Een persoonlijk dieet gebaseerd op je genen, dat zou weleens de toekomst kunnen zijn. Onderzoekers van de universiteit van Toronto voerden voor het eerst een placebo gecontroleerde studie uit met een dieet gebaseerd op DNA. Het resultaat lijkt positief. Dat schrijft Nutraingredients.com.

DNA-scan
Voor hun studie verdeelden de onderzoekers 138 jonge gezonde mensen a-select in twee groepen. De onderzoekers bekeken de genen van de helft van de proefpersonen. Aan bepaalde varianten van genen konden de onderzoekers aflezen dat bepaalde deelnemers gevoelig waren voor bepaalde aandoeningen. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van een hoge bloeddruk als gevolg van een hoge zoutinname.

De groep waarvan de genenvariantie bekend was, kreeg advies gebaseerd op hun genenprofiel. Aan de andere groep gaven de onderzoekers een standaard algemeen voedingsadvies. In de adviezen verwerkten ze vier voedingscomponenten: cafeïne, vitamine C, suiker en zout. Drie keer bekeken de onderzoekers het voedingspatroon van de proefpersonen: voorafgaand, na 3 en na 12 maanden.

Voedingspatroon aanpassen
De studie liet zien dat DNA gebaseerde voedingsadvies op zowel lange als korte termijn kan helpen, want deze groep paste het voedingspatroon in grotere mate aan. De verandering van eetpatroon bleek zich met name voor te doen wanneer iemand volgens zijn of haar genen meer risico liep op voeding-gerelateerde aandoeningen. Overigens vonden de onderzoekers alleen effecten voor de zoutinname. "Dat wordt mogelijk verklaard doordat de proefpersonen vooraf al voldeden aan de aanbevelingen voor de andere drie voedingscomponenten", zeggen de onderzoekers

’Compliance’
Dat persoonlijk voedingsadvies beter werkt dan algemeen voedingsadvies wekt wellicht weinig verbazing. Toch bieden de resultaten bieden mogelijk wel een oplossing voor een bekend dieetprobleem. "Een van de grote problemen met algemene voedingsadviezen is de compliance (trouwheid aan het dieet). De studie geeft aan dat de compliance bij een op DNA gebaseerd dieet groter is en we dus de kans op voedingsgerelateerde chronische aandoeningen kunnen verlagen", zegt José Ordovás (universiteit van Tufts, voeding en genetica) in een commentaar op de studie.

De vraag blijft wel in hoeverre genetica een persoonlijk dieet kan dicteren. We eten immers voedsel en niet losse voedingsstofjes. Een 'gen-menu' dat aandoeningen moet voorkomen, is immers alleen op stofjesniveau te bepalen.

Mocht het toch zover komen, slaan we dan al het voedingsadvies in de wind tenzij je genenkaart laat zien dat het slecht voor je is?

Het onderzoek is verschenen in PloS One.

Fotocredits: DNA, AJC1
Dit artikel afdrukken