Volgens Amerikaanse onderzoekers van het Salk Institute zou je door alleen binnen een begrensd tijdsbestek te eten, en niet aan ‘nachtelijk snacken' te doen mogelijk beter op gewicht blijven en zelfs obesitas en diabetes terug kunnen draaien.

Tijdsrestrictie
Al in 2012 concludeerde dezelfde groep onderzoekers dat muizen die binnen een begrensd tijdsbestek eten bij hetzelfde dieet makkelijker slank blijven dan hun soortgenoten die onbeperkt mogen eten. In deze recente studie, gepubliceerd in Cell Metabolism, experimenteerden wetenschappers met 400 muizen van verschillende formaten. De muizen kregen een dieet voorgezet dat rijk was aan vet, suiker of beide.
Alle dieren mochten onbeperkt eten, maar sommige muizen alleen gedurende een aantal uur per dag. Vervolgens vergeleken de onderzoekers muizen die dezelfde hoeveelheid energie consumeerden met elkaar. Ze zagen dat muizen die elke dag binnen een time-frame van 8 tot 12 uur mochten eten beter op gewicht bleven dan de muizen die dezelfde hoeveelheid energie binnenkregen maar dan zonder tijdsbeperking. Zelfs als de time-frame muizen in het weekend onbeperkt konden eten, bleven ze slanker. Daarnaast bleek dat muizen die een normaal dieet kregen en binnen het time-frame aten, een gunstigere lichaamssamenstelling hadden met meer spierweefsel. Obese muizen die binnen een time-frame aten, vielen zelfs af al bleven ze net zoveel eten.

Metabole veranderingen
De onderzoekers verklaren hun resultaten door effecten op het metabolisme. Ze keken naar het effect van eten binnen een begrensd tijdsbestek op een aantal lichaamsprocessen en genen en zagen dat er minder ongunstige processen actief werden, die normaal te zien zijn bij metabole aandoeningen zoals obesitas en diabetes. "Tegenwoordig moeten we onze voeding aanpassen en gezonder eten, maar veel mensen hebben geen toegang tot een gezond dieet. Daarom is de vraag of we zonder gezond dieet, maar met tijdsrestrictie al winst bij mensen kunnen behalen.”, aldus onderzoeker Satchidananda Panda.

Vasten doet goed
Hoewel de onderzoekers de studie bij muizen uitvoerden, is het wederom een aanwijzing dat af en toe vasten mogelijk gunstige effecten heeft. Ten opzichte van jagers-verzamelaars zijn we langer wakker. Ons lichaam geeft signalen af waardoor we stoppen met eten en ons vol voelen, maar die werken maar een aantal uur. Blijven we langer op dan krijgen we een ‘extra’ keer honger en als we de studieresultaten moeten geloven wordt ons metabolisme hier ook ‘luier’ van.

Fotocredits: 'timepiece', Robert Couse-Baker
Dit artikel afdrukken