In Groot-Brittannië loopt jaarlijks een half miljoen mensen een voedselvergiftiging op. De Britse Food Standards Agency (FSA) voert sinds februari onderzoek uit naar de grootste veroorzaker daarvan: de campylobacter-bacterie. Naar schatting is een campylobacterbesmetting schuldig aan 280.000 ziektegevallen per jaar. Verreweg de meeste daarvan zijn terug te voeren op een besmetting via rauw (kippen)vlees. Mensen die ziek worden krijgen buikgriepverschijnelen en diarree. Voor kwetsbare groepen (jonge kinderen, ouderen) kan dat zelfs fataal aflopen.

59% besmet, 4% aan de buitenkant
De FSA stelde vast dat 59% van alle verpakte kip campolybacter-bacteriën bevat. Soms zitten ze zelfs op de buitenkant van de verpakking. Dat was bij 4% van de onderzochte monsters het geval. De FSA waarschuwt daarom dat kip (en ander vlees) in de koelkast thuis apart bewaard moeten worden van andere levensmiddelen om besmetting te voorkomen. Dat geldt ook voor het vervoer van de boodschappen naar huis. De FSA raadt consumenten daarom dringend aan een vaste tas voor rauw vlees te reserveren.

Omdat meer en meer mensen duurzame boodschappentassen gebruiken (jute of stevig plastic in plaats van de dunne eenmalige zakjes), raadt de FSA aan er daar één of twee van te reserveren voor rauw vlees en vis. "Het is extreem onwaarschijnlijk dat iemand ziek zou worden van het contact met de verpakking van rauw pluimveevlees alleen. Maar ons advies is om rauw vlees en vis apart van andere levensmiddelen in aparte boodschappentassen te doen", citeert BBC News Health.

'Naming en shaming'
De FSA wil deze week nog een 'naming and shaming' lijst publiceren van de supermarkten en producenten van met campylobacter besmet vlees. De British Retail Consortium verzet zich hier tegen, omdat de koepelorganisatie vreest dat hiermee een nieuwe aanslag wordt gedaan op het vertrouwen van de Britse consument in zijn eten.

Fotocredits: FSA
Dit artikel afdrukken