Het mag niet van de EU, maar België vindt dat het er toch een goede reden voor heeft. Het land houdt de grens dicht voor Nederlandse vleeskuikens, uitgelegde leghennen, broedeieren en eendagskuikens in verband met de uitbraak van griep H5N8 onder pluimvee. Dat schrijft Boerderij.

Exportverbod is het alleenrecht van de Europese Commissie
Eerder deze week besloot de Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV daar al toe. Ministerieel overleg heeft niet geleid tot een veranderd inzicht aan Belgische zijde. Volgens het Nederlandse ministerie van EZ is België verplicht zijn grenzen te openen voor dieren die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van een exportcertificaat zijn voorzien. Alleen de Europese Commissie kan een exportverbod voor Nederlandse producten instellen; een individueel land kan dat niet.

België vindt echter dat het niet anders doet dan Nederland zelf. In Nederland mag pluimvee niet van de ene regio naar de andere worden gereden. "Waarom zouden wij dan opeens wel producten uit jullie regio's moeten accepteren? Nederland stelt zelf beperkingen in voor het vrije verkeer van goederen en diensten", zegt de FAVV.

Wantrouwen
Wat is er aan de hand? België wil de griep graag buiten zijn grenzen houden en zoekt naar een argument om deze beschermingsmaatregel toe te kunnen passen. Het land vertrouwt de situatie niet.
Nederlandse pluimveehouders en slachters lijken zich sinds gisteren op het standpunt te stellen dat de griep alweer voorbij is omdat er na Kamperveen geen nieuwe uitbraken zijn geconstateerd. Zij wijzen erop dat handhaving van de strenge maatregelen tot wantrouwen vanuit het buitenland leidt.

Wie of wat de bron van het wantrouwen is, is nog maar de vraag. Feit is wel dat het Belgische argument om Nederlandse kip te weigeren niet langer opgaat als Nederland zijn thans geldende compartimentering in regio's laat vervallen.

Fotocredits: Martelaarsplaats, Brussel, historic.brussels
Dit artikel afdrukken