Wetenschappers van het Imperial College London en de University of Glasgow zijn er in geslaagd een voedingssupplement te maken van een chemisch stofje waardoor we ons sneller verzadigd voelen. Uit eerste experimenten blijkt dat mensen er minder door gaan eten en minder aankomen. Aangezien in Groot-Brittannië volwassenen gemiddeld tussen de 0,3 en 0,8 kilo per jaar aankomen, kan iedere vertraging daarin winst opleveren in de strijd tegen de oprukkende obesitas.

Korte keten vetzuur
Het gaat om het stofje propionate, een korte keten vetzuur, dat door het lichaam geproduceerd wordt bij het vergisten van voedingsvezels door darmbacteriën in de darm. Van nature een vies-smakend goedje, dat echter in onze darmen bijdraagt aan een verzadigd gevoel doordat het de aanmaak van het hormoon leptine stimuleert.

De onderzoekers stonden voor een paar uitdagingen: maskeren van de vieze smaak én vinden van een manier om de propionate rechtstreeks in de dikke darm te krijgen, waar het het meest effectief is. Als het propionate in de dunne darm al afgebroken wordt, heeft het namelijk veel minder effect. De wetenschappers losten dit op door het propionate te binden aan de voedingsvezel inuline in hun nieuwe ingrediënt. Ze maakten een inuline-propionate ester (IPE).

Minder eten, minder gewichtstoename, minder buikvet
In een eerste proef kregen 20 vrijwilligers inuline puur of het nieuwe ingrediënt in de vorm van een inuline-propionate ester (IPE). Daarna kregen ze een buffet voorgezet waarvan ze naar believen mochten eten. De IPE-proefpersonen aten daar uit zichzelf ongeveer 14% minder van. Bovendien werd in hun bloed een hogere concentratie van het verzadigingshormoon leptine vastgesteld.

In een tweede onderzoek, dat een half jaar liep, kregen 60 vrijwillige proefpersonen met overgewicht ofwel IPE ofwel inuline mee naar huis. Ze moesten iedere dag 10 gram van het poeder aan hun eten toevoegen. Na 24 weken waren 6 van de inuline-testers meer dan 3% aangekomen, terwijl dat maar bij 1 van de IPE-proefpersonen het geval was. Ook hadden de IPE-testers minder buikvet aangezet.

"Moleculen zoals propionate stimuleren de afgifte van spijsverteringshormonen die onze zin in eten regelen. Maar je moet een enorme hoeveelheid vezels eten om een sterk effect te bereiken", zegt onderzoeksleider Gary Frost op MedicalDaily. "Wij wilden een efficiëntere manier vinden om proprionate in de darm te krijgen. Deze kleinschalige studie levert bemoedigende aanwijzingen dat we door het toevoegen van dit nieuw-ontwikkelde ingrediënt gewichtstoename in mensen met overgewicht kunnen voorkomen. Je moet het wel regelmatig nemen om een effect te bereiken. We onderzoeken nog aan welke soorten eten het toegevoegd kan worden, maar zoiets als brood of fruitsmoothies zou goed kunnen werken."

Het onderzoek is gepubliceerd in Gut.

Fotocredits: 'Belly!', Neil Turner
Dit artikel afdrukken