Op Foodlog behoren onze eigen tests met de Philips Airfryer al jaren tot de best gelezen artikelen. De Consumentenbond test het apparaat in zijn december nummer tegen olie-friteuses en tegen een aantal andere baktoestellen die op hete lucht werken.
Tweede plaats
De Airfryer blijkt het beter te doen dan de conventionele friteuses van Philips en weet zelfs door te dringen tot de top 4 van alle friteuses in de test. Daarmee scoort de uitvinding van Philips feitelijk een tweede plaats, want zijn luchtfrituur behaalt een 7,2 terwijl de drie andere apparaten ex aequo een 7,5 behalen. De nummers 1 tot en met 3 zijn slechts gerangschikt naar prijs.
In onderstaand filmpje dat bij de test van de Bond hoort, scoort de Airfryer zelfs het allerbest en wint hij van de oven, twee andere heteluchtapparaten en een conventionele friteuse. Bovendien kun je er nog veel meer in klaarmaken (zoals bijvoorbeeld het grillen van groenten) en zelfs een cake in bakken. Hoe het filmpje zich precies verhoudt tot het cijfermatige oordeel op p. 42 van de Consumentengids is niet helemaal duidelijk.
Een triest lot treft de Tefal Airfryer in de test. De Bond geeft het apparaat een score van 2,6 en noemt het een 'afrader'.
Opmerking: de redactie van Foodlog heeft geen aandelen Philips en wordt niet betaald voor productpromoties. Daarom merken we met plezier op dat het apparaat door de redactie al jarenlang nagenoeg dagelijks wordt gebruikt, ondanks de aanwezigheid van twee ovens in de redactiekeuken.
Fotocredits: Philips
Dit artikel afdrukken
Tweede plaats
De Airfryer blijkt het beter te doen dan de conventionele friteuses van Philips en weet zelfs door te dringen tot de top 4 van alle friteuses in de test. Daarmee scoort de uitvinding van Philips feitelijk een tweede plaats, want zijn luchtfrituur behaalt een 7,2 terwijl de drie andere apparaten ex aequo een 7,5 behalen. De nummers 1 tot en met 3 zijn slechts gerangschikt naar prijs.
In onderstaand filmpje dat bij de test van de Bond hoort, scoort de Airfryer zelfs het allerbest en wint hij van de oven, twee andere heteluchtapparaten en een conventionele friteuse. Bovendien kun je er nog veel meer in klaarmaken (zoals bijvoorbeeld het grillen van groenten) en zelfs een cake in bakken. Hoe het filmpje zich precies verhoudt tot het cijfermatige oordeel op p. 42 van de Consumentengids is niet helemaal duidelijk.
Een triest lot treft de Tefal Airfryer in de test. De Bond geeft het apparaat een score van 2,6 en noemt het een 'afrader'.
Opmerking: de redactie van Foodlog heeft geen aandelen Philips en wordt niet betaald voor productpromoties. Daarom merken we met plezier op dat het apparaat door de redactie al jarenlang nagenoeg dagelijks wordt gebruikt, ondanks de aanwezigheid van twee ovens in de redactiekeuken.
Fotocredits: Philips
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hoe nu? De gezondheid van het resultaat niet meegewogen?
Een eerdere opmerking van de consumentenbond, hier op foodlog aangehaald: ... dat in de Airfryer gebakken frites 'met afstand' het hoogste acrylamidegehalte bevatten.
Naar aanleiding van die eerste opmerking paste Philips de bakinstructies aan: leg de frietjes een half uur in het water. Ik zorg er zelf altijd voor dat mijn frietjes niet te bruin worden - liever iets langer op lagere temperatuur dan met verbrande randjes.
In dit artikel schrijft de Consumentenbond een hele paragraaf over 'Hoe zit het met acrylamide?' Acrylamide ontstaat bij het 'door warmte bruin kleuren van zetmeelrijke producten'. Daarom is het beter niet op hoge temperaturen te bakken en de friet goudbruin en niet te donker te laten worden.
Frituurolie moet bij voorkeur niet heter worden dan 175 graden Celsius. Voor alle manieren van frituren geeft de Bond het volgende advies: 'Kies voor zelfgemaakte friet voor recent geoogste aardappelen en gebruik ze direct. Wat ook kan helpen tegen acrylamide is rauwe friet minsten een uur in koud water laten liggen of kort voorkoken.'
Over acrylamide, inderdaad helpt in water leggen al gedeeltelijk. Bakken in plantaardig vet levert veel meer acrylamide op, als je bakt in ossewit of reuzel ben je de helft kwijt.
Wat het beste werkt, maar misschien voor de consument omslachtig: eerst de aardappels 70 minuten op 50 C blancheren, dan ben je 97% van de acrylamide kwijt. Als je daarna in ossewit of reuzel bakt zoals men vroeger altijd deed, zit je dicht tegen de 99% vermindering aan.
Zie voor meer info deze reacties bij een ander artikel.
Ronde, ellips- of worstvormige frieten hebben geen randen die te heet worden en kunnen dus ook niet zwart worden (vgl. kroketten). Probleem van ronde vormen is dat veel aardappel verloren gaat of op andere wijze moet worden bereid. Een ras dat uitsluitend kleine, evengrote krieltjes voortbrengt zou oplossing kunnen bieden, maar de mens wil nou eenmaal hoekige.
Hebben jullie weleens spruitjes 'gefrituurd' in de Airfryer? Aanrader!