Een doodgewone, in de supermarkt gekochte hamburger bleek besmet te zijn met Salmonella Typhimurium. Vervelend voor Kenneth Koehler, die met ernstige diarree en pijn in zijn buik opgenomen werd in het ziekenhuis, en nog 8 lotgenoten, meldt Reuters.
Resistente bacterie
Gelukkig konden de doktoren in het ziekenhuis snel vaststellen om welke bacterie-stam het ging. Want daarvan was, door eerdere uitbraken en rapportage door de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), bekend dat deze resistent was. Koehlers hamburger bleek resistent te zijn tegen maar liefst 9 soorten antibiotica, waaronder ceftriaxone, een cephalosporine. Ceftriaxone is één van de meest gebruikte antibioticum bij salmonella-besmettingen. Cephalosporines worden daarnaast breed ingezet bij longontstekingen en hersenvliesontsteking.
Salmonella Typhimurium komt wel vaker voor in gemalen rundvlees - het vleesproduct dat het meest vatbaar is voor bacteriële besmettingen. Hoe Koehlers resistente variant in zijn burger terecht is gekomen, staat niet vast. Maar er is wel een verdachte, blijkt uit een rapport van Reuters.
'Wondermiddel' ceftiofur
Het CDC stelde in 2012 vast dat 3% van alle in de VS geteste salmonella-monsters resistent was tegen ceftriaxone. Dat wordt in verband gebracht met het toenemend gebruik van het 'wondermiddel' ceftiofur door veeboeren. Ceftiofur is een antibioticum dat goedgekeurd is voor veterinair gebruik en zowel preventief gebruikt wordt (als groeibevorderaar en om ziekten te voorkomen) als om zieke koeien te behandelen - zodat ze alsnog naar het slachthuis kunnen. Maar het gebruik rijst de pan uit en vormt inmiddels een forse bedreiging voor de humane gezondheidszorg.
In 2013 werden in vleesmonsters van geen enkel medicijn zoveel sporen aangetroffen als van ceftiofur. Was in 2008 nog sprake van 98 overtredingen van het toegestane niveau, in 2013 werden er 415 overtredingen geconstateerd. 76% van de overtredingen betrof rundvlees.
Veterinair gebruik bedreigt humane gezondheid
Hoewel gezondheidsinstanties wereldwijd zich steeds meer zorgen maken over antibiotica-resistentie (de WHO spreekt van een 'global threat'), lijkt dat bij de Amerikaanse veeboeren en veterinaire industrie niet door te willen dringen.
Fotocredits: Clemens v. Vogelsang
Dit artikel afdrukken
Resistente bacterie
Gelukkig konden de doktoren in het ziekenhuis snel vaststellen om welke bacterie-stam het ging. Want daarvan was, door eerdere uitbraken en rapportage door de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), bekend dat deze resistent was. Koehlers hamburger bleek resistent te zijn tegen maar liefst 9 soorten antibiotica, waaronder ceftriaxone, een cephalosporine. Ceftriaxone is één van de meest gebruikte antibioticum bij salmonella-besmettingen. Cephalosporines worden daarnaast breed ingezet bij longontstekingen en hersenvliesontsteking.
Salmonella Typhimurium komt wel vaker voor in gemalen rundvlees - het vleesproduct dat het meest vatbaar is voor bacteriële besmettingen. Hoe Koehlers resistente variant in zijn burger terecht is gekomen, staat niet vast. Maar er is wel een verdachte, blijkt uit een rapport van Reuters.
'Wondermiddel' ceftiofur
Het CDC stelde in 2012 vast dat 3% van alle in de VS geteste salmonella-monsters resistent was tegen ceftriaxone. Dat wordt in verband gebracht met het toenemend gebruik van het 'wondermiddel' ceftiofur door veeboeren. Ceftiofur is een antibioticum dat goedgekeurd is voor veterinair gebruik en zowel preventief gebruikt wordt (als groeibevorderaar en om ziekten te voorkomen) als om zieke koeien te behandelen - zodat ze alsnog naar het slachthuis kunnen. Maar het gebruik rijst de pan uit en vormt inmiddels een forse bedreiging voor de humane gezondheidszorg.
In 2013 werden in vleesmonsters van geen enkel medicijn zoveel sporen aangetroffen als van ceftiofur. Was in 2008 nog sprake van 98 overtredingen van het toegestane niveau, in 2013 werden er 415 overtredingen geconstateerd. 76% van de overtredingen betrof rundvlees.
Veterinair gebruik bedreigt humane gezondheid
Hoewel gezondheidsinstanties wereldwijd zich steeds meer zorgen maken over antibiotica-resistentie (de WHO spreekt van een 'global threat'), lijkt dat bij de Amerikaanse veeboeren en veterinaire industrie niet door te willen dringen.
Fotocredits: Clemens v. Vogelsang
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zolang het geld oplevert, gaan ze door. Dit verdwijnt niet vanzelf, marktregulatie bij zulke 'onduidelijke' zaken werk niet.
Ik hoor dat graag ! Dat mijn hamburger resistent is ! Ik moet er niet aan denken dat mijn hamburger dat niet zou zijn ! Toch een goede zaak ! Er is tegenwoordig al zo weinig resistent...
Hans, je klinkt als die vent die blij was dat zijn HIV-test positief bleek. Pas toen hij thuis kwam, bedacht hij wat dat betekent.
#dick, ik denk dat hij op de semantiek duidt.......
Laat de overheid de prijs van antibiotica bepalen en er een flinke toeslag opzetten zodat het voor de farmaceutische industrie minder lucratief wordt t.o.v. andere ( humane geneeskunde) afzet kanalen. Dat is een goed reguleringsmechanisme en als er dan nog die-hard gebruikers blijven dan is dat weer goed voor de schatkist en kan dat geld weer ten goede gebruikt worden voor projecten die het antibiotica gebruik in zowel diergeneeskunde maar ook zeker in de humane geneeskunde terug dringen. Dit systeem heeft zich op andere gebieden toch al bewezen.
NB. Ik hoop niet dat de burgers resistent zijn tegen mijn verteringsenzymen want dan zijn ze nl. onverteerbaar; zo zie je dat de kop van een artikel totaal iets anders zegt dan de bedoeld inhoudelijke boodschap. Maar ook dat is niet ongewoon bij een bepaald type pers.