Robin Kok wacht het finale oordeel over gezond of ongezond niet af. Zij smult gewoon onorthodox van ouderwets beenmerg.
Vroeger ging beenmerg door de soep, het merg loste helemaal op, gaf de soep een rijke smaak en oma was ervan overtuigd dat het nog gezond was ook. Maar aan het eind van de vorige eeuw ging het in de ban: beenmerg had veel teveel calorieën, was puur vet, zat boordevol cholesterol en de doodsklap kwam met de gekke koeienziekte. In Engeland kwam er zelfs een verbod om beenmerg te verkopen. Maar het lijkt nu weer helemaal hip en trendy te zijn in culikringen: geroosterd beenmerg uit de oven. Stoere restaurants serveren borden die lijken op een bouwplaats met stukken rioleringspijp die wachten ingegraven te worden. Lange lepel op je bord, stuk geroosterd brood erbij en smullen maar.
Er zijn nog steeds mensen die beweren dat het ongezond is, maar er zijn er ook (oma en paleo-volgers bijvoorbeeld) die het tegenovergestelde beweren. Mij maakt het niet zoveel uit, ik hoor het wel als ze eruit zijn. Ondertussen een lekker recept:
Geroosterd Beenmerg
Ik nam een ovenschaaltje, strooide er wat Deens chilizout op (gewoon grofgemalen zout en peper kan uiteraard ook) , zette daar 3 stukjes beenmerg met bot op en strooide er nog wat chilizout overheen.
Dat ging 15 minuten in een oven van 230°C. Ondertussen hakte ik een knoflookje fijn met wat blaadjes Thaise basilicum en citroenrasp.
Na 15 minuten strooide ik dit over de al bubbelende stukjes beenmerg en deed het nog 5 minuten terug in de oven.
Serveren met geroosterd brood.
Fotocredits: Robin Kok
Dit artikel afdrukken
Er zijn nog steeds mensen die beweren dat het ongezond is, maar er zijn er ook (oma en paleo-volgers bijvoorbeeld) die het tegenovergestelde beweren. Mij maakt het niet zoveel uit, ik hoor het wel als ze eruit zijn. Ondertussen een lekker recept:
Geroosterd Beenmerg
Ik nam een ovenschaaltje, strooide er wat Deens chilizout op (gewoon grofgemalen zout en peper kan uiteraard ook) , zette daar 3 stukjes beenmerg met bot op en strooide er nog wat chilizout overheen.
Dat ging 15 minuten in een oven van 230°C. Ondertussen hakte ik een knoflookje fijn met wat blaadjes Thaise basilicum en citroenrasp.
Na 15 minuten strooide ik dit over de al bubbelende stukjes beenmerg en deed het nog 5 minuten terug in de oven.
Serveren met geroosterd brood.
Fotocredits: Robin Kok
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Toprecept. Armeluis! En lachen; Deens chilizout.
Super dank, tot nu toe merg altijd in de soep, maar dit lijkt me erg smakelijk !
Erg interessant inderdaad, ik heb stapels wilde koeien-botten voor niks en voor weinig in de diepvries liggen, en was onderhuids benieuwd of het ook voor wat anders dan soep nog nuttig was. Moet ik dit dan zeker eens proberen :)
#3: wilde koeienbotten?
Wat kan ik me daarbij voorstellen?
Wilde koeien-botten van Schotse Hooglanders die het hele jaar buitenlopen in natuurgebieden. Soort van wild dus. Worden niet bijgevoerd of verzorgd, hebben geen binnenverblijf. Zijn ze kreupel of oud, dan worden ze geslacht.