Fosfor is de basis voor leven en dus voor de groei van alles wat we eten. De voorraden die we ter beschikking hebben om er kunstmest van te maken zijn echter eindig. De wereldvoorraad aan fosfaat zou volgens sommigen al binnen 50 jaar op zijn, al zijn er ook optimisten die denken dat we nog wel zo'n 100 jaar vooruit kunnen. Vervelend voor ons is dat de belangrijkste voorraden liggen in gebieden die buiten invloedssfeer van het Westen liggen: China en Marokko. Dat is niet gunstig omdat juist ook de vraag naar voedsel de komende decennia zal groeien in de niet-Westerse delen van de wereld.

Nutriënten 'herwinnen'
Om die reden gaat het Europese project Refertil op zoek naar alternatieve bronnen of terugwinmogelijkheden van fosfor. Ze denken daarbij aan 'de verwerking van stedelijk organisch afval, nevenproducten van de voedingsindustrie en organisch afval van de landbouw' teneinde nutriënten te kunnen 'herwinnen'.

De onderzoekers in Refertil denken een ongebruikelijke, maar efficiënte bron te hebben gevonden te hebben: varkensbotten. Botten zijn rijk aan fosfor en andere mineralen. Door de beenderen in een zuurstofvrije omgeving te verhitten tot 600 graden veranderen ze in biochar. In de verkoolde botresten zit maar liefst 30% fosfor en daarnaast ook veel calcium. Dat maakt het tot een 'ideale fosformeststof voor bioboeren', schrijft Vilt.

'Biochar' van varkensbotten
De varkensbotten-biochar blijkt een een 'hoogkwalititatieve meststof' te zijn. Of het ook haalbaar is de stof commercieel te ontwikkelen, zal moeten blijken in de (prijs)vergelijking met andere meststoffen. De onderzoekers zijn daar optimistisch over: 'Binnen de vijf jaar zou dat het geval kunnen zijn', schrijft Vilt.

Aanslag op CO-2 plafond
In het Refertil-project wordt door 10 EU-lidstaten samengewerkt. Vanuit Nederland is Wageningen UR betrokken. Het projectbudget bedraagt 4,15 miljoen euro, waarvan de EU 2,99 miljoen euro voor zijn rekening neemt.

De onderzoekers vergeten een belangrijk nadeel van manier van fosfaatherwinning te noemen: het kost een enorme stoot energie en doet dus een forse aanslag op het toegelaten CO2-plafond

Fotocredits: 'biochar', velacreations
Dit artikel afdrukken