
* Mousse van pure rauwe chocolade, compote van biet en sinaasappel met yoghurt-honing ijs en crumble van noten.
Jonathan kweekt meer dan 200 gewassen in zijn eigen kas, en werkt nauw samen met een aantal boeren in zijn directe omgeving. In zijn kookstijl ligt de nadruk op groenten. Op de website vanVork&Mes kun je meer over Jonathan te weten komen.
Vraag (aan 'gewone' lezers en experts): is Jonathans menu gezond, duurzaam én denk je dat je het lekker zult vinden?
Aan dit drieluik van Kerstmenu's werkten tevens mee: Nel Schellekens (De Gulle Waard, Winterswijk) en Arjan Smit (De Pronckheer, Cothen bij Utrecht).
Fotocredits: Desiree M. Boom
Dit artikel afdrukken
Het menu van Jonathan Karpathios, chef-kok van restaurant Vork&Mes in Hoofddorp. Jonathan maakte speciaal voor Foodlog een Kerstmenu en schreef er de volgende toelichting bij:
Met de kerstdagen is mijn restaurant gesloten, mijn team werkt het hele jaar door hard en ik gun het mijn werknemers kerst samen met familie te vieren. Want ook ik vier kerst het liefste met familie thuis. Van huis uit worden bij mij feestelijke momenten in het leven groots gevierd met veel eten en met zoveel mogelijk familie. Eten leeft enorm bij ons thuis. Dat heeft vast met mijn Griekse achtergrond te maken. Kerst is zo'n feestelijke tijd. Mijn moeder en ik al net zo, staan dan graag in de keuken.
De gerechten uit mijn menu serveer ik op feestelijke schalen, niet op borden. Je deelt met elkaar, gezellig van alles met elkaar proeven, daar houd ik van. Ik kook naar het seizoen met lokale producten en met ingrediënten die natuurlijk tot stand zijn gekomen in mijn tuinen of afkomstig van onze boeren. Door op deze wijze te werken kies ik het beste voor mijn gasten. Niet alleen in smaak maar ook in gevoel. Dat wat goed is voor de aarde: ook met kerst bewijzen wij haar eer. Van mijn varkens heb ik mijn favoriete deel speciaal voor de kerst bewaard: de nek. Daar zitten mooie vetten in. Nek is heerlijk om te stoven voor bij de zuurkool. Dat de varkens bij mij een goed leven hebben gehad geeft mij een goed gevoel daardoor smaakt mij het vlees nog beter. Mijn familie vertel ik dat dit vlees onverzadigde vetten bevat, dat maakt dit oude ras - het Mangalitsa varken - heel speciaal.
Het kerstmenu is niet zwaar omdat het menu overwegend uit groenten bestaat. Ik houd van kleur op je bord, daar word ik blij van. Veel vlees eten maakt mij moe en ik blijf met Kerst het liefst de avond zo lang mogelijk wakker. Als ik in slaap val, komt dat door de wijnen van mijn vader, die het leven te kort vindt om slechte wijn te drinken.
Jonathans Kerstmenu
* Salade boerenkool met zoet zure ui, krokant ei, hennepzaad, hennepolie en kiemen van jonge boerenkool
* Rouleau van Bloemendaals gele met knolselderij en pastinaak, dressing van kelp en tatsoi.
* Pompoen gnocchi met pompoenchutney, gerookte mozzarella en tamme kastanjes
* Gebraiseerde bloemkool met hazelnoot en Olde Remeker
.
* Gestoofde varkensnek (procureur) met zelf gemaakte zuurkool en piccalilly
* Mousse van pure rauwe chocolade, compote van biet en sinaasappel met yoghurt-honing ijs en crumble van noten.
Jonathan kweekt meer dan 200 gewassen in zijn eigen kas, en werkt nauw samen met een aantal boeren in zijn directe omgeving. In zijn kookstijl ligt de nadruk op groenten. Op de website vanVork&Mes kun je meer over Jonathan te weten komen.
Vraag (aan 'gewone' lezers en experts): is Jonathans menu gezond, duurzaam én denk je dat je het lekker zult vinden?
Aan dit drieluik van Kerstmenu's werkten tevens mee: Nel Schellekens (De Gulle Waard, Winterswijk) en Arjan Smit (De Pronckheer, Cothen bij Utrecht).
Fotocredits: Desiree M. Boom
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Deze smaken hebben ook niet mijn voorkeur , maar het is zonder twijfel een heerlijke variatie aan groenten, gewassen en specerijen en supergezond! Ik vind dan ook best erg om toe te geven dat ik zelf meer om de door fabrikanten bedachte combinaties ga. Balen dat wel. Ben teleurgesteld in mijzelf nu:-) maar het is wel de naakte waarheid.
En #4 Huib: "Die kunst is voorbehouden aan chefs die veel proberen, veel durven en er lol in hebben om het simpel te houden. De eerste drie gerechten van de lijst lijken mij in deze categorie te vallen" Klopt! alleen heb ik niet genoeg ballen om het te proberen. Moet nog veel leren ;-)
Zal heus duurzaam en gezond zijn maar bovenal heerlijk! Alles! Ik ben alleen niet zo'n dessert-mens dus een kaasplankje als laatste zou fijn zijn. Verder lijken alle gerechten echt heerlijk.
Vind ik ook Robin, ben het helemaal met je eens, dat is ook goedkoper, LOL!!
Ik denk ook dat jij maar beter gewoon thuis kunt eten, Astrid. Dat is het veiligst, weet je precies wat je eet. Iedereen blij.
Ja eng he dat ik eens lekker ouderwets wil blijven, geen gedoe, gewoon normaal doen en niet met allerlei trends als een schaap meelopen. Nee, ik hou gewoon wat eten betreft totaal niet van allerlei vreemde combi's, ik lust niet eens kip met ananas gebakken, ja eerst de kip bij mijn groente en daarna als toetje de ananas gewoon zo vers. Waar ik wel heel veel van lust is de Oosterse keuken, de Wok bezoeken we graag en chinees halen we ook weleens, of gaan we naartoe, alleen helaas bij deze laatste zit er vaak ook weinig groente bij, dat kan je bij de wok dus zelf weer bepalen.
Maar wie weet zit er tussen bovenstaand heus wel iets wat ik toch wel lekker vind, ik moet het gewoon niet vantevoren weten wat erin zit, eerst voorzichtig proeven, maar om daar nu naar een restaurant voor te gaan oa, dan zit je straks de ober 10 gerechten te laten bezorgen, omdat het je gewoon niet smaakt, dat kost een hoop geld.........