In Groot-Brittannië loopt jaarlijks een half miljoen mensen een voedselvergiftiging op. De Britse Food Standards Agency (FSA) voert sinds februari onderzoek uit naar de grootste veroorzaker daarvan: de campylobacter-bacterie. Naar schatting is een campylobacterbesmetting schuldig aan 280.000 ziektegevallen per jaar. Verreweg de meeste daarvan zijn terug te voeren op een besmetting via rauw (kippen)vlees. Mensen die ziek worden krijgen buikgriepverschijnelen en diarree. Voor kwetsbare groepen (jonge kinderen, ouderen) kan dat zelfs fataal aflopen.
59% besmet, 4% aan de buitenkant
De FSA stelde vast dat 59% van alle verpakte kip campolybacter-bacteriën bevat. Soms zitten ze zelfs op de buitenkant van de verpakking. Dat was bij 4% van de onderzochte monsters het geval. De FSA waarschuwt daarom dat kip (en ander vlees) in de koelkast thuis apart bewaard moeten worden van andere levensmiddelen om besmetting te voorkomen. Dat geldt ook voor het vervoer van de boodschappen naar huis. De FSA raadt consumenten daarom dringend aan een vaste tas voor rauw vlees te reserveren.
Omdat meer en meer mensen duurzame boodschappentassen gebruiken (jute of stevig plastic in plaats van de dunne eenmalige zakjes), raadt de FSA aan er daar één of twee van te reserveren voor rauw vlees en vis. "Het is extreem onwaarschijnlijk dat iemand ziek zou worden van het contact met de verpakking van rauw pluimveevlees alleen. Maar ons advies is om rauw vlees en vis apart van andere levensmiddelen in aparte boodschappentassen te doen", citeert BBC News Health.
'Naming en shaming'
De FSA wil deze week nog een 'naming and shaming' lijst publiceren van de supermarkten en producenten van met campylobacter besmet vlees. De British Retail Consortium verzet zich hier tegen, omdat de koepelorganisatie vreest dat hiermee een nieuwe aanslag wordt gedaan op het vertrouwen van de Britse consument in zijn eten.
Fotocredits: FSA
Dit artikel afdrukken
59% besmet, 4% aan de buitenkant
De FSA stelde vast dat 59% van alle verpakte kip campolybacter-bacteriën bevat. Soms zitten ze zelfs op de buitenkant van de verpakking. Dat was bij 4% van de onderzochte monsters het geval. De FSA waarschuwt daarom dat kip (en ander vlees) in de koelkast thuis apart bewaard moeten worden van andere levensmiddelen om besmetting te voorkomen. Dat geldt ook voor het vervoer van de boodschappen naar huis. De FSA raadt consumenten daarom dringend aan een vaste tas voor rauw vlees te reserveren.
Omdat meer en meer mensen duurzame boodschappentassen gebruiken (jute of stevig plastic in plaats van de dunne eenmalige zakjes), raadt de FSA aan er daar één of twee van te reserveren voor rauw vlees en vis. "Het is extreem onwaarschijnlijk dat iemand ziek zou worden van het contact met de verpakking van rauw pluimveevlees alleen. Maar ons advies is om rauw vlees en vis apart van andere levensmiddelen in aparte boodschappentassen te doen", citeert BBC News Health.
'Naming en shaming'
De FSA wil deze week nog een 'naming and shaming' lijst publiceren van de supermarkten en producenten van met campylobacter besmet vlees. De British Retail Consortium verzet zich hier tegen, omdat de koepelorganisatie vreest dat hiermee een nieuwe aanslag wordt gedaan op het vertrouwen van de Britse consument in zijn eten.
Fotocredits: FSA
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De FSA hééft de verkopers van besmette kip bekend gemaakt.
Schrikbarende Campylobactercijfers: Gemiddeld 73% besmet, bijna 20% "high level".
Zelfs de verpakkingen bleken 4 tot 12% besmet:
Raw whole chickens: Contamination rates (Source: FSA) (Excuus voor de layout)
Retailer % skin samples with campylobacter % skin samples with high-level campylobacter % pack samples with campylobacter
Asda 80.4 29.7 12.4
Co-op 78.1 19.1 4.9
M&S 67.1 17.4 2.9
Morrison's 75.8 22.0 11.2
Sainsbury's 69.7 16.4 4.9
Tesco 66.5 12.8 4.0
Waitrose 73.8 18.4 9.7
Others 76.8 23.9 6.7
Average 72.8 19.4 6.7
N.B.:
Kip is de belangrijkste oorzaak van 280.000 gevallen van voedselvergiftiging en 100 doden door campylobacter in GB. In NL een paar jaar terug 80.000 gevallen van voedselvergiftiging en 30 doden door Campylobacter.
Wanneer gaat de NVWA dat eindelijk eens doen: de bacteriële cijfers van de kip bij onze supers publiceren?
De supers hier zeggen transparant te willen zijn en hun consumenten te willen informeren,
maar als het om voedselveiligheid gaat is men oorverdovend stil.
Of als door donderslag bij heldere hemel geslagen.
"Spoedberaad, paniekschopperij", en met de vinger naar anderen blijven wijzen: overheid, ACM.
Met voor zover tot op heden bekend - onderzoek kipfilet Consumentenbond - bar weinig resultaat.
Men meldt intussen wél dat kip zo onveilig is dat gechloreerd zou moeten gaan worden, en discussieert eindeloos over de duurzaamheid van kippen van morgen, zonder een woord over voedselveiligheid of antibioticagebruik.
Terwijl onder andere de pluimveehouderij in Denemarken laat zien dat het al jaren gewoon
mogelijk is om veel betere kip in de schappen te leggen, met minder Campylobacter en Salmonella. De wijze van houderij maakt dus wél uit.
"Verkoopcijfers ondergeschikt aan voedselveiligheid"? Geen woorden maar daden!