Een klein en kortdurend onderzoek onder 16 obese proefpersonen van middelbare leeftijd toonde aan dat weglaten van verzadigd vet ten gunste van koolhydraatrijk voedsel hun bloedwaarden liet verslechteren. Het onderzoek werd opgezet en uitgevoerd onder leiding van Jeff Volek van Ohio State University.
Palmitoleïnezuur
Aanvankelijk werd de groep proefpersonen gedurende 3 weken op een vetrijk menu gezet. Vervolgens werd het menu koolhydraatrijk gemaakt, tot het officieel door de Amerikaanse voedingsrichtlijnen aanbevolen niveau en samenstelling. De proefpersonen lieten geen verbetering in hun bloedwaarden zien. Wel constateerden de onderzoekers een verslechtering. Ze registreerden een nadrukkelijke stijging van palmitoleïnezuur in het bloedbeeld, een stof waarvan zij stellen dat die algemeen wordt gezien als verantwoordelijk voor obesitas, zogenaamde low grade ontstekingen, metabool syndroom, type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs prostaatkanker.
Willett waarschuwt, Mozzafarian ziet bevestiging
Deze korte en daarom ethisch verantwoorde studie suggereert bewijs voor de stelling dat een koolhydraatrijk dieet ronduit ongeschikt is voor mensen. De bekende Amerikaanse voedingswetenschappers Dariush Mozzafarian en Walter Willett vertellen op Livescience dat ze het onderzoek goed opgezet vinden.
Willett waarschuwt echter tegen te snelle conclusies op basis van een kleine steekproef in een kort onderzoek. Mozzafarian ziet er daarentegen bevestiging in voor de stelling dat "wittebrood, rijst, ontbijtgranen, aardappelen en suikers - en dus niet verzadigd vet - de echte schuldigen zijn in de voeding waaraan we gewend zijn."
Het onderzoek verscheen eind november op PLOSOne. Het onderzoek werd gefinancierd door partijen met belangen in de productie van dierlijke eiwitten en vetten.
Fotocredits: What is beauty?, I .. C .. U
Dit artikel afdrukken
Palmitoleïnezuur
Aanvankelijk werd de groep proefpersonen gedurende 3 weken op een vetrijk menu gezet. Vervolgens werd het menu koolhydraatrijk gemaakt, tot het officieel door de Amerikaanse voedingsrichtlijnen aanbevolen niveau en samenstelling. De proefpersonen lieten geen verbetering in hun bloedwaarden zien. Wel constateerden de onderzoekers een verslechtering. Ze registreerden een nadrukkelijke stijging van palmitoleïnezuur in het bloedbeeld, een stof waarvan zij stellen dat die algemeen wordt gezien als verantwoordelijk voor obesitas, zogenaamde low grade ontstekingen, metabool syndroom, type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs prostaatkanker.
Willett waarschuwt, Mozzafarian ziet bevestiging
Deze korte en daarom ethisch verantwoorde studie suggereert bewijs voor de stelling dat een koolhydraatrijk dieet ronduit ongeschikt is voor mensen. De bekende Amerikaanse voedingswetenschappers Dariush Mozzafarian en Walter Willett vertellen op Livescience dat ze het onderzoek goed opgezet vinden.
Willett waarschuwt echter tegen te snelle conclusies op basis van een kleine steekproef in een kort onderzoek. Mozzafarian ziet er daarentegen bevestiging in voor de stelling dat "wittebrood, rijst, ontbijtgranen, aardappelen en suikers - en dus niet verzadigd vet - de echte schuldigen zijn in de voeding waaraan we gewend zijn."
Het onderzoek verscheen eind november op PLOSOne. Het onderzoek werd gefinancierd door partijen met belangen in de productie van dierlijke eiwitten en vetten.
Fotocredits: What is beauty?, I .. C .. U
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
""Vervolgens werd het menu koolhydraatrijk gemaakt, tot het officieel door de Amerikaanse voedingsrichtlijnen aanbevolen niveau en samenstelling.""
Waarmee werd het koolhydraatrijk gemaakt? Wederom zie ik in het artikel alleen maar koolhydraten staan, terwijl het nog steeds zo is dat je goede en slechte KH's hebt. Ik zit nu met een enorm gezonde koolhydraatrijke smoothie, als dat brood zou zijn geweest zouden dat er 4 zijn om aan ongeveer dezelfde hoeveelheid te komen, dat is ongezond ja.
Onderaan in het artikel staat dan de verwijzing naar brood, rijst, aardappelen enz. Veel mensen raken nog steeds in de war, dat las ik gisteren ook weer in de blog van de planteneter, omdat veel mensen horen dat suiker ongezond is en dan zeggen "Maar in fruit zit toch suiker? Hoe kan dat dan gezond zijn?" en ook "Waarom moet je peulvruchten eten, dat zijn toch KH's? Dat is toch ongezond zeggen ze?"
Als je even de moeite zou doen om naar het onderzoek te gaan (via de link tot slot van het artikel), dan kun je alle details vinden. Die over het menu: "Six diets were developed that spanned a range of carbohydrate from approximately 50 to 350 g/day (C1→C2→C3→C4→C5→C6) using nutrient analysis software (Nutritionist Pro, Axxya Systems, Stafford, TX). The highest carbohydrate phase (C6) was designed to model national dietary recommendations. While carbohydrate was adjusted every 3 wk, total fat decreased proportionately so that total energy remained constant. Saturated fat was 40% of total fat for all phases. Protein was constant at 1.8 g/kg reference body weight determined from midpoint of Metropolitan Height-Weight Tables. Based on individual resting metabolic needs and activity factors (1.2–1.5) obtained at baseline, the diets were designed to provide a 300 kcal/day energy deficit to induce moderate weight loss and motivation for subjects to continue participation in the 21 wk experiment. Thus, total caloric and protein intake for each individual did not change throughout the study. Estimated nutrient composition of select diets showed high concordance with chemical analysis (Exova, Portland, OR).
For each diet phase 7-day rotational menus were developed that included a wide range of whole foods. Beef, eggs, and dairy were used daily throughout all diet phases as primary sources of saturated fat. For the low carbohydrate diet phases, higher-fat beef and meats, whole eggs, and full-fat dairy products (e.g., cheese, whole milk yogurt, cream, butter) were emphasized. For the higher carbohydrate diet phases with lower saturated fat, leaner versions of beef, egg substitutes, and low-fat dairy (e.g., reduced-fat dairy, skim milk, low-fat/non-fat yogurt) were used instead. Whole grain and relatively low glycemic index carbohydrate sources were emphasized.
Prior to the 18-wk controlled feeding intervention, subjects were counseled to consume a 3-wk very low-carbohydrate run-in diet that mirrored the first low-carbohydrate feeding phase (C1, ~50 g carbohydrate/day) in order to initiate metabolic adaptations to carbohydrate restriction. Three-day diet records were utilized to determine nutrient intake prior to baseline and during the run-in diet.
Following the run-in period, subjects were provided with all food for 18 wk, which was prepared and packaged by staff in our research kitchen. Food was packaged and labeled per individual serving sizes based on individual caloric and macronutrient needs and was picked up by the subjects 3-4 times/wk. If unable to travel to obtain the food, arrangements were made to ensure the subject received his/her food as planned. No other foods or beverages were allowed except very-low/non-caloric products (e.g., coffee, tea, water, diet soda). All food containers were returned unwashed and inspected to document that all food was consumed."
Ja, weer een hele lap engelse tekst met voor de leek onbekende termen waarbij ik al moe wordt van de eerste alinea en het dan al opgeef omdat het lezen onbegrijpelijk wordt voor mij, vraag me af of ik de enige ben? Er zulle vast meer mensen zijn die het liever in het NL lees zodat het begrijpelijker wordt? Zelfs als ze het in een filmpje vertellen begrijp ik niet alles van die engelse termen
Astrid, lees dan wat er in de Nederlandse tekst staat: er werd gewerkt met een percentage en type koolhydraten volgens de officiële voedingskundige aanbevelingen.
Kort door de bocht: zeg maar die van het Voedingscentrum, maar dan op z'n Amerikaans (die daar op lijken).
Dat heb ik ook zien staan Dick, waar het mij om gaat is de voorbeelden die ik in mijn 1e reactie gaf, dat als er standaard geen direct onderscheid wordt gemaakt in een tekst het voor veel mensen nog steeds enorm verwarrend is want als men zegt dat fructose suiker is en suiker slecht is er nog steeds vragen komen die luiden: "als fructose suiker is en suiker slecht is, hoe kan fruit dan gezond zijn, daar zit toch fructose in?"