Bisfenol-A is een chemische stof die sinds de jaren '60 van de vorige eeuw veel toepassingen kent. Het zit in kassabonnen, contactlenzen, babyspenen, plastic bakjes en flessen en in de coating van blikjes. Chronische blootstelling aan BPA wordt geassocieerd met hartziekten, kanker en andere gezondheidsproblemen.

De stof zou werken als een endocriene verstoorder, reden voor de Amerikaanse FDA in 2012 het gebruik in kinderflesjes te verbieden. In Canada wordt BPA sinds 2010 gezien als een 'toxische stof'. Het aantal producten met een 'BPA-free' label groeit met de dag (hoewel helaas niet gezegd is dat de als vervanging gebruikte stoffen 'beter' zouden zijn, schrijft LiveScience).

Nieuw onderzoek zou aantonen dat BPA-verpakkingen het stofje onmiddellijk terecht laten komen in voedsel en dranken. Via het voedsel komt het vervolgens direct in ons lichaam. En daar blijkt het een het een direct meetbaar gezondheidseffect te hebben: je bloeddruk gaat er van omhoog.

RCT met sojamelk
Dat schrijft o.a. het Well Blog van de New York Times. De onderzoekers van Seoul National University stelden in een RCT (randomised controlled trial) een onderzoeksgroep samen van 60 personen van boven de 60. De proefpersonen moesten drie keer met een paar weken tussenpauze langs komen en kregen - random toegewezen - sojamelk te drinken. Twee blikjes, twee glazen flesjes, of één blikje en één glazen fles. De onderzoekers gebruikten sojamelk omdat dit, in tegenstelling tot koolzuurhoudende dranken of sappen een redelijk neutrale vloeistof is waar niet veel interactie van verwacht werd. Ook zijn van sojamelk geen bloeddrukverhogende bijwerkingen bekend.
Na twee uur werd het BPA-gehalte in de urine van de proefpersonen en hun bloeddruk gemeten.

Binnen 2 uur effect
Na het drinken van de sojamelk uit blik bleek het BPA-gehalte in de urine heel fors te stijgen: tot 16 keer zo hoog als normaal. Bij drinken uit glas liep het BPA-niveau niet omhoog. De bloeddruk (bovendruk) van de blikjesdrinkers bleek gemiddel met 5 mm Hg te stijgen. Dat alles dus binnen twee uur.

Volgens dr. Karin Michels (Harvard Medical School), een expert op het gebied van BPA, is een enkele keer een verhoogde bloeddruk niet erg. Maar als mensen iedere dag wel een blikje (of meer) drinken, kan die herhaaldelijke blootstelling wel degelijk een bijdrage leveren aan het ontstaan van chronische hoge bloeddruk. In de VS kampt 30% van de volwassenen daarmee. Ook wordt bij 95% van de Amerikanen BPA in de urine aangetroffen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Hypertension.

Fotocredits: Nomadic Lass
Dit artikel afdrukken