Canadese onderzoekers ontdekten hoe we onze stofwisseling kunnen verjongen, zodat we weer net zoveel kunnen eten als toen we jong waren zonder er dik van te worden.
Dat meldt de Canadese nieuwssite CBC.

Babyvet
Onderzoekers van de McMaster University publiceerden hun resultaten deze week in Nature Medicine. Ze ontdekten dat door het remmen van het hormoon serotonine in de darmen van muizen het bruine vetweefsel meer actief werd. Bruin vetweefsel is een weinig bekend weefsel en komt voornamelijk bij (knaag)dieren en baby’s voor. Inmiddels blijkt dat ook volwassenen op enkele plaatsen bruine vetcellen hebben, gek genoeg met name bij de sleutelbeenderen. Terwijl het witte vetweefsel energie uit voedingstoffen opslaat, zetten bruine vetcellen die energie voornamelijk om in warmte. Op die manier speelt het aanwezig zijn van bruin vetweefsel een rol bij de warmtehuishouding en bij het verhogen van het metabolisme: hoe actiever het bruine vet, hoe meer voedingsstoffen worden omgezet in warmte. Zo kan je dus meer eten, want van warmte produceren, word je niet dik.

Westers dieet
De onderzoekers geven aan dat een ‘Westers dieet’, dat veel vet bevat, de concentraties van het hormoon serotonine verhoogt. Dat verlaagt de activiteit van het bruine vet. Zo zorgt serotonine onder andere voor een verlaging van het metabolisme als we ouder worden: ‘’Te veel serotonine fungeert als een handrem op het bruine vetweefsel, je kunt van alles proberen maar de activiteit in het weefsel blijft laag”, zegt co-auteur Gregory Steinberg. Door de serotonine manipulatief te verlagen, verjongen we het metabolisme, zeggen de onderzoekers.

’We krikken simpelweg een systeem op dat goed functioneert bij jonge en gezonde mensen’’, aldus Steinberg. Met de studieresultaten hopen de onderzoekers een bijdrage te leveren aan het voorkomen van obesitas en diabetes.

Depressief
Overigens geven de onderzoekers aan dat verlaging van serotonine in de darmen geen invloed heeft op de concentraties in de hersenen, omdat de bloed-hersenbarrière ervoor zorgt dat ze niet kunnen mixen. Serotonine staat bekend om zijn invloed op onder andere emoties en slaap. Verlaging van de concentratie serotonine in de hersenen, komt daarom waarschijnlijk niet ten goede aan onze stemming en slaap. Of er een link is tussen depressie, serotonine concentraties en obesitas blijft nog de vraag.

Fotocredits:Adipose tissue embolus Case 104, Yale Rosen
Dit artikel afdrukken