De North Sea Chefs zijn een alliantie van Belgische chefkoks die minder bekende vissoorten promoten. Via de Flanders Fish Corporation slaan ze de handen ineen met een tiental reders en verschillende groothandels. Zo krijgen de North Sea Chefs de logistieke en operationele mogelijkheid om hun geliefde onbekendere vissoorten en bijvangst ook echt bij de viswinkel, marktkoopman en groothandel in het assortiment te krijgen. Die wordt daarmee meteen vis van de vakman.

Aanbod beperkt, vraag nog geringer
De North Sea Chefs gingen twee jaar geleden van start. Doelstelling: minder bekende vis en bijvangst aan de man te brengen. Ze onderkenden meteen hun grootste commerciële uitdaging. Wat doe je als het aanbod niet groot is, maar de vraag nog geringer?

In de praktijk landden veel vissers hun bijvangst niet aan; die 'verdwijnt'. Sinds 1 januari 2014 is dat in de EU niet meer toegestaan. Door de nu aangegane samenwerking tussen de reders, chefs en groothandels, kunnen Belgische visliefhebbers binnenkort vissoorten als 'rode poon, springkrab, zeekat of zeebolk' bij de visboer verwachten. Ook worden er verwerkte visproducten ontwikkeld, die onder het label 'North Sea Chefs' te koop zullen komen, meldt Vilt.

De chefs zelf zijn uiterst tevreden over hun aanpak die de markt ontwikkelt én zich verzekert weet van een groeiend aanbod. "Een onderzoeksteam test de culinaire mogelijkheden van de vis en deelt zijn ervaringen", zegt tweesterrenchef Filip Claeys (De Jonkman) op Vilt. Daarnaast draagt het initiatief bij aan minder voedselverspilling en een duurzame visserij, omdat hiermee ook 'vissen met een lage ecologische voetafdruk op onze borden zullen belanden'. Met andere woorden: de North Sea Chefs 'kunnen niet alleen koken, maar ook een draagvlak creëren om respect op te brengen voor de dingen waar ze mee bezig zijn', aldus Vilt.

Het principe van de Flanders Fish Corporation wordt in onderstaand filmpje helder uitgelegd.



Fotocredits: still uit NorthSeaChefs - FFC filmpje
Dit artikel afdrukken